La ce foloseşte Ministerul Culturii? (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 518 din 16-22 ianuarie 2014
La ce foloseşte Ministerul Culturii? (II) jpeg

Din 2011, 15 ianuarie (ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu) este Ziua Culturii Naţionale. E o sărbătoare nouă, instituită prin lege, încă una, pe lîngă multe altele.

În expunerea de motive a actului legislativ se arată că Ziua Culturii Naţionale va fi „un prilej nu numai de celebrare a lui Mihai Eminescu, dar şi de reflexie asupra culturii române“. Numai că cele trei sărbători de pînă acum au generat mai degrabă festivisme şi manifestări encomiastice, decît reflexie. S-au organizat evocări, spectacole, recitaluri, expoziţii, concerte. Unele, poate, au fost evenimente de-o anumită calitate. Dar imaginea per ansamblu e mai degrabă tristă: o încropeală fără cap şi fără coadă, un şir de manifestări în care diverse instituţii bifează, ca din obligaţie, cîte o manifestare. Era de aşteptat. Instituţiile de la noi par încremenite într-o perspectivă îngustă asupra culturii: muzeificarea (prin glorificare) a clasicilor. Perspectiva critică, reflexia, recontextualizarea, repoziţionările de orice fel nu-şi găsesc locul în acest cor care cîntă pe o singură voce. Publicul larg nu se regăseşte nicăieri – nici n-ar avea cum. Spectacolelor le lipsesc forţa de atracţie şi dimensiunea participativă.

Ce înţelegem azi prin „cultură naţională“? Avem nevoie de această sărbătoare oficială? Poate am reuşi să înţelege mai mult privind la cum se raportează alte ţări la cultura proprie.

Există, de pildă, trei ţări (latine) care-şi sărbătoresc propria cultură: Spania (se comemorează moartea lui Cervantes), Portugalia (ziua naşterii poetului naţional Camoes), şi Italia (aniversarea lui Dante). Dacă aceasta a fost sursa de inspiraţie a legii care instituie, în România, Ziua Culturii Naţionale, atunci iniţiatorii ar fi putut să înţeleagă şi să-şi asume dimensiunea eminamente populară a acestor sărbători: ele sînt organizate descentralizat şi la scară amplă, pentru publicul larg. Accentul nu cade, de fapt, pe „cultură naţională“, ci pe spiritul unei/unor comunităţi în jurul sau în descendenţa unor Cervantes, Camoes ori Dante. Solidaritatea culturală astfel generată e mult mai largă decît una „naţională“ – şi mult mai soft, deci mai atractivă.

Într-un dicţionar german de termeni politici am găsit o definiţie interesantă a termenului de cultură naţională (Nationalkultur): prin cultură naţională se înţelege cultul, şi nu cultura unei naţiuni. E vorba despre eroii naţiunii, despre rituri, despre obiceiuri populare. Cultura naţională are ca obiectiv „cultivarea acelor elemente specifice, proprii acelei naţiuni“. Ar trebui spus că e o sintagmă folosită foarte rar în Germania – şi niciodată în cadrul politicilor culturale. Altfel, ceea ce e specific culturii germane contemporane e tocmai absenţa oricărei retorici identitare. Prin cultură se înţelege, de fapt, cultura vie – Goethe şi opera sa, de pildă, fiind perfect integraţi în contemporan, astfel încît nu mai e nevoie nici de manifestări forţate dedicate „poetului naţional“, nici de vreo formă de cultivare a memoriei sale. Institutul Goethe, prin sutele de filiale din întreaga lume, nu are drept misiune explicită să promoveze opera marelui scriitor, ci să promoveze limba şi cultura germană prin cooperare internaţională. Cum Germania e în continuare un stat multicultural (chiar dacă, apud Angela Merkel, multiculturalismul a murit), se subînţelege că şi cultura germană se constituie din contribuţia multiplelor identităţi care o compun. 

Nici în Franţa nu se foloseşte prea des acest termen de culture nationale. Există un Théâtre National, există Bibliothèque Nationale, există Centre National de la Danse şi multe alte „naţionaluri“, dar nu culture nationale – ci doar o culture française bine împachetată în francofonie.

Poate că una dintre misiunile Ministerului Culturii ar fi tocmai să definească, pentru uzul propriu şi-al instituţiilor ce i se subordonează, sintagma „cultură naţională“. 

Citiţi prima parte a acestui articol aici.

Foto: wikimedia commons

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.