Prezență internațională la a șasea ediție a festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim”: Noreena Hertz, Olof Gränström și Oliver Jens Schmitt, între 6 și 9 mai, la Ateneul Român

3 mai 2023
image

„Am construit o lume în care ne simțim deseori singuri. Avem acum șansa de a o regîndi, punînd în centrul ei compasiunea și implicarea noastră în comunitate”, este un mesaj pe care economista și autoarea britanică Noreena Hertzl-a transmis în ultimii ani atît publicului internațional, cît și reprezentanților unor state și ai unor companii globale și de la care va pleca dialogul pe care îl va avea cu Andreea Roșca pe 6 mai, de la ora 17.30, pe scena Ateneului Român, la a șasea ediție a festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim”. Cercetarea ei întinsă pe mai mulți ani, în care analizează obiceiuri recente din culturi cît se poate de diverse, arată că relațiile noastre cu familia, vecinii, prietenii, colegii sau chiar felul în care interacționăm cu statele din care facem parte și cu procesele democratice au fost afectate de fragmentarea și de polarizarea din societățile contemporane, de dezinformare ca mijloc de influențare a opiniilor și de populism, care, în anumite perioade, a cîntărit foarte mult în deciziile politice. Putem, deci, face ceva pentru ca societățile noastre să ne ofere mai mult echilibru și reprezentare? 

Lumea, Europa, România, sub presiunea migrației, a îmbătrînirii populației sau a efectelor schimbărilor climatice și a celor de pe piața muncii. Un expert european, consultantul suedez Olof Gränström, ne va vorbi în conferința de deschidere a festivalului, ilustrîndu-și prezentarea cu grafice animate, despre trendurile care contează cu adevărat acum și cum ne vor afecta ele stilul de viață, atît la nivel personal, cît și la nivel societal, în anii următori. Din această conferință, ca și din dialogul cu Cătălin Striblea din 6 mai, la ora 11.30, vom afla și cum interpretează un specialist străin datele făcute publice după recensămîntul din 2022. 

Invitat pentru a doua oară la festivalului „Despre lumea în care trăim” și de urmărit pe scena Ateneului Român pe 8 mai, istoricul și profesorul la Universitatea din Viena Oliver Jens Schmitt va face de această dată o sinteză a ce a însemnat de-a lungul secolelor vecinătatea cu Rusia și de ce istoria confruntării statelor mai mici din regiune cu colosul aflat la est este esențială ca să înțelegem mai bine așezarea de acum a forțelor în războiul din Ucraina. Conferința sa va fi urmată de un dialog cu Marian Voicu

Alte trei conferințe și dialoguri vor completa programul din acest an al festivalului. Care sînt principiile urmate în arhitectură și urbanism și cum se planifică infrastructura pentru a face transportul și locuirea mai potrivite cu nevoile noastre actuale ne spun Daniel și Maximilian Zielinski în conferința lor și într-un dialog cu Horia-Roman Patapievici. Ce s-a întîmplat cu limba română în ultimii treizeci de ani aflăm de la lingvista Rodica Zafiu și din dialogul ei cu Radu Paraschivescu. Iar profesorul de științe cognitive Mircea Miclea, în conferința de închidere a festivalului și în dialogul cu Gabriel Liiceanu, va vorbi despre patru dimensiuni ale educației care pot face diferența într-un viitor care este supus într-o măsură mult mai mare incertitudinii. 

Biletele în sala Ateneului, cele pentru vizionarea online a evenimentului, ca și abonamentele care permit participarea la toate conferințele din această ediție a festivalului sînt disponibile în rețeaua Eventbook: https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim

Invitații și programul acestei ediții: 

Sîmbătă, 6 mai, ora 11.30 - Eveniment de deschidere

OLOF GRÄNSTRÖM, fost manager de proiect și dezvoltator de afaceri pentru Fundația Gapminder, fondată de Hans Rosling, a susținut prelegeri și workshop-uri despre tendințele la nivel global și despre factfulness, iar în prezent ajută companiile și organizațiile să înțeleagă comportamentul uman pe baza datelor. Conferința sa din deschiderea festivalului, cu tema „Ce anume se cuvine să rămînă ferm într-o lume care se schimbă neîncetat?”, se va concentra pe schimbările demografice care au loc în acest moment în Europa, incluzînd și informații din recensămîntul desfășurat anul trecut în România. Conferința va fi urmată de un dialog cu Cătălin Striblea, jurnalist, realizator de emisiuni de radio și co-host al podcastului Vorbitorincii.

