11 luni la Madrid

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
image

După ce am terminat facultatea, m-am hotărît să plec să lucrez în străinătate. Fratele meu era deja plecat de ani buni în Statele Unite, iar pe mine mă invitase o colegă de facultate, care renunțase la studii în urmă cu un an și plecase în Spania, să merg la ea. Puteam locui la ea o perioadă și mă ajuta să îmi găsesc un loc de muncă. Lucra deja de ceva vreme într-un locutorio, un fel de Internet Café din care se puteau trimite și bani către cei de acasă și care avea și cabine telefonice, de unde puteai suna la prețuri rezonabile în altă țară. 

Am terminat Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, cu specializare în asistență socială, în grupa de probațiune. Mi-am petrecut stagiile de practică prin penitenciare, ca să învăț ce e nevoie pentru reintegrarea socială a delincvenților. În 2003, locurile de muncă în domeniu erau foarte puține, iar probațiunea părea ceva atît de îndepărtat, încît gîndul de a lucra în domeniu nu-mi trecea prin minte nici în cele mai frumoase zile. Anii de practică îmi arătaseră un mediu de lucru dur, cu o societate și un sistem care ofereau puține șanse celor cu diverse delicte. Să lucrez într-un domeniu în care rezultatele apar greu spre deloc mi se părea tare demotivant. 

Să învăț despre asistență socială îmi plăcuse foarte tare. După un liceu economic în care nu m-am regăsit și la care am dat admiterea doar pentru că am crezut că voi găsi mai ușor de muncă (mama era contabil și ne-am gîndit că o să lucrez pe lîngă ea), facultatea a venit ca o gură de aer curat. Contabilitatea nu era pentru mine, dar psihologia, sociologia, criminalistica și, în general, să învăț despre grupurile dezavantajate mi s-au părut super-faine.

Ce altceva puteam să fac? Habar nu aveam. Nu-mi pusesem niciodată problema. Am mers înainte prin facultate, cu locuri de muncă de vară și part-time, uneori prin sampling și publicitate, doar ca să cîștig un ban în plus. Facultatea ajunsese la final, însă, iar eu trebuia să îmi găsesc un loc de muncă. Mă speria lucrul ăsta. Îmi dădeam puține șanse în alte domenii. Ideea plecării din țară mi-a părut atunci o soluție pentru situația în care eram.

Locuiam cu ai mei, cum sînt din București mi-am petrecut anii de studenție acasă. Pe timpul facultății, tînjeam de cele mai multe ori la atmosfera din cămin și mergeam des la colegele mele care locuiau în căminul din Panduri. Le invidiam pentru independență și credeam că pierdeam toată distracția cînd plecam acasă. Mai mult decît atît, erau „plecate de acasă”, ceea ce pentru mine părea ceva cu orizont foarte îndepărtat.

Eram de aproape patru ani într-o relație. Eram buni prieteni și între noi era o legătură foarte strînsă. Ne despărțeam, ne împăcam, oricum ar fi fost, făceam ce făceam și tot împreună ajungeam. El student încă la Politehnică, eu urma să fiu proaspăt absolventă. Ne întîlneam mai mult pentru a petrece timp împreună – și ne înțelegeam bine –, la planuri de viitor nu ne întîlneam, însă. În sensul în care nu ne făceam deloc. El mai avea un an de facultate și încă puțin răgaz să se gîndească la ce o să facă mai departe. Eu aveam nevoie de un plan de viitor. În același timp, ideea mutatului împreună sau a unei căsătorii îmi activa niște temeri pe care nu le înțelegeam pe atunci. 

Ai mei m-au învățat că e important în viață să am un loc de muncă. Pe ei nu i-a întrebat nimeni niciodată ce le place să facă și nici n-au avut familii care să îi susțină să descopere treaba asta. S-au descurcat cum au putut. O bună perioadă, după Revoluție, am dus-o greu cu banii, iar ai mei au rămas cumva cu ideea că, oricum ar fi, trebuie să ai bani de mîncare. Au lucrat ani buni în fabrică, la „23 August”. Mama s-a reorientat către contabilitate cînd fabrica a făcut disponibilizări, iar tata a început să vîndă ziare la un chioșc din apropierea casei, cînd a ieșit la pensie. Au rămas împreună doar ca să ne crească, pe mine și frate-miu, ne-au ajutat cum au știut și putut.

Vestea plecării din țară a fost o surpriză pentru toată lumea. După plecarea fratelui meu, mama și tata sperau ca măcar eu să rămîn acasă. Iubitul avea o facultate de terminat, nu-și făcuse niciodată planuri să plece din țară. Nici eu, dar ce să vezi, lucrurile se schimbaseră. Frate-miu, care era deja plecat, a fost singurul căruia i s-a părut un plan bun. M-am decis în iunie, înainte de licență, și la sfîrșitul lunii august am plecat spre Madrid. Era o decizie care mă făcea să mă simt puternică. Aveam un plan, îmi dădea șansa să fiu independentă, îmi rezolva toate incertitudinile, mă scăpa de toate anxietățile. Lăsam în urmă tot. Deși nu știam multe despre ce o să găsesc la Madrid, nu știam spaniola și nici cum o să îmi găsesc un loc de muncă acolo, Spania era planul meu de viitor și șansa pentru unul mai bun. Visam să îmi echivalez studiile și speram ca, la un moment dat, să lucrez în domeniul social acolo. 

După trei luni la Madrid, am învățat cît de cît limba și mi-am găsit de lucru. Lucram la o familie de spanioli, aveam grijă de copii și de casă. O familie foarte faină, pe care merg să îi vizitez și acum cînd ajung la Madrid. Lucram și în week-end într-un locutorio. Mi-am depus dosarul pentru acte, m-am interesat puțin cum îmi pot echivala studiile. După atentatul din Atocha, mi-a fost respinsă cererea pentru permis de ședere. Cum locuiam și lucram printre spanioli, învățasem destul de bine limba, însă, fără acte, șansele să îmi găsesc un loc de muncă mai bun deveneau reduse. Am înțeles atunci că statutul și stilul de viață pe care le aveam vor fi unele pe termen lung acolo. Iar lucrurile astea mă nemulțumeau. Puteam și voiam mai mult.

După 11 luni la Madrid, am lăsat totul în urmă și m-am întors acasă. La insistențele partenerului, în aplauzele părinților care mă așteptau cu brațele deschise și spre bucuria prietenilor pe care îi lăsasem acasă. Sub privirile întrebătoare ale cunoscuților de la Madrid, cărora li se părea că mă integrasem foarte bine. În speranța, din nou, că voi avea un viitor mai bun. De data asta în țară. Mi-am găsit un loc de muncă în cercetare, m-am înscris la master, după ceva timp m-am mutat de acasă.

Plecarea la Madrid a fost prima și cea mai mare aventură. Și o experiență din care am învățat foarte multe, atît despre ce vreau, cît și despre ce nu vreau să fac în viață. Dar cel mai mult, am învățat că plecînd am lăsat în urmă atît nemulțumirile și incertitudinile, cît și oameni dragi și locurile familiare. Și că în orice decizie de plecare este și o renunțare la unele părți, care sînt bune. Uneori ne putem întoarce la ele, alteori nu.

Vera Ularu este specialistă în comunicare.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.