Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă

8 noiembrie 2022
image

    GREEN HOURS LIVE(S): o incursiune în cei aproape 30 de ani de istorie Green Hours

București, octombrie 2022Pe 30 octombrie de la ora 14:00 va avea loc vernisajul expoziției multimedia GREEN HOURS LIVE(S) – o instalație gîndită sub forma unui parcurs-expoziție, care va oferi publicului posibilitatea de a face o incursiune afectivă în spațiul și istoria Green Hours.

Expoziția este gratuită și va fi deschisă între 30 octombrie și 13 noiembrie, iar vizitatorii vor avea oportunitatea să descopere mărturii, obiecte, imagini, sunete care reconstituie atmosfera și spiritul unuia dintre cele mai iubite spații culturale independente din București: Green Hours Jazz Cafe (Calea Victoriei 120). Proiectul Green Hours Live(s) este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. 

Expoziția include materiale audio-video difuzate în exclusivitate în cadrul proiectului iar printre personalitățile culturale care au contribuit la refacerea acestei memorii colective se numără: Mircea Tiberian, Mihaela Rădescu, Vlaicu Golcea, Ada Milea, Radu Afrim, Dan Perjovschi, Ana Mărgineanu, Lia Bugnar, Cosmin Manolescu, Andrei Oișteanu, Corina Șuteu, etc.

Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție 

GREEN HOURS LIVE(S) este o instalație multimedia gîndită sub forma unui parcurs cu ghidaj audio accesibil prin scanarea codurilor QR amplasate în spațiu. Vizitatorii vor putea pătrunde și în intimitatea clubului, în zone inaccesibile pînă acum publicului. Acestora li se recomandă să aibă la îndemînă smartphone și căști pentru o experiență completă. 

Spiritul și atmosfera Green Hours sînt reconstituite prin alăturarea unor elemente multidisciplinare care i-au definit identitatea. Inițiatoarea și curatoarea proiectului, Cinty Ionescu, recuperează și folosește elemente vizuale din arhiva Green Hours completate cu zeci de mărturii filmate ale unor personalități culturale apropiate de spațiul din Calea Victoriei 120 și de inițiatorul său, Voicu Rădescu. Călătoria auditivă imaginată de dramaturgul Peca Ștefan și adusă la viață de actorii Mihaela Rădescu și Laurențiu Bănescu crează un ghid afectiv al locului. Acesta este completat de ambianța muzicală compusă de Mihai Iordache. 

Expoziția este gratuită și deschisă de luni pînă duminică, în intervalul 16:00 – 20:00 (cu excepția zilelor în care sînt programate concerte, respectiv 3, 4 și 11 noiembrie cînd orele de vizitare sînt 13:00-17:00)

Suplimentar, evenimentul special din cadrul Green Hours Live(s) va avea loc sîmbătă, 5 noiembrie, începînd cu ora 12:30 și prezintă dezbaterea online pornind de la tema Independența ca (im)probabilitate, moderată de Corina Șuteu și organizată în cadrul Saloanelor Insula 42.Cinty Ionescu, curatoarea expozitiei, transmite: ”Această instalație este dedicată locului unde mulți dintre noi s-au intersectat, unde au debutat sau unde s-au format ca artiști din zone estetice și ideologice foarte diferite și care altfel poate nu ar fi coexistat în același spațiu. Pe parcursul documentării a început să se contureze ceea ce, împreună cu restul echipei, am numit utopia voicurădesciană: curajul de a crea cu generozitate un loc cu adevărat deschis și inclusiv. În cele peste 40 de mărturii filmate în cadrul acestui proiect am remarcat că apar recurent următoarele cuvinte prin care este definit spiritul Green Hours: curiozitate, posibilitate, joc, nevoie, întîlnire, libertate, întîmplare. Aceste elemente definitorii au stat la baza construcției propuse de instalația Green Hours Live(s).”Pornind de la arhiva personală, designer ul Cinty Ionescu - al cărei debut în teatru este strîns legat de Green Hours – folosește un video propriu ca punct 0 de pornire al proiectului multimedia participative, prin intermediul căruia și-a propus să refacă o parte din arhiva Green Hours. Astfel, Cinty a adunat de la artiști și public mărturii, istorii personale, obiecte, afișe, amintiri și elemente de arhivă relevante pentru istoria Green Hours. Fiind vorba de un spațiu iconic în care s-au afirmat zeci de actori, muzicieni, regizori, scenografi, dramaturgi și alți lucrători culturali, expoziția include materiale audio-video difuzate în exclusivitate în cadrul proiectului, dar și materiale valoroase de arhivă, care vor scoate din nou la lumină producții care au luat naștere în Green, realizate de artiști acum consacrați. Printre personalitățile culturale care au contribuit la refacerea acestei memorii colective se numără: Mircea Tiberian, Mihaela Rădescu, Vlaicu Golcea, Ada Milea, Radu Afrim, Dan Perjovschi, Ana Mărgineanu, Lia Bugnar,  Cosmin Manolescu, Andrei Oișteanu, Corina Șuteu, etc.Echipa artistică a GREEN HOURS LIVE(S) este formată din Cinty Ionescu (curator & video), Peca Ștefan (text), Mihai Iordache (muzică), Elvira Lupșa (producător creativ), Mihai Păcurar (grafică), Maria Năstase (editare audio-video) și actorii Mihaela Rădescu și Laurențiu Bănescu (voci).În perioada 30 octombrie – 13 noiembrie, publicul este așteptat să viziteze GREEN HOURS LIVE(S) și să descopere Green Hours prin ochii artiștilor care au prins aripi la Green.Urmărește Green Hours Live(s) online: 

