Mult zgomot pentru nimic

Nicolae MANOLESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 781 din 7-13 februarie 2019
Mult zgomot pentru nimic jpeg

├Än num─ârul 779 din Dilema veche, Marius Chivu a publicat un articol plin de neadev─âruri ╚Öi tenden╚Ťios pe tema Premiului Na╚Ťional de Poezie ÔÇ×Mihai EminescuÔÇť, edi╚Ťia 2018, acordat de 28 de ani de Prim─âria Boto╚Öani unor poe╚Ťi care s-au dovedit, f─âr─â excep╚Ťie, valoro╚Öi ╚Öi au fost edita╚Ťi ulterior ├«n volume antologice prin grija lui Gellu Dorian, pre╚Öedintele Funda╚Ťiei Culturale ÔÇ×Hyperion ÔÇô Caiete boto╚Ö─âneneÔÇť ╚Öi coordonator al Premiului. Juriul a fost compus, ca ├«n fiecare an, din critici prestigio╚Öi din toat─â ╚Ťara: subsemnatul, pre╚Öedinte, Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Ioan Holban, Mircea Martin, Ion Pop ╚Öi Cornel Ungureanu, membri. Conform regulamentului, Funda╚Ťia ÔÇ×HyperionÔÇť a f─âcut ca de obicei un amplu sondaj, iar juriul a re╚Ťinut 7 nume ├«n ordinea voturilor. ├Än ziua de 15 ianuarie, ca ├«n to╚Ťi anii, a avut loc un vot secret pentru desemnarea c├«╚Ötig─âtorului. Subsemnatul, Mircea Martin ╚Öi Cornel Ungureanu, neput├«nd fi prezen╚Ťi, au votat ├«n plic ├«nchis.

Cu dou─â zile mai devreme, membrii juriului fuseser─â informa╚Ťi c─â poetul Ovidiu Genaru a renun╚Ťat la nominalizare, din motive de s─ân─âtate. Regulamentul prevede explicit c─â laureatul trebuie s─â fie prezent la decernarea premiului ╚Öi la festivit─â╚Ťile de rigoare, pe care oficialit─â╚Ťile locale le organizeaz─â cu mare aten╚Ťie ╚Öi chiar cu oarecare fast, atr─âg├«nd an de an un public numeros. ├Än diminea╚Ťa de 15 ianuarie, am primit un telefon prin care Gellu Dorian m─â anun╚Ťa c─â, tot din motive de s─ân─âtate, poetul Constantin Ab─âlu╚Ť─â nu va putea fi nici el la Boto╚Öani. I-am spus c─â trebuie s─â aplic─âm regulamentul. Ceea ce ├«nsemna c─â urm─âtorul ca num─âr de voturi, poetul Liviu Ioan Stoiciu, va fi laureatul anului 2018. A fost, de altfel, singura mea interven╚Ťie, ├«n afara votului propriu-zis. Cu ocazia aceluia╚Öi telefon, Ion Pop, membru al juriului, a ╚Ťinut s─â-mi comunice dezacordul lui cu solu╚Ťia cu pricina. I-am atras aten╚Ťia c─â nu e vorba de dorin╚Ťa mea (m─ârturisesc acum c─â ├«l votasem eu ├«nsumi pe Ab─âlu╚Ť─â!), ci de litera regulamentului. Insisten╚Ťa lui Ion Pop m-a nedumerit, recunosc, dar abia ulterior mi-am dat seama pe ce se ├«ntemeia. Procesul-verbal ├«ncheiat dup─â ce premiul a fost acordat lui Stoiciu a fost semnat de patru din membrii juriului (Ion Pop, Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu ╚Öi Ioan Holban, acesta din urm─â av├«nd delega╚Ťie din partea mea s─â m─â semneze), nu ╚Öi de Martin ╚Öi Ungureanu, absen╚Ťi. (Am f─âcut cunoscut─â o parte din aceste date, inclusiv regulamentul, ├«n Rom├ónia literar─â din 25 ianuarie.)

Ceea ce a urmat a fost absolut nea╚Öteptat. Patru din cei 7 membri, doi prezen╚Ťi la Boto╚Öani (Ion Pop, Al. Cistelecan) ╚Öi doi absen╚Ťi (Mircea Martin, Cornel Ungureanu) au publicat o scrisoare ├«n Observator cultural, unde a fost ├«nso╚Ťit─â de un stupid articol al lui Ovidiu ╚śimonca, ├«n care se, deziceau de premiu ╚Öi de regulamentul pe care, totu╚Öi, ├«l aplicaser─â ei ├«n╚Öi╚Öi f─âr─â nici o rezerv─â ├«n edi╚Ťiile anterioare ╚Öi, implicit, de propria semn─âtur─â pe procesul-verbal. Ulterior, ca ╚Öi cum s-ar fi r─âzg├«ndit a doua oar─â, au semnat declara╚Ťii prin care recuno╚Öteau c─â votul a fost perfect regulamentar.

