“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”

9 mai 2023
image

În Sala Mare a Ateneului Român, un tînăr și foarte talentat pianist român, cîștigător al premiului al II-lea la Concursul internațional “George Enescu” – ediția 2022: George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.

Laureați ai Concursului George Enescu, sub cupola emblematică a Ateneului Român: proiectul “Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical, alături de Rotary Club Pipera și Artexim, îl aduce la București, pentru prima dată după ce a cîștigat mult-rîvnitul premiu de la Concursul Enescu de anul trecut, pe pianistul George Todică.

Un artist cu o sensibilitate specială, îmbinînd poezia cu o tehnică pianistică ieșită din comun, George Todică este în prezent unul dintre numele românești cu o frumoasă carieră desfășurată mai ales în Marea Britanie, țara sa de adopție.

Pentru recitalul de la București din 13 mai, George Todică a ales un program cu accente neoclasice. Propune, așteptat, pagini de George Enescu: trei părți din cea mai des interpretată partitură pentru pian de George Enescu, Suita nr. 2 op. 10, compusă în aceeași perioadă cu celebrele Rapsodii române, adică chiar la începutul secolului XX, cînd Enescu avea 20 ani. Una dintre aceste trei părți se intitulează Pavana, făcînd trimitere la suitele instrumentale renascentiste și baroce; o altă celebră pavană a ales pentru continuarea programului George Todică: Pavana pentru o infantă defunctă de Maurice Ravel, compusă în 1899, însă interpretată în primă audiție în 1902.Lucrarea este încă o demonstrație a atracției lui Ravel către universul muzical spaniol, atît de ilustrativ pus în lumină de emblematicul Bolero sau Rapsodia spaniolă de Maurice Ravel, dar și o privire către trecut, pavana fiind un dans lent cu origini renascentiste.

În 1931, Serghei Rahmaninov, compozitorul aniversat în 2023 la 150 ani de la naștere, privea și el către trecut, cînd compunea opusul său cu numărul 42: Variațiunile pe o temă de Corelli. Nu oricare temă, ci foarte populara La Follia, preluată în numeroase lucrări ale barocului muzical. Variațiunile lui Rahmaninov pe o temă de Corelli sînt o demonstrație a virtuozității și sensibilității unui mare compozitor romantic, în același timp, unul dintre marii pianiști ai secolului XX.

Programul recitalului propus de George Todică se încheie cu una dintre cele mai dificile și provocatoare partituri pe care le-a lăsat un mare compozitor și pianist din secolul al XIX-lea, Frédéric Chopin: Andante spianato și Marea poloneză op. 22, o demonstrație de virtuozitate și sensibilitate, o partitură care pune în lumină plenar trăsăturile artistului George Todică.

În 11 mai, George Todică prezintă o avanpremieră a recitalului de la București la sala Eduard Caudella de la Casa Balș din Iași.

Recitalul din 13 mai de la Ateneul Român, ora 19.00, este transmis în direct de Radio România Muzical. Prezintă Cristina Comandașu

Biletele sînt disponibile la casa de bilete a Ateneului Român și pe site-ul www.fge.org.ro.

George Todică (30 ani) s-a  născut la Iași și a început studiul pianului la vîrsta de 6 ani în orașul său natal. La 17 ani, a obținut bursa “Constantin Silvestri”, care i-a permis să-și continue studiile la Colegiul Melville din Edinburgh și apoi la Conservatorul Regal al Scoției. A debutat în calitate de solist  în concert la 14 ani, alături de Orchestra Filarmonicii “Moldova” din Iași. Numeroase premii naționale și internaționale sînt înscrise în palmaresul său; cele mai recente, obținute în 2022, sînt premiul al II-lea și premiul Erbiceanu obținute la Concursul internațional George Enescu, Royal Over-Seas League Keyboard Prize și Kirckman Trust Young Artist' Platform. A cîntat în săli dintre cele mai importante, cum sînt Wigmore Hall și St. Martin in the Fields din Londra, în recitaluri și concerte susținute nu doar în Marea Britanie, ci în întreaga Europă. George Todică este și un apreciat muzician dedicat repertoriului cameral; face parte din Chloe Piano Trio, ansamblu cu care a obținut premii în 2021 și 2022; este partener de scenă al sopranei Charlotte Hoather cu care a înregistrat deja 4 albume. 

Proiectul “Moștenitorii României muzicale”

…organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat în ultimii ani în două direcții. Prima dintre acestea își propune să-i aducă pe scene prestigioase românești pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar acasă. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză. 

Din 2018 și pînă în prezent au avut loc peste 20 de concerte și recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sînt doar cîțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și două albume la Editura Casa Radio, cuprinzînd evoluții din recitaluri.

A doua direcție de dezvoltare este bursa “Moștenitorii României muzicale”. În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa “Moștenitorii României muzicale”, pentru tineri muzicieni cu vîrste între 16 și 24 ani. Cîștigători ai bursei în valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac – în 2020, violoncelistul Cornelius Zirbo – în 2021; în 2022 – pianista Kira Frolu. Înscrierile pentru ediția a IV-a a bursei “Moștenitorii României muzicale” sînt deschise pînă în 21 mai 2023.

Începînd cu anul 2023, ARTEXIM s-a alăturat organizatorilor Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, susținînd proiectele dedicate tinerilor muzicieni români, laureați ai Concursului Internațional “George Enescu”.

Organizatori: Radio România Muzical, Rotary Club Pipera, Artexim, Filarmonica “George Enescu”

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres,  Dilema veche, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, spotmedia.ro, news.ro, liternet.ro. 

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.