Nu mai turnaţi islam pe foc!

Publicat în Dilema Veche nr. 450 din 27 septembrie - 3 octombrie 2012
Nu mai turnaţi islam pe foc! jpeg

Pînă la urmă, în ciuda protestelor şi a avertismentelor, revista Charlie Hebdo a hotărît să publice acele caricaturi. Şi autorităţile, şi cititorii erau la curent cu planurile revistei. Unii i-au rugat, alţii i-au ameninţat să n-o facă. Dar caricaturile au apărut. Probabil că, după o vacanţă de vară lungă, în care tirajul a scăzut sensibil, redacţia s-a gîndit să mai învioreze un pic publicul. Faptul că a anunţat din vreme ce urmează să publice e un indiciu că totul a fost premeditat. Dar asta contează mai puţin. Ceea ce contează e conţinutul. Pe copertă e un musulman în scaun cu rotile (ar putea fi chiar profetul Mohamed) împins de un evreu ortodox. În interior, alte cîteva desene satirice – unele dintre acestea înfăţişîndu-l nud pe profet. Pentru cine vede pentru prima dată genul acesta de caricaturi, poate părea amuzant. Însă asemenea desene au mai apărut în trecutul recent – şi aproape nimeni în Europa nu mai rîde cînd le vede. În schimb, provoacă agitaţie, stîrnesc ură, chiar furie printre musulmani. Exact aşa s-a întîmplat şi de data asta.

Avînd în vedere faptul că aceste caricaturi au fost publicate la puţin timp după o serie de atacuri asupra ambasadelor americane din Orientul Mijlociu – atacuri provocate de apariţia, pe YouTube, a filmului The Innocence of Muslims (un pseud-documentar cu autor necunoscut), guvernul francez a decis să crească securitatea la unele ambasade franceze şi să închidă unele reprezentanţe, consulate, centre culturale şi şcoli în aproximativ douăzeci de ţări musulmane. În plus, s-a luat decizia protejării redacţiei Charlie Hebdo de către un detaşament de scutieri. La vremuri extreme, măsuri extreme. De fapt, situaţia nu e încurcată doar pentru redacţia săptămînalului satiric şi pentru autorităţi, ci pentru societatea franceză (şi occidentală) în ansamblul ei. Avem de apărat două principii fundamentale care, uneori, pot intra în conflict. De fiecare dată cînd se întîmplă asta, ies scîntei.

În cazul de faţă, ministrul de Externe Laurent Fabius a criticat decizia revistei, spunînd că în Franţa „există un principiu al libertăţii de exprimare care nu trebuie să fie subminat“. Însă în contextul actual, „avînd în vedere apariţia acelui film absurd“, în multe ţări musulmane oamenii sînt ar fi mînaţi de emoţii puternice. „Chiar vi se pare inteligent să turnaţi gaz pe foc?“ Inteligent sau nu, revista critică – şi satirizează – orice, oricînd, fix în baza acelui principiu al libertăţii de exprimare. „Publicăm săptămînal fel de fel de caricaturi, însă doar atunci cînd apare cîte una cu profetul Mohamed, sîntem acuzaţi de provocare“, i-ar fi răspuns redactorul-şef lui Laurent Fabius. Care, alături şi de alţi apropiaţi din guvern, a insistat şi pe „valori ale democraţiei occidentale“ precum libertatea religioasă şi toleranţa – principii care ar trebui promovate, nu încălcate. Dacă însă dreptul la libertate religioasă şi toleranţa sînt valori ale democraţiei occidentale, cum rămîne cu dreptul la libertate de exprimare? (Auto)cenzurarea acelor desene ori texte ce ar putea părea jignitoare la adresa islamului nu ar fi de fapt o formă de renunţare la un drept fundamental? Eu unul prefer excesul de caricaturi absenţei lor. Cu condiţia să fie inteligente!

În Irlanda, mai multe persoane au fost anchetate pentru tentativă de omor: oamenii încercaseră să-l asasineze pe Lars Vilks, un caricaturist suedez care l-a desenat în 2007 pe profetul Mahomed cu corp de cîine în ziarul Nerikes Allehanda. Şi Kurt Westergaard, cel mai controversat dintre caricaturiştii ziarului danez Jyllands-Posten, a fost ameninţat cu moartea şi atacat după publicarea, în 2005, a unor desene controversate în care Mohamed apare purtînd pe cap un turban în chip de bombă. Aproape fiecare dintre ziarele occidentale care au preluat sau republicat desenele au fost ameninţate de grupări islamice. Iar anul trecut, redacţia săptămînalului satiric Charlie Hebdo a fost atacată cu o sticlă incendiară după publicarea unor caricaturi ale profetului. Tonul a fost dat în 2005; de atunci, se întîmplă mereu parcă după aceeaşi reţetă. După episodul danez şi cel suedez, a urmat cel francez, de anul trecut. Şi încă unul, 2012 release. E destul de clar că povestea asta e de fapt un serial de succes. Va urma? 

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.