În safari la Idomeni

Publicat în Dilema Veche nr. 640 din 26 mai - 2 iunie 2016
Salutări de la Basel jpeg

Autorităţile elene au început evacuarea taberei de refugiaţi de la Idomeni. Situată în apropierea frontierei cu Macedonia, această tabără improvizată găzduieşte în jur de 8500 de refugiaţi rămaşi blocaţi aici după închiderea aşa-numitei „rute balcanice“, care i-ar fi dus spre Europa Occidentală, destinaţia lor iniţială. Majoritatea sînt sirieni şi irakieni, însă printre ei sînt şi oameni de alte naţionalităţi, mai ales din Magreb, dar şi iranieni şi afgani. Aceştia din urmă nu se califică pentru relocare în Europa – ei vor trebui să urmeze procedurile obişnuite de solicitare de azil sau vor fi expulzaţi.

Organizaţiile umanitare prezente în tabăra de la Idomeni acuză de multă vreme condiţiile inumane de la faţa locului: îngrijirea medicală şi igiena, dar şi condiţiile de locuire, supraaglomerarea şi alimentaţia. La asta se adaugă tensiuni frecvente cu forţele de ordine, cu oamenii locului şi cu grănicerii macedoneni (luna trecută, un grup masiv de refugiaţi a încercat să spargă blocada, iar autorităţile macedonene au făcut uz de forţă: peste 200 de oameni au fost răniţi în ambuscadă, în urma folosirii gazelor lacrimogene şi a armelor cu gloanţe de cauciuc). Decizia de evacuare a acestei tabere vine pe fondul lentorii cu care Uniunea Europeană pune în aplicare procedurile de relocare a refugiaţilor staţionaţi în Grecia. Dar şi autorităţile elene sînt depăşite: numărul mare al refugiaţilor îngreunează trierea lor, pentru că nu toţi se califică pentru relocare. Criza umanitară e o urgenţă; criza administrativă, birocratică înrăutăţeşte situaţia. Misiunea acum e să transfere cea mai mare parte a refugiaţilor de la Idomeni în centrele de primire de la Salonic. Dar şi aceasta va fi, cel mai probabil, tot o staţie intermediară: de acolo, ei vor fi trimişi în centrele de refugiaţi pregătite de Turcia, în urma acordului cu Uniunea Europeană. Şi acest acord întîrzie să producă efecte.

Taberele de refugiaţi au devenit, între timp, şi o atracţie turistică, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung într-un reportaj bine documentat, care se întinde pe aproape o pagină întreagă de ziar. O atracţie turistică macabră, pentru oameni curioşi sau dornici să imortalizeze în fotografii mizeria celorlalţi. Printre corturi şi locuinţe improvizate, printre bagaje şi gunoaie, printre containere cu ajutoare şi vehicule ale autorităţilor se strecoară tot felul de jurnalişti care stau la pîndă şi aşteaptă momentul potrivit pentru a apăsa declanşatorul. De regulă, sînt tineri absolvenţi de jurnalism sau freelanceri în căutarea unui scop. Cu toţii speră să găsească un cadru sugestiv, o imagine „tare“, o fotografie pe care să se bată apoi ziarele ori televiziunile. Vin în tabăra de refugiaţi ca la un safari, ca la o vînătoare. Sînt aceiaşi care ar da orice să ajungă primii la faţa locului, imediat după un cutremur devastator, după un accident de avion sau după un atentat. Şi, în numele misiunii publice de a informa, uită şi de reguli, şi de bun-simţ. Vînd mizerie, trăiesc pe seama nefericirii altora, sugerează Antje Stahl în articolul ei intitulat „Lagărul de refugiaţi ca atracţie: Open Air la Idomeni“. Uneori, chiar şi voluntari ai organizaţiilor umanitare de pe teren sînt, de fapt, tot un soi de turişti. Îşi fac treaba mai bine sau mai puţin bine, după caz; dar sînt destui care s-au dus acolo mai degrabă din spirit de aventură decît din altruism: le place să meargă în locuri „exotice“, să simtă adrenalina, să facă şi să vadă lucruri ieşite din comun. Cred că înţeleg ce se întîmplă în jurul lor, dar de fapt preiau frînturi de informaţii pe care le suprapun peste propriile prejudecăţi şi au doar o perspectivă superficială asupra situaţiei. Cu toţii spun că au intenţii bune. Fără să discrediteze eforturile autentice ale organizaţiilor neguvernamentale din tabăra de la Idomeni, ziarul german atrage atenţia asupra relatărilor iresponsabile şi mai ales asupra voyerismului consumatorilor de presă occidentali care îşi doresc aceste imagini.

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.