Recolta de toamnă. Cîteva mostre

Publicat în Dilema Veche nr. 444 din 16-22 august 2012
Recolta de toamnă  Cîteva mostre jpeg

Ultimele studii arată că francezii citesc în jur de 11 cărţi pe an. Multiplicaţi această sumă cu cîteva zeci de milioane – cît reprezintă populaţia activă a Franţei – şi veţi avea o perspectivă asupra dimensiunilor pieţei de carte. Miza e mare – la aceste cifre, se poate deja vorbi de o industrie –, aşa că şi editorii se iau foarte în serios. Editurile funcţionează după nişte „programe“ bine articulate, cărţile se publică ţintit, negocierile cu librăriile şi lanţurile de distribuţie sînt foarte serioase. Fenomenul numit rentrée littéraire e specific acestei pieţe, generat de mecanismele ei. Grosul cărţilor apare mereu la sfîrşitul verii. Pe de o parte, pentru a fi luate în consideraţie la premiile literare importante – care se jurizează şi se decernează la început de toamnă –, pe de altă parte, pentru a prinde ediţiile de vară ale publicaţiilor literare, care tipăresc în august fragmente consistente din romanele în curs de apariţie. Sezonul literar e un bun prilej de analize & comentarii – se compară cifre, se fac pariuri, se trag sfori...

O fi criză mare pe pieţele financiare, dar piaţa literară din Franţa o duce bine. Cel puţin dacă ne uităm la cifre. 646 de romane noi stau să apară la început de toamnă, în acest sezon literar. Dintre acestea, aproape 70 sînt debuturi – ceva mai puţine decît anul trecut, dar nu foarte departe de media ultimilor ani. Prudenţi – căci e criză – editorii au publicat ceva mai puţin şi s-au concentrat pe valorile sigure, confirmate, ca să-şi limiteze riscurile. „Mişcarea“ fusese anunţată încă de la începutul anului de mai mulţi editori: planurile editoriale sînt uşor reduse, obiectivul principal e consolidarea portofoliului şi păstrarea unei bune relaţii cu autorii „de casă“. Însă, una peste alta, recolta e bogată.

● Una dintre cărţile care cu siguranţă va avea succes – anunţă Livres Hebdo – este La théorie de l’information/„Teoria informaţiei“ a tînărului Aurélien Bellanger, o poveste despre destinul incredibil al unui pirat informatic.

● „Abandonarea ţării şi a limbii pentru un altundeva... Există în această carte ceva din Perec şi ceva din nouveau roman. Autorul ne oferă o poveste fără intrigă şi fără portret psihologic. Una peste alta, e o linie narativă brăzdată de jocuri de cuvinte şi litere, o succesiune de satire organizată în cuvinte şi imagini. Romanul pune continuu în abis subtile jocuri de oglinzi. E apoi treaba cititorului să urmărească un scriitor care spune totul cu mici nimicuri, care nu numeşte niciodată, ci doar descrie. Calitatea acestui mare roman ţine de un singur cuvînt: Marius Daniel Popescu e un om şi-un scriitor LIBER. Libertate de a se deplasa din propriul corp, de propriul imaginar, libertate formală a stilului. Povestea amestecă cu dificultate pronumele. «Tu», «el» şi «eu» se schimbă imperceptibil şi romanul derulează liniştit frazele sale aparent simple şi capitolele de lungimi inegale şi fără paragrafe. Dialogurile contopite cu textul animă amintiri şi digresiuni ale autorului în ritmul fantezist al propriilor cugetări. Proză şi poezie, cuvinte şi litere, imagini sau acţiuni stimulează o lectură intensă din punct de vedere emoţional, dar cu final liniştit.“ Aşa e întîmpinat cel mai recent roman al autorului elveţian de origine română Les couleurs de l’hirondelle /„Culorile rîndunicii“, apărut la Editura José Corti.

● Jurnalistul Laurent Binet publică o carte la frontiera dintre publicistică şi ficţiune. În Rien ne se passe comme prevu /„Nimic nu se petrece cum am prevăzut“ – povesteşte călătoria pe care a făcut-o în campania electorală pe urmele candidatului prezidenţiabil François Hollande.

● Şi Yannick Grannec prezintă tot un roman biografic. Titlul cărţii este La déesse des petites victoires /„Zeiţa micilor victorii. E vorba despre un matematician de geniu, Kurt Gödel, a cărui viaţă e povestită de vocea soţiei lui. În afară de aceste romane de debut pe care mizează critica şi presa de specialitate, urmează să mai apară şi vedetele sezoanelor literare: Yasmina Reza, Amélie Nothomb, Stéphane Audeguy, Emmanuel Carrère, Philippe Djian. 

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.