Un nou maestru la Art Safari Love Edition: Constantin Artachino

1 august 2023
image

Pictorul simbolist cu tușe de mătase, pus în lumină printr-o scenografie contemporană semnată de Cosmin Florea 

București, 28 iulie 2023

·       Art Safari continuă seria recuperărilor marilor artiști români cu pictorul Constantin Artachino (1870-1954), printr-o expoziție organizată împreună cu Muzeul Municipiului București, curator: Elena Olariu, și o scenografie imersivă realizată de Cosmin Florea, unul dintre cei mai apreciați scenografi de teatru din România;

·       Elevul strălucit al lui Theodor Aman (1831-1891), prietenul cel mai bun al lui Ștefan Luchian (1868-1916), Constantin Artachino este cunoscut drept un maestru al portretului și peisajului, fiind fascinat de cultura orientală și balcanică din Dobrogea, pe care a redat-o adeseori pe pînzele sale; 

·       Expoziția este o incursiune profundă în universul artistic al lui Artachino, de la peisajele cu crini recreate în Art Safari inclusiv la nivel olfactiv, pînă la cultura tătărească redată prin ansambluri de obiecte tradiționale și port, dar și prin muzică; 

·       Expoziția Constantin Artachino poate fi vizitată pînă pe 10 septembrie, pe Lipscani, în Palatul Dacia-România. 

„După ce i-am dedicat o expoziție lui Theodor Aman, i-a venit rîndul elevului să strălucească: Constantin Artachino! Într-o expoziție care se trăiește cu toate simțurile. Arta de secol 19 prinde viață cu ajutorul tehnologiei, iar vizitatorii sînt invitați direct în grădina cu crini pe care a pictat-o Artachino, dar și în Dobrogea din lucrările sale. O expoziție de artă românească clasică, pe placul tuturor generațiilor. Mulțumim tuturor partenerilor care au contribuit la realizarea ei: Cosmin Florea (scenograf), Călin Țopa (sound design) și Andrei Cazacu (animație), Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.” – Ioana Ciocan, CEO Art Safari. 

Art Safari a devenit în peisajul cultural românesc un fenomen către care se îndreaptă nu numai specialiștiici toți cei care consideră arta ca parte a vieții noastre de zi cu zi... pîinea noastră cea de toate zilele, care hrănește nu corpul, ci sufletul. Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti a contribuit la ultima expoziție Art Safari dedicată lui Constantin Artachino cu inserarea în conceptul expozițional a propriei viziuni despre artist, pornind de la ideea reprezentării în arta acestuia a Orientului și a portretelor inspirate de populația dobrogeană. Acea mică porțiune de Românie unde conviețuiesc laolaltă populații diferite care au devenit sursă de inspirație pentru artist. Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti a contribuit cu obiecte de proveniență dobrogeană, cu ajutorul cărora a recreat/sugerat atmosfera în care a creat Artachino. Costumul de turcoaică, costumul de turc, reconstituirea interiorului oriental, zborul diafan al maramelor de borangic sau cromatica vie a ștergarelor de Dobrogea au completat voiajul Art Safari de recuperare a acestui artist, uitat în ultima vreme. 

Și pentru că Artachino este un maestru al portretului am pus alături de picturile sale chipuri de dobrogeni, scoase din praful vremii pe care le păstrăm în arhiva Muzeului Satului. Fotografiile, piesele de costum, țesăturile, interiorul oriental au contribuit la reînvierea/sugerarea modului de viața din care artă lui Artachino și-a tras seva. Colaborarea cu Art Safari a fost o noutate pentru noidar și pentru public. Ea a completat călătoria de descoperire, voiajul inițiatic pe care îl faci în sălile de expoziție ale Palatului Dacia-România pentru recuperarea acestui mare artist, nu numai prin pictură sa, ci și prin obiecte scoase din colecțiile muzeale care sînt privite în acest context cu alți ochi și care, mai ales, aruncă o lumină mai clară asupra creației artistului." - conf. univ. dr. Paula Popoiu, General Manager Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. 

„Plimbare între două lumi. Parcă, împreună cu Artachino, m-am pierdut prin negura pădurii, urmînd mirosul crinilor și sunete cum nu mai auzisem niciodată. Nimfe și păsări ne-au purtat pînă la malul Dunării în Turtucaia, unde cu greu îți puteai lua ochii de la oameni și veșmintele lor. Am ajuns apoi în atelier, unde într-un frig ce îngheață orice sunet, vedeam cum, treptat, încep să dispară lucrările de pe pereții salonului. Oare unde se duc? Cine le iubește acum?” – Cosmin Florea, scenograf. 

