La limita legii sau chiar dincolo de ea

Publicat în Dilema Veche nr. 570 din 15-21 ianuarie 2015
Salutări de la Basel jpeg

Să ne înţelegem: orice crimă este oribilă şi nimic nu justifică atacul terorist asupra jurnaliştilor. Răzbunarea cu arma pentru nişte texte şi pentru nişte desene nu are nici o scuză, nici o justificare. Atacurile îngrozitoare asupra redacţiei săptămînalului de satiră Charlie Hebdo readuc în discuţie o chestiune spinoasă: libertatea de exprimare. Înşişi redactorii şi desenatorii revistei, unii ucişi în atacul terorist, au propus francezilor şi europenilor această temă de reflecţie, în numeroase ediţii ale gazetei. E o polemică începută acum mulţi ani, odată cu republicarea caricaturilor cu profetul Mohamed (apărute mai întîi într-un ziar danez) şi menţinută în tot acest timp prin publicarea altor desene şi texte îndrăzneţe.

Revistei Charlie Hebdo i s-a reproşat, în numeroase rînduri, că practică un jurnalism iresponsabil, că articolele şi mai ales caricaturile sînt jignitoare (pentru comunităţile musulmane, pentru comunităţile catolice, pentru comunităţile evreieşti), că unele afirmaţii sînt injurioase. Au existat, în istoria revistei, numeroase ameninţări, procese, ba chiar şi un episod violent, cînd sediul a fost atacat cu o sticlă incendiară. De fiecare dată, francezii au apărat „dreptul la caricaturi“ – o altă formă de afirmare a dreptului la liberă exprimare. Săptămînalul satiric francez are o istorie tumultuoasă şi o relaţie specială cu justiţia şi cu principiile jurnalismului din Franţa. 48 de procese au fost intentate redacţiei în ultimii 22 de ani: pentru defăimare, pentru injurie, pentru incitare etc. În nouă dintre cazuri li s-a dat cîştig de cauză reclamanţilor. Într-unul dintre aceste cazuri, cel vizat în procesul intentat de mai multe asociaţii ale musulmanilor, a fost caricaturistul Sine: el a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 30.000 de franci. În ciuda numeroaselor procese, publicul a continuat să apere revista, mai precis libertatea de exprimare. Tirajul a fost fluctuant. Creşteri spectaculoase ale exemplarelor vîndute s-au înregistrat la „ediţiile speciale“, cele în care redacţia anunţase din vreme că va publica desene cu/despre musulmani. Acest dans la limita legii sau a bunului-simţ a devenit un fel de reţetă de succes.

Dieudonné M’Bala M’Bala e un artist, un „polemist“, după cum îi place să-şi spună, un stand-up comedian. Spectacolele sale se vînd destul de bine. Succesul i se datorează în mare măsură îndrăznelii de a încălca tot felul de tabuuri şi de a încerca să se ascundă după legi. În general reuşeşte, dar nu întotdeauna. Unora li se par amuzante gagurile lui, şi foarte mulţi francezi, chiar şi dintre cei care nu-i gustă poantele, sînt gata să-i ia apărarea în numele dreptului la liberă exprimare. În repertoriul său sînt sloganuri antisistem, glumiţe cu tentă antisemită sau chiar afirmaţii vădit negaţioniste, replici homofobe, de cele mai multe ori ambalate sub forma unor texte polemice, cît să nu bată prea tare la ochi. Convenţia teatrală îi conferă încă un strat de protecţie – vorba aia, pe scenă se poate spune orice fără a suferi consecinţe legale; e doar un biet personaj, un măscărici. Acest măscărici, printre altele, a creat un videoclip, chipurile comic, despre decapitarea jurnalistului James Foley de către un terorist al organizaţiei Statul Islamic. Un videoclip în care spune că victima n-a zîmbit destul de frumos la cameră înainte să fie ucisă, în care insinuează că execuţia ar putea fi un fake, în care-şi bate joc de chinurile bietului om ucis. În numele dreptului la liberă exprimare! În numele dreptului la caricatură! Legi care să pedepsească indecenţa nu există – şi e bine aşa. Lui Dieudonné nu i s-a putut imputa nimic legat de creaţia sa dramatică. Cîteva spectacole i-au fost interzise pe baza unor decizii considerate arbitrare ale prefecturilor – mii de fani ai săi au ieşit atunci în stradă ca să denunţe cenzura. Artistul a fost condamnat pentru antisemitism, dar pentru nişte opinii exprimate în interviuri, nu pentru show. Amenzile se ridică la 65.000 de euro. E cercetat şi pentru fraudă fiscală. Şi, mai nou, i s-a deschis un proces şi pentru „apologia actelor teroriste“ – o infracţiune pentru care nu ştiu să mai fi existat condamnări, în Franţa, cel puţin.

La cîteva zile după abominabilele atacuri asupra redacţiei Charlie Hebdo şi asupra poliţiştilor de la Paris, el a postat pe contul său de Facebook fraza: „Je suis Charlie Coulibaly“ (o trimitere la numele unuia dintre terorişti). Ministrul francez de interne a calificat atitudinea lui Dieudonné drept dezgustătoare şi iresponsabilă – aşa şi este – şi a anunţat că îi va intenta un nou proces. Dar sînt aproape sigur că se vor găsi militanţi pentru libera exprimare care să-l sprijine.

Pornind de la astfel de exemple, e tot mai greu să aperi dreptul la liberă exprimare. Una e să aperi principiul, şi alta e să aperi abuzul de principiu. Resping cu fermitate orice formă de cenzură. Dar, dincolo de legi, ar trebui să funcţioneze bunul-simţ.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.