Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală

20 ianuarie 2023
image

Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”, într-o discuție cu inserturi muzicale, moderată de legendarul FLORIAN LUNGU, în jurul temei acestui album și a procesului din culisele realizării albumului „TETRISMATIC”. 

Pe scena Sălii Radio vor urca cîțiva dintre dintre cei mai buni muzicieni de jazz de la ora actuală: LIVIU NEGRU - chitară și efecte, IULIAN NICOLAU - baterie și alte instrumente de percuție, ADRIAN FLAUTISTU - contrabas, bas electric și efecte și CĂTĂLIN MILEA - sax tenor, sax bariton, EWI (electronic wind instrument), efecte și samples. Invitații serii sînt ANA MARIA ROȘU (voce) și SILVIU GROAZA (trompetă).

La realizarea albumului „TETRISMATIC” au participat Victor Panfilov (recording engineer), Codrin Lazăr (mixing), Ieronim Pogorilovschi (sound design și mastering), Alex Milea și Milea.Studio pentru realizarea grafică a albumului - atît în varianta digitală cît și pe vinil.

„Venim cu un stil nou, acustic și electronic, vintage și modern în același timp, fără limitări, trecînd de la jazz rock la reggae, funk, free jazz, tehno sau muzică clasică. TETRISMATIC e o coloană sonoră cinematică, cu schimbări de dinamică, de atmosferă, neașteptate și surprinzătoare ca un joc. Muzica a fost compusă ca niște piese de tetris, ca o aventură sonoră și vizuală în care avem libertatea să alegem în orice moment o direcție diferită.”  - declară Cătălin Milea despre proiectul său

Albumul TETRISMATIC este disponibil online în format digital pe https://catalinmilea.bandcamp.com/album/tetrismatic și va fi disponibil și pe vinil, cu precomandă.

Considerat unul din cei mai creativi artiști ai momentului, apreciat ca interpret, compozitor sau profesor,Cătălin Milea și-a început studiile la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, le-a continuat în Olanda (Conservatorul Prins Claus, Conservatorul din Amsterdam și Haga) și în S.U.A.. (Long Island University - Brooklyn, New York). În perioada 2008-2010 i-a fost acordată bursa Huygens Beurs a Guvernului olandez şi a fost sprijinit de Fundaţia Makarov.

Acesta este un fervent susținător al mișcării românești de jazz, fiind inițiatorul primei reviste de jazz românești – „Jazz Compas” - implicat atît în activitatea  concertistică cît și pedagogică, oferind workshop-uri și masterclass-uri. 

A înregistrat/concertat cu ansambluri ca European Youth Big-Band (Peter Herbolzheimer), European Contemporary Orchestra (ECO), Camerata Ardesko; ca lider, cu trio-ul Synaesthetik, Confluence Quartet (alături de pianistul Lucian Ban), Re-Bop Unit alături de ghitaristul George Dumitriu, Cătălin Milea Hammond Trip, și poate fi văzut concertînd cu Sonoterra Ensemble, Mircea Tiberian Group, Bucharest Jazz Orchestra, Big Band-ul Radiodifuziunii Române, Sorin Zlat Quartet și altele, avînd o bogată activitate concertistică.

Liviu Negru este un foarte apreciat si foarte activ chitarist de jazz, expresiv și versatil, este recunoscut și ca un rafinat acompaniator. Încă din anul 2012 este invitat la evenimente de jazz în cluburi (Greenhours, Jazz Book, Expirat) și festivaluri precum Bucharest Jazz Festival, Ploiești  Jazz Festival, Tîrgu Mureș Jazz Festival, Cîmpina Jazz Rock Fest, Sibiu Jazz Fest unde cîștigă cu grupul său în anul 2014 ‘Marele Premiu’. Stilul său unic și tehnica sa impresionantă îl fac un chitarist solicitat atît pe scena muzicii de jazz cît și cea de pop în colaborări cu Andrei Tudor și Ionel Tudor. Colaborează cu artiști precum Alex Sipiagin, Sorin Zlat, Sebastian Burneci, Răzvan Cojanu, Laurențiu Zmău, Alex Man, Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Viorica Pintilie, Ana Cristina Leonte și Cătălin Milea, în prezent fiind chitarist al Big Band-ului Radiodifuziunii Române, colaborînd cu grupuri Groove Garden și Cătălin Milea TETRISMATIC Quartet.

Adrian Flautistu este unul din cei mai redutabili și versatili contrabasiști români, deținător de premii și participări la numeroase festivaluri internaționale. A colaborat cu muzicieni precum Cătălin Milea, Mircea Tiberian, Sorin Zlat, Garbis Dedeian, Petrica Andrei, Sebastian Burneci, Cristian Soleanu, Johnny Raducanu, Marius Pop, Luiza Zan, Aura Urziceanu și mulți alții. În prezent este membru al Bigband-ului Radiodifuziunii Române și activează pe scena de jazz în grupuri precum Sorin Zlat Quartet, Cătălin Milea TETRISMATIC Quartet și altele.

Iulian Nicolau este probabil unul din cei mai buni bateriști de jazz la ora actuală, fiind unul dintre acei muzicieni care se remarcă încă din copilărie printr-o educație și un talent deosebite. Încă de la vîrsta de 17 ani întîlnirile artistice cu Borislav Petrov, Cătălin Milea și Alex Man îi deschid orizonturile către universul muzicii improvizate și jazz, de care rămîne atașat. Participă la diverse workshop-uri de jazz și colaborează cu nume importante ale jazzului românesc, printre care Mircea Tiberian, Nicolas Simion, Alex Man, Cătălin Milea, Emil Bîzgă, Marius Vernescu, Pedro Negrescu, Sorin Zlat și alții. 

Invitată să se alăture TETRISMATIC Quartet este tînăra vocalistă Ana Maria Roșu, absolventă a Universității Naționale de Muzică București, secția Compozitie Jazz-Muzică Ușoară. Ana este o voce tînără, puternică și sensibilă, ce transmite emoție de la prima respirație. S-a făcut cunoscută la Vocea României, unde a reușit să întoarcă toate scaunele în numai cîteva secunde. A participat la cele mai importante festivaluri din România, activînd în lumea muzicii pop, dar și pe scenele de jazz, alături de artiști precum Cătălin Milea, Albert Taijti, Alex Man, Iulian Nicolau și alții. 

Trompetistul Silviu Groaza, membru al Big Band-ului Radio, provine dintr-o familie de muzicieni și are un palmares impresionant. A colaborat cu instituții de prestigiu din România, de la Filarmonica ‘George Enescu’ sau Opera Națională București, pînă la orchestrele filarmonicilor din Botoșani, Bacău sau Ploiești sau Orchestra de suflători ‘Bucharest Wind Orchestra, ‘Bucharest Jazz Orchestra’ etc. Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Interpretare Muzicală, Silviu Groaza este un tehnician desăvîrșit, un virtuoz al trompetei, cu o tehnică improvizatorică impresionantă.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sînt disponibile și în sistem online pe iabilet.roBiletele sînt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară. 

landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara
p 16 Dan Barbilian adevarul ro jpg
Viața sau opera
„Personal, mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mișcări de idei care, în ceea ce privește întinderea consecințelor și răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseși.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.