Unul dintre cei mai apreciați scenografi de teatru din România, Cosmin Florea a colaborat cu regizori importanți din România și Franța, iar în anul 2022 a cîștigat premiul Uniter pentru cea mai bună scenografie. „Pădurea spînzuraților” (regie Radu Afrim), „Exil” (regie Alexandra Badea) sînt cîteva din piesele de teatru reprezentative pentru universul său. 

O oază de liniște în inima Bucureștiului

Constantin Artachino a debutat sub auspiciile Simbolismului, preluînd influențe din zona Academismului, dar și ale Postimpresionismului. Întreaga sa creație a rămas însă sub semnul execuției extrem de elegante și de echilibrate, în linii și contururi clare, perfect armonizate. Picturile artistului dau adesea impresia de monocromie, în sensul în care se observă reducerea semnificativă a contrastelor la o singură culoare dominantă. 

Datorită originii familiei sale (portul Artachi, de la Marea Marmara, Imperiul Otoman), a fost atras de lumea orientală și balcanică. A pictat mult în Bulgaria, la Sofia, Silistra și Balcic, în Dobrogea, de la elemente de arhitectură, pînă la figuri umane și port tradițional. Lucrările prezente acum în expoziție provin de la muzee din toată țara, dar și din colecții private. 

Fascinația lui Artachino față de lumea orientală și de Dobrogea cu multiplele ei influențe este vizibilă în expoziția din cadrul Art Safari nu doar în picturi. Vizitatorii pot admira și obiecte și elemente de port tradițional tătăresc și turcesc din colecția Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeului Național al Țăranului Român. O parte a atelierului artistului a ffost recreată, inclusiv șevaletul pe care artistul l-a folosit zeci de ani.

De asemenea, sînt expuse în Art Safari și obiecte rare din colecția Zestre: o lampă veche de moschee din sec. XIX, cupru ciocănit și gravat, cu aplicații din sticlă colorată, cană veche de apă, Transilvania, cupru ciocănit și cizelat din sec. XVI-XVII, covor vechi otoman, mătase, Kayseri din sec. XIX, covor vechi turcesc, Kayseri, de început de sec. XIX, bumbac mercerizat pe urzeală de bumbac. 

Dovadă că Artachino era apreciat de colecționari stă inclusiv o carte poștală cu semnătură olografă trimisă de Anastasie Simu (1854-1935), mare colecționar și donator de opere de artă (fondator al muzeului care i-a purtat numele) către pictorul Constantin Artachino, în care îl invită la dejun. Pe fundal, Dragoș Vărșăndan recită un capitol dedicat lui Constantin Artachino din cartea „Așa i-am cunoscut”, semnată de Petre Oprea (1928-2011). Autorul a fost membru al secției de critică a Uniunii Artiștilor Plastici din 1960 și a avut ocazia să se întîlnească și să vorbească cu unii dintre cei mai mari artiști români. 

Program Art Safari - pînă pe 10 septembrie

·       Joi-duminică – 12:00-21.00. Night Tours – în fiecare vineri și sîmbătă 22:00-1:00 (experiențe speciale de vizitare cu ghidaj în toate expozițiile și prosecco)

·       Bilete: artsafari.ro sau direct de la intrare

·       Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București

Despre Art Safari 

Art Safari, susținut de Glo, Lidl, BCR, Porsche, Schweppes, Kinder, Garanti BBVA, Rose Verite, Coccolino, Yamaha, Asus, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 12-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Avînd o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este proiect cultural național strategic sprijinit de Ministerul Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 11 ediții de pînă acum a înregistrat peste 400.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Trucul WhatsApp pentru a afla locația unui contact fără ca acesta să știe
WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din întreaga lume, se actualizează continuu pentru a-și îmbunătăți experiența pentru cei peste două miliarde de utilizatori activi.
image
Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia EXCLUSIV
Ucraina se află într-o situație dificilă în fața unui inamic care are, aparent, resurse nelimitate. Generalul (r) Alexandru Grumaz explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, la ce ne-am putea aștepta în perioada următoare.
image
Bijuteria istorică de pe Dunăre. Cea mai veche navă cu zbaturi din lume încă mai funcţionează VIDEO
Vasul de pasageri „Tudor Vladimirescu” a avut ca oaspeţi de seamă pe Regele Ferdinand, Regina Maria, generalul Averescu, iar în 1959, pe liderii comunişti Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu-Dej.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.