Sîmbătă, 6 mai, ora 17.30

NOREENA HERTZ este considerată unul dintre liderii de opinie cu influență la nivel mondial, iar activitatea ei de cercetare și de consultanță, cărțile, devenite bestselleruri, ca și intervențiile în conferințe TED, la World Economic Forum de la Davos sau în seria Google Zeitgeist se situează la granița dintre economie, tehnologie, politică și sociologie și au avut contribuții recunoscute în studiul generației postmileniale și în construirea comunității. În dialogul cu tema „Secolul singurătății: o pledoarie pentru relațiile interumane”, pe care îl va avea cu Andreea Roșca, creatoarea podcastului The Vast & The Curious, Noreena Hertz ne va oferi o viziune plină de speranță și ne va arăta cum putem să ne vindecăm comunitățile, restabilind legăturile dintre noi. 

Duminică, 7 mai, ora 11.30

DANIEL ȘI MAXIMILIAN ZIELINSKI, parteneri seniori la firma internațională de arhitectură Foster + Partners, au în portofoliu proiecte internaționale unice, de la redesenarea Parisului sau a unui întreg oraș în Emiratele Arabe Unite pînă la sedii ale companiei Apple în Statele Unite sau stațiuni de clasă mondială la Marea Roșie. Conferința lor, cu tema „Cum ne poate îmbunătăți arhitectura viețile”, va prezenta bune practici care se aplică astăzi în arhitectură și în proiectarea mediului construit și moduri prin care putem influența anumite direcții care au cel mai mare potențial să ne conducă spre o organizare mai bună a lumii, care să o facă mai justă, funcțională, eficientă și sigură. Conferința va fi urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici. 

Duminică, 7 mai, ora 17.30

RODICA ZAFIU, profesoară la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetătoare la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan–Al. Rosetti“ al Academiei Române, este, prin cele peste o sută de studii publicate în reviste prestigioase de specialitate, dar și prin rubrica săptămînală care a apărut în ultimii 30 de ani în mai multe reviste culturale, unul dintre cei mai importanți și mai vizibili specialiști în studiul tendințelor limbii române actuale. Conferința sa, cu tema „Ce limbă mai vorbesc românii”, pornește de la premisa că limba pe care o vorbim este o parte importantă a identității noastre. Prin ce se deosebește limba română pe care o vorbim astăzi – acasă, pe stradă, cu prietenii, la birou, la tribună – sau cea pe care o scriem – mai ales pe ecranul calculatorului sau al telefonului – de limba română de acum zece, douăzeci, treizeci de ani, vom afla urmărind această conferință și dialogul din partea a doua, purtat cu Radu Paraschivescu.

Luni, 8 mai, ora 19.30

OLIVER JENS SCHMITT este profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena și, din 2017, preşedintele Secţiei Filozofie - Istorie a Academiei Austriece de Ştiinţe. Cele trei cărți ale sale publicate pînă acum în limba română la Editura Humanitas, Corneliu Zelea Codreanu: Ascensiunea și decăderea „Căpitanului“ (2017), România în 100 de ani: Bilanţul unui veac de istorie (2018), și Balcanii în secolul XX (2021), au atras atenția cititorilor și presei și vor fi urmate în curînd de un volum care va prezenta istoria Bisericii Ortodoxe Române. Prelegerea sa, cu tema „În fața Moscovei: Vecinii occidentali ai Rusiei de la Marea Baltică la Marea Neagră în perspectivă istorică”, analizează teritoriul locuit astăzi de finlandezi, suedezi, baltici, polonezi, ucraineni și români, într-un arc istoric larg, din Evul Mediu pînă în prezent, și relația lor, de mare competiție sistemică, cu Rusia. Conferința va fi urmată de un dialog cu Marian Voicu, autor, realizator de emisiuni de televiziune și coordonator al platformei Veridica.

Marți, 9 mai, ora 19.30 - Eveniment de închidere

MIRCEA MICLEA, autor, psiholog, antreprenor, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, fost ministru al educației și inițiatorul uneia dintre cele mai serioase propuneri de reformare a sistemelor de educație și cercetare, va susține conferința de închidere, cu tema „Ce merită să învățăm în școală?”. În conferința sa, Mircea Miclea propune patru dimensiuni care integrează cercetările recente din științele cognitive asupra funcționării creierului și care pot contracara faptul că nu avem garanția că cunoștințele dobîndite astăzi vor fi relevante în lumea de mîine. Cum ajutăm copiii să își dezvolte autonomia, autodisciplina, gîndirea de designer și atitudinea antreprenorială, veți afla pe larg din această conferință și din dialogul care o va urma, cu Gabriel Liiceanu.

Seria anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice „Despre lumea în care trăim” este organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în colaborare cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.

Puteți găsi informații detaliate despre conferințe și biografiile complete ale conferențiarilor și ale partenerilor de dialog și pe site-ul oficial http://www.lumeaincaretraim.ro

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.