Mai mult verde?

Publicat în Dilema Veche nr. 414 din 19 - 25 ianuarie 2012
Mai mult verde? jpeg

E o culoare la modă. Maşina trebuie să fie verde. Hrana trebuie să fie verde. Energia trebuie să fie verde. În fine, oraşul trebuie să fie verde. De fapt, dacă ar putea, verzii ar anula oraşul cu totul, înlocuindu-l cu păduri – care sînt, fireşte, verzi şi ele. Nu, nu e absurd – unii oameni chiar s-au gîndit la asta, şi s-au mai găsit şi cîţiva care să încerce să pună în practică acest nou concept care se numeşte „agricultură urbană“. Conceptul se inspiră probabil de la Friedensreich Hundertwasser şi de la clădirile lui colorate, cu acoperişuri transformate în grădini. Însă agricultura urbană presupune mai mult: suprafeţe agricole în oraş, livezi de pomi fructiferi în zonele limitrofe, plantarea unor grădini de legume şi zarzavat pe acoperişurile blocurilor, delimitarea spaţiilor prin garduri vii, cultivarea unor soiuri de viţă-de-vie pe pereţii clădirilor. Aplicarea la scară largă a agriculturii urbane ar aduce enorme beneficii locuitorilor oraşului: aer mai curat, dar şi o alimentaţie de calitate şi ieftină, căci hrana ar proveni, nu-i aşa, direct din grădina de pe acoperiş... Eco-entuziasmul a dat naştere nu doar unor bloguri personale cu sfaturi utile despre cultivarea cartofilor pe balcon, ci şi unor experimente pe suprafeţe mult mai ample. La Berlin, „revoluţia agrară“ a început acum cîţiva ani, cînd nişte spaţii virane au fost transformate în teren arabil. Iar în Elveţia, la Wädenswil, s-a creat o firmă care să planteze şi să administreze terenurile cedate de primărie (acolo e un soi de cooperativă). Există nenumărate iniţiative mici, private, de acest tip. Şi multe primării studiază modelul şi oportunitatea aplicării lui. Acest paradis natural-artificial ar garanta prezervarea biodiversităţii. Cetăţeanul unui asemenea oraş verde s-ar integra perfect în mediul natural – ar fi un nou început pentru oameni dar şi pentru planetă. 

Contaminat de discursul optimist-utopic de pe blogurile verzi am citit, în Die Welt, o analiză foarte serioasă a politicilor ecologice de urbanism. Concluzia: ceea ce pare frumos pe hîrtie arată însă foarte rău odată transpus în realitate. Nu există o contradicţie de fond între natură şi dezvoltare urbană. În ultima vreme s-au găsit compromisuri acceptabile care, odată transformate în politici de urbanism, au dat naştere unor cartiere mai prietenoase cu mediul înconjurător. Contradicţiile apar însă în momentul în care planificarea urbană porneşte tocmai de la extinderea mediului natural; dacă verdeaţa creşte mai repede decît oraşul însuşi, atunci ceea ce se va naşte nu e un oraş verde, ci o grădină plină de zone gri.

În plus, oraşul verde nu e sustenabil din punct de vedere economic. Şi nici nu are sens din punct de vedere ecologic. Pentru că „înverzirea“ presupune nişte schimbări dramatice în ceea ce priveşte locuitorii oraşului: doar pentru a întreţine culturile de pe case ar trebui să ne transformăm cu toţii în grădinari. Ceea ce înseamnă, pînă la urmă, ruina unor „afaceri“ care astăzi fac diferenţa între viaţa urbană şi cea rurală: dacă dispar magazinele (sau, mă rog, raioanele de legume şi fructe), dispar şi alte sectoare (distribuţie, marketing, financiar etc.). Viaţa la oraş ar începe să semene tot mai tare cu viaţa la ţară. Ca să nu mai vorbim de faptul că extinderea spaţiilor verzi ar presupune folosirea unor resurse tot mai mari de apă, ceea ce numai ecologic nu este... Biroul de arhitectură berlinez care a făcut acest studiu afirmă undeva, la finalul documentului, că toată această poveste cu „oraşul verde“ e mai degrabă un fenomen cultural, el nu are nimic de-a face cu pragmatismul politic sau economic. 

Sper că nu v-am distrus entuziasmul cu aceste concluzii tăioase. De fapt, chiar e nevoie de Bariera de Corali, de păduri tropicale, de surse nepoluante de energie etc. Aşa că fiţi buni şi reciclaţi ce se poate şi nu mai consumaţi electricitate în prostie. Cît despre oraşele verzi... O lăsăm pe altă dată.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.