Profilul preşedintelui

Publicat în Dilema Veche nr. 489 din 27 iunie-3 iulie 2013
Mai mult decît samba, carnaval şi fotbal  jpeg

Cum ar trebui să arate preşedintele unei instituţii a cărei misiune e promovarea culturii române în străinătate? Să fie un intelectual cu ţinută? Un artist (muzician, scriitor etc.) de succes? Om politic? Manager? Institutul Cultural Român caută un preşedinte. Poate că s-ar fi putut inspira din alte modele, asemănătoare.

Conducerea Institutului Goethe e asigurată de un prezidiu în a cărui componenţă intră reprezentanţi ai fundaţiilor/instituţiilor culturale majore, delegaţi ai Ministerului de Externe şi trei membri aleşi din rîndul angajaţilor. Prezidiul are un mandat de cinci ani. Preşedintele este ales de prezidiu (de regulă, e vorba de un angajat cu răspundere şi cu vechime în Institutul Goethe), pentru un mandat de patru ani. Misiunea lui e să traseze direcţiile majore de acţiune şi programele pe termen lung ale Institutului Goethe. Directorii filialelor/antenelor Institutului din alte ţări acţionează autonom, în conformitate cu direcţiile majore de acţiune ale Centralei; reprezentanţa locală a statului german (ambasada) are drept de veto cu privire la acţiuni concrete ale Institutului Goethe. Însă, cum acordul-cadru amintit obligă Ministerul şi Institutul la o „cooperare loială“, acest drept de veto nu a fost aplicat decît arareori – mai ales în zonele de risc, din afara Europei. Din 1951 şi pînă acum, Goethe-Institut a avut doar nouă preşedinţi. Relaţia dintre Goethe-Institut şi statul german e reglementată printr-un acord-cadru adoptat în 1976 şi amendat în cîteva rînduri. Aşa-numitul contract însărcinează Institutul Goethe să acţioneze, independent şi pe proprie răspundere, respectînd Constituţia federală, pentru promovarea politicilor culturale externe ale Germaniei. Klaus-Dieter Lehmann conduce Institutul Goethe de aproape cinci ani. Absolvent de Fizică, apoi de Biblioteconomie, cercetător la Institutul Max Planck, director de bibliotecă, profesor universitar, funcţionar la Goethe-Institut (îndeplinind inclusiv funcţia de vice-preşedinte), Lehmann e un intelectual respectat în Germania. Nu face parte dintre figurile vizibile ale elitei şi s-a ţinut departe de dezbaterile politice.

În Franţa, cel care conduce acţiunea culturală externă e un politician de carieră. Xavier Darcos a fost înalt funcţionar în mai multe ministere (Dezvoltare, Educaţie, Cultură), primar, apoi ambasador, înainte să devină preşedinte al Institutului Francez. Nici el nu provine din mediul cultural sau artistic, e mai degrabă un om pragmatic, care dă direcţia în politicile culturale şi-i lasă pe specialişti să programeze evenimentele. Conduce 150 de institute şi peste 1000 de centre de cooperare (Alliance Française). Această vastă reţea se subordonează Ministerului de Externe, dar fiecare centru şi fiecare institut au autonomie în planificarea culturală. Ca politician, Darcos a fost o figură vizibilă pe scena publică, dar funcţia de preşedinte al Institutului Francez, preluată în 2010, îl obligă la discreţie. Om de litere, cu o carieră universitară impresionantă, Darcos este şi membru al Academiei Franceze.

Discuţiile despre profilul pe care ar trebui să-l aibă preşedintele Institutului Cultural Român, purtate în presă şi pe forumuri, au devenit total neproductive după numirea surprinzătoare şi intempestivă a lui Lilian Zamfiroiu în această funcţie. Preşedintele Comisiei de Cultură de la Senat, Georgică Severin, a pledat pentru Zamfiroiu, susţinînd trei calităţi pe care acesta le-ar poseda: 1) nu provine din zona culturală (astfel, nu poate fi suspectat de partizanate); 2) e un om cu foarte bune contacte externe, în special pe zona culturală; şi, în sfîrşit, 3) provenind din Ministerul de Externe, ar fi capabil să asigure o bună cooperare cu această instituţie (ca şi cum central în misiunea ICR e să întreţină bune relaţii cu MAE).

La ora la care scriu aceste rînduri, Lilian Zamfiroiu se află (încă) în faţa Parlamentului, aşteptînd validarea (în fapt, o formalitate). De dragul depolitizării şi în numele consensului, Parlamentul configurează diplomaţia culturală.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.