„Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional „George Enescu”

26 aprilie 2023
image

În Sala Mare a Ateneului Român, un tînăr și foarte talentat pianist român, cîștigător al premiului al II-lea la Concursul internațional „George Enescu” – ediția 2022: George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.

Laureați ai Concursului George Enescu, sub cupola emblematică a Ateneului Român: proiectul „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical, alături de Rotary Club Pipera și Artexim, îl aduce la București, pentru prima dată după ce a cîștigat mult-rîvnitul premiu de la Concursul Enescu de anul trecut, pe pianistul George Todică.

Un artist cu o sensibilitate specială, îmbinînd poezia cu o tehnică pianistică ieșită din comun, George Todică este în prezent unul dintre numele românești cu o frumoasă carieră desfășurată mai ales în Marea Britanie, țara sa de adopție.

Pentru recitalul de la București din 13 mai, George Todică a ales un program cu accente neoclasice. Propune, așteptat, pagini de George Enescu: trei părți din cea mai des interpretată partitură pentru pian de George Enescu, Suita nr. 2 op. 10, compusă în aceeași perioadă cu celebrele Rapsodii române, adică chiar la începutul secolului XX, cînd Enescu avea 20 ani. Una dintre aceste trei părți se intitulează Pavana, făcînd trimitere la suitele instrumentale renascentiste și baroce; o altă celebră pavană a ales pentru continuarea programului George Todică: Pavana pentru o infantă defunctă de Maurice Ravel, compusă în 1899, însă interpretată în primă audiție în 1902.Lucrarea este încă o demonstrație a atracției lui Ravel către universul muzical spaniol, atît de ilustrativ pus în lumină de emblematicul Bolero sau Rapsodia spaniolă de Maurice Ravel, dar și o privire către trecut, pavana fiind un dans lent cu origini renascentiste.

În 1931, Serghei Rahmaninov, compozitorul aniversat în 2023 la 150 ani de la naștere, privea și el către trecut, cînd compunea opusul său cu numărul 42: Variațiunile pe o temă de Corelli. Nu oricare temă, ci foarte populara La Follia, preluată în numeroase lucrări ale barocului muzical. Variațiunile lui Rahmaninov pe o temă de Corelli sînt o demonstrație a virtuozității și sensibilității unui mare compozitor romantic, în același timp, unul dintre marii pianiști ai secolului XX.

Programul recitalului propus de George Todică se încheie cu una dintre cele mai dificile și provocatoare partituri pe care le-a lăsat un mare compozitor și pianist din secolul al XIX-lea, Frédéric Chopin: Andante spianato și Marea poloneză op. 22, o demonstrație de virtuozitate și sensibilitate, o partitură care pune în lumină plenar trăsăturile artistului George Todică.

Recitalul din 13 mai de la Ateneul Român, ora 19.00, este transmis în direct de Radio România Muzical. Prezintă Cristina Comandașu

Biletele sînt disponibile la casa de bilete a Ateneului Român și pe site-ul www.fge.org.ro.

În 11 mai, George Todică prezintă o avanpremieră a recitalului de la București la sala Eduard Caudella de la Casa Balș din Iași.

George Todică (30 ani) s-a  născut la Iași și a început studiul pianului la vîrsta de 6 ani în orașul său natal. La 17 ani, a obținut bursa “Constantin Silvestri”, care i-a permis să-și continue studiile la Colegiul Melville din Edinburgh și apoi la Conservatorul Regal al Scoției. A debutat în calitate de solist  în concert la 14 ani, alături de Orchestra Filarmonicii “Moldova” din Iași. Numeroase premii naționale și internaționale sînt înscrise în palmaresul său; cele mai recente, obținute în 2022, sînt premiul al II-lea și premiul Erbiceanu obținute la Concursul internațional George Enescu, Royal Over-Seas League Keyboard Prize și Kirckman Trust Young Artist' Platform. A cîntat în săli dintre cele mai importante, cum sînt Wigmore Hall și St. Martin in the Fields din Londra, în recitaluri și concerte susținute nu doar în Marea Britanie, ci în întreaga Europă. George Todică este și un apreciat muzician dedicat repertoriului cameral; face parte din Chloe Piano Trio, ansamblu cu care a obținut premii în 2021 și 2022; este partener de scenă al sopranei Charlotte Hoather cu care a înregistrat deja 4 albume. 

Proiectul „Moștenitorii României muzicale”

…organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat în ultimii ani în două direcții. Prima dintre acestea își propune să-i aducă pe scene prestigioase românești pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar acasă. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză. 

Din 2018 și pînă în prezent au avut loc peste 20 de concerte și recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sînt doar cîțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și două albume la Editura Casa Radio, cuprinzînd evoluții din recitaluri.

A doua direcție de dezvoltare este bursa „Moștenitorii României muzicale”. În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa „Moștenitorii României muzicale”, pentru tineri muzicieni cu vîrste între 16 și 24 ani. Cîștigători ai bursei în valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac – în 2020, violoncelistul Cornelius Zirbo – în 2021; în 2022 – pianista Kira Frolu. Înscrierile pentru ediția a IV-a a bursei “Moștenitorii României muzicale” sînt deschise pînă în 21 mai 2023.

Începînd cu anul 2023, ARTEXIM s-a alăturat organizatorilor Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, susținînd proiectele dedicate tinerilor muzicieni români, laureați ai Concursului Internațional “George Enescu”.

Organizatori: Radio România Muzical, Rotary Club Pipera, Artexim, Filarmonica “George Enescu”

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres,  Dilema veche, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, spotmedia.ro, news.ro, liternet.ro. 

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.