PETERECEREA CITITORILOR, un eveniment inedit al ICR, dedicat celor care iubesc cărțile românești și pe autorii lor

27 iunie 2023
image

Miercuri, 5 iulie, începînd cu ora 18.00Institutul Cultural Român (ICR), prin Centrul Național al Cărții(CENNAC), organizează în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR, strada Nicolae Crețulescu nr. 8) PETRECEREA CITITORILOR, un eveniment dedicat celor care iubesc cărțile românești și pe autorii lor. 

Evenimentul este prilejuit de lansarea unei ample campanii de promovare a cărților românești. Apelînd la vocea cititorilor, campania invită publicul să se alăture Institutului Cultural Român în proiectele legate de promovarea cărților românești în afara granițelor țării, stimulînd receptarea acestora în celelalte culturi ale lumii. Toate detaliile legate de acest proiect, derulat în parteneriat cu televiziunea națională, Radio România Cultural și Masteratul pentru Traducerea Textului Literar din cadrul Facultății de Limbi și Literarturi Străine a Universității din București, vor fi anunțate în premieră la evenimentul din data de 5 iulie de către Liviu Jicman, președintele ICR, și Oana Boca Stănescu, directoarea Centrul Național al Cărții. 

„Unul dintre primele evenimente organizate de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții la începutul acestui an a fost RETROSPECTIVA ANULUI EDITORIAL ROMÂNESC, un proiect dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume, excelenți ambasadori ai cărților românești pe întreg mapamondul. În debutul celei de-a doua jumătăți a anului, am ales să onorăm puterea cititorilor români de a susține cărțile românești în afara granițelor țării, printr-un proiect special despre care vom povesti în cadrul celui mai prietenos eveniment cu putință: PETRECEREA CITITORILOR. Îi așteptăm cu drag alături de noi în seara zilei de 5 iulie pe toți cei care cred în puterea cărților românești de a cuceri agenți literari străini, editori și, mai ales, noi cititori în noi spații lingvistice”, a declarat Oana Boca Stănescu, directoarea Centrului Național al Cărții. 

În cadrul evenimentului desfășurat în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române, participanții vor avea ocazia de a asculta și citi fragmente din literatura română, de a asculta melodii prezente în cărți românești și de a discuta despre literatura română contemporană. Evenimentul se va încheia cu un cocktail, susținut de Valvis și Delicatese Florescu. 

Cititorii sînt invitați să devină, împreună cu ICR, co-creatori ai evenimentului din data de 5 iulie, avînd ocazia de a le sugera organizatorilor melodii amintite în cărțile românești și, mai ales, de a propune spre lectură un fragment de care se simt legați afectiv dintr-o carte românească contemporană. Fragmentele, transcrise de participanți de mînă, vor fi citite la eveniment în cadrul unui maraton de lectură. Totodată, aceste fragmente vor constitui punctul de pornire al unui alt eveniment, organizat de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții de Ziua Limbii Române (31 august 2023). 

Momentul muzical din cadrul evenimentului va fi curatoriat de poetul Florin Dumitrescu, cunoscut textier pentru Sarmalele Reci și Timpuri Noi, doctor în socio-antropologie.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.