Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N

26 mai 2023
image

Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“, rezultat în urma atelierelor de autocunoaștere prin scris. Evenimentul este programat vineri, pe 26 mai 2023, de la ora 19.00, la Sala de festivități a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” București. Regizoarea Iulia Rugină semnează montarea, iar trupa de tineri artiști, textul. Intrarea este liberă.

Odată cu această producție, cea de-a șasea ediție a inițiativei de ateliere de scris pentru adolescenți condusă de Asociația Culturală Control N ajunge la sfîrșit.

Cu o distribuție compusă din elevii liceului, Trupa As, pornind de la textele realizate de aceștia în cadrul atelierelor „Către mine”, spectacolul le oferă adolescenților atît ocazia de a lucra cu regizoarea Iulia Rugină, cît și o oportunitate de a-și folosi propriile cuvinte și de a le vedea montate pe scenă.

„Spectacolul acesta e extrem de personal pentru toți tinerii actori de pe scenă, care au scris și textele, au dezvoltat împreună cu mine mișcarea scenică, și-au asumat niște personaje și au avut contribuții majore pe partea de regie. Dacă există un autor comun al acestui spectacol, ei sînt, toți 29. Și e un autor complet, complex și foarte sincer. E spectacolul unei generații, liceenii de azi, pe care cred că trebuie să îi ascultăm mai mult, să îi înțelegem mai bine și să mergem mai departe pe mîna lor. Plec din acest proiect cu multă speranță în viitor. Dacă tinerii care vin din urmă sînt ca ei, cred că sîntem foarte bine mai departe“, declară Iulia Rugină, regizoarea spectacolului.

„Către mine” s-a derulat din luna martie pînă în mai 2023, cu patru etape principale de lucru:

●      Scriere creativă (creative writing) / trainer Oana Răsuceanu 

●      Scenaristică / trainer Ana Agopian 

●      Scriere dramatică / trainer Mihaela Michailov

●      Pregătirea spectacolului / coordonat de Iulia Rugină

În primă instanță, proiectul a debutat cu trei ateliere menite să îi familiarizeze pe liceeni cu diferite forme de scris, prezentate în maniere originale: scrierea creativă, scenaristica și scrierea dramatică. Pe parcursul a cîte o săptămînă, elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” și-au însușit cunoștințe despre scris, explorînd subiecte care îi preocupă, și semnînd, în final, cîte 3 texte dramatice (monoloage), un sinopsis și primele secvențe dintr-un scenariu de film de ficțiune (scurtmetraj de maxim 5 minute), respectiv trei povestiri.

Către mine

Spectacol creat pe baza textelor rezultate în cadrul atelierelor de autocunoaștere prin scris

Vineri - 26 mai - ora 19.00

Sala de festivități a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr“

Concept și regie: Iulia Rugină

Trupa As - Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“

Distribuție: Alex Bebia, Alexia Popa, Ana Varabief, Beatrice Chelu, Bianca Berculescu, Bianca Ujeniuc, Călin Vișan, Daria Georgescu, Daria Pîrvu, Filip Nicolaescu, Flavia Martac, lleana Popescu, Ilinca Ciochia, Ioana Dinu, Ionuț Duțu, Iris Crăciunescu, Katia Florea, Loreley Popa, Maia Eșanu, Mara Călugăreanu, Matei Lupu, Matei Soreață, Noemi Hăisu, Radu Ruiu, Sabina Popa, Sara Agafiței, Teodora Benescu, Teodora Țugui, Vlad Grasu

Intrare liberă.

Puteți citi textele rezultate din atelierele Către mine pe site-ul Liternet, unde sînt publicate în fiecare zi: https://atelier.liternet.ro/arhivarubricii/199/Catre-mine.html

– 

Către mine este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural National* (AFCN). 

Parteneri: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“, Liternet, Happ.ro, Ziarul Metropolis

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.
p 17 2 jpg
Post-traumă
În definitiv, totul e filmabil.

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.