Indiferent de opinia pe care putem s─â ne-o facem despre aceast─â alba-neagra, joc ├«n care s-ar zice c─â trei dintre semnatarii scrisorii au fost atra╚Öi de un al patrulea (care, se pare, i-a promis lui Ab─âlu╚Ť─â c─â va primi premiul ╚Öi dac─â nu va fi prezent, mai ales c─â Prim─âria se gr─âbise ÔÇô ca niciodat─â! ÔÇô s─â-i expedieze banii!), ecourile negative au fost rapide. Nu referitoare la alba-neagra cu pricina, ci, culmea, referitoare la ÔÇ×macularea & compromitereaÔÇť Premiului ├«nc─â din 2015 (fiindc─â ar fi fost decernat ÔÇ×mediocrului Gabriel ChifuÔÇť!?) ╚Öi la ÔÇ×transformarea lui ├«n 2019 ├«ntr-o ru╚Öine na╚Ťional─âÔÇť. Cine scrie negru pe alb ├«n Dilema veche aceste abera╚Ťii? Marius Chivu! De faptul c─â cei patru ╚Öi-au retras afirma╚Ťiile din scrisoare n-a aflat, gr─âbit s─â ve╚Ötejeasc─â ru╚Öinea cu pricina, sau l-a ignorat, cum ignor─â de mult─â vreme literatura rom├ón─â ├«n cronicile lui deloc dilematice, except├«nd cazurile c├«nd vine vorba de antologii alc─âtuite de el ├«nsu╚Öi. A ╚Ťinut cu tot dinadinsul s─â se asocieze moral cu Dan Lungu, bravul membru al Comisiei de Cultur─â a Senatului, care a cerut Prim─âriei Boto╚Öani s─â ia m─âsuri pentru a nu l─âsa Premiul ÔÇ×s─â cad─â ├«n ridicolÔÇť. Ce ├«ntreb─âri ├«╚Öi pune publicistul odat─â cu senatorul? O ├«ntrebare este dac─â exist─â vreo procedur─â de anulare a unui proces-verbal de jurizare! Ca s─â vezi! Sau: cine a luat decizia de a acorda premiul celui aflat pe locul doi? Regulamentul, nestimabililor, recunoscut finalmente p├«n─â ╚Öi de cei patru epistolieri! Acela╚Öi regulament care i-a privat mai demult pe Geo Dumitrescu ╚Öi pe Ion Horea de primirea premiului, fiindc─â nu s-au putut deplasa la Boto╚Öani.

Am fost obligat s─â fac aceste preciz─âri pentru a eviden╚Ťia caracterul tenden╚Ťios ╚Öi la╚Ö al contest─ârii unuia din cele mai ├«nsemnate premii na╚Ťionale, dovada f─âc├«nd-o tocmai lista de laurea╚Ťi din 1991 ╚Öi p├«n─â ├«n 2018. M─â ├«ntreb de ce at├«ta zgomot pentru nimic. De ce simt unii nevoia s─â inflameze opinia public─â pun├«nd ├«n circula╚Ťie zvonuri ╚Öi ┬şfake news. ├Ämi pare r─âu s─â constat c─â o revist─â pe care o citesc s─âpt─âm├«nal ╚Öi la care ╚Ťin ├«i permite lui Marius Chivu s─â fac─â f─âr─â a clipi afirma╚Ťii lipsite de orice temei ╚Öi denigratoare la adresa unor institu╚Ťii de prestigiu (Premiul ÔÇ×Mihai EminescuÔÇť nefiind nici prima, nici probabil ultima ├«n aceast─â situa╚Ťie) ╚Öi a unor scriitori de valoare (la b├¬te noire fiind Gabriel Chifu, unul din liderii genera╚Ťiei sale, luat la ╚Ťint─â ╚Öi ├«n 2015, c├«nd a primit el ├«nsu╚Öi premiul boto╚Ö─ânean, ╚Öi tot de Dan Lungu ╚Öi de al╚Ťii ejusdem farinae). Pentru mine, personal, Marius Chivu e o mare ╚Öi dureroas─â decep╚Ťie intelectual─â.

Povestea Casei Afis Coperta jpg
Theodor Paleologu semneaz─â un eseu despre educa╚Ťie ╚Öi modul ├«n care o practic─â de aproape 10 ani la Casa Paleologu
Cititorii au ocazia de a p─âtrunde ├«n universul istoriei culturale a cunoscutei cl─âdiri din strada Armeneasc─â 34, construit─â ├«n 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, ┼či Emilia, cea de-a treia lui so╚Ťie, un parcurs creionat din pove╚Öti recuperate ╚Öi amintiri ale autorului.
946 16 copertaKIWI jpg
Grani╚Ťe
├Äncep├«nd cu aceast─â edi╚Ťie, deloc ├«nt├«mpl─âtor intitulat─â ÔÇ×Grani╚ŤeÔÇŁ, antologia ÔÇ×KIWIÔÇŁ (Editura Polirom, 2022) ofer─â un cuprins interna╚Ťional.
946 17 Morozov jpg
B─ârbatul care iubea femeile
C├«teva femei devin materie literar─â pur─â, ajung├«nd s─â umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autofic╚Ťional─â care e via╚Ťa scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzical─â a lui Boiangiu are c├«rlig ÔÇô e un LP cu multe rico╚Öeuri tematice, s─ârind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner ÔÇô Totul ├«n tot sau marea metamorfoz─â
A╚Öezarea pe soclul tabloului a sculpturii care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â varianta tridimensional─â a unui segment din pictur─â demonstreaz─â inten╚Ťia artistului de a crea o oper─â susceptibil─â s─â sugereze un spa╚Ťiu ├«n care exteriorul (sculptura) ╚Öi interiorul (tabloul) s├«nt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?