   FB

   IG

Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022 iar accesul în cadrul evenimentului este gratuit. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

---------------------------------------------------------

Despre echipă:

O parte dintre artiștii implicați în proiectul Green Hours Live(s) au debutat la Green, iar ceilalți au colaborat și au avut o conexiune specială cu acest loc istoric, implicîndu-se în proiect datorită legăturii emoționale cu istoria Green Hours. Cinty Ionescu este un artist cu un interes constant pentru experimentul live și colaborarea interdisciplinară. De-a lungul anilor Cinty a inițiat și coordonat un documentar interactiv și numeroase instalații performative inspirate de propriile filmări sau propria documentare video. A lucrat la zeci de spectacole de teatru și dans, și a susținut sute de reprezentații live ce includ colaborările cu muzicieni. În 2011 a primit Premiul de Excelență pentru Video Design în cadrul festivalului Fringe New York City, pentru spectacolul Nils' Fucked Up Day de Peca Ștefan, produs de Teatrul LUNI de la Green Hours.

Peca Ștefan este un autor care experimentează în storytelling imersiv (pentru scenă, ecran, site-specific/oriented, mixed media/multimplatform) pentru a crea evenimente participative de comuniune. De multe ori interactive, textele lui investighează istoriile subiective în conexiune cu întîlnirea fizică a unui public care împarte un spațiu printr-un eveniment artistic. Este considerat unul dintre cei mai relevanți dramaturgi români. Trăiește în Berlin și București. 

Mihai Iordache este saxofonist și compozitor, cunoscut atît pentru albumele sale de jazz lansate sub grupul de jazz-funk Iordache, cît și pentru colaborarea cu formația de rock alternativ Kumm. A fost membru al grupurilor Sarmalele Reci, Harry Tavitian & Orient Express, Jazz Unit (condus de pianistul Lucian Ban) și a colaborat și înregistra cu formațiile Timpuri Noi, Luna Amară, Travka și East Village și cu Ada Milea. 

Elvira Lupșa activează ca agent de artă: intermediază, concepe și produce proiecte culturale cu un focus pe artele vizuale. A locuit și a studiat istoria artei și filosofia în Franța și în New York, iar acum este stabilită în București, unde încearcă să contextualizeze vocile artiștilor contemporani, producînd evenimente și lansînd inițiative originale. Ea este, de asemenea, una dintre fondatorii spațiului creativ "Insula 42" și este project manager pentru cele două expoziții dedicate lui Victor Brauner și Constantin Brîncuși, co-organizate de Fundație Art Encounters în cadrul Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. O găsiți sub identitatea UNICAT & co.

Mihai Păcurar este artist vizual, iar creația sa cuprinde un spectru larg de medii interconectate. Absolvent de Scenografie la Universitatea de Arte din București, dar și al unui Master în arta regizorului la Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureș, a lucrat ca scenograf și artist video la peste 60 de producții teatrale. Munca cu imaginile s-a dezvoltat și în afara teatrului, ca parte a unor instalații artistice. De asemenea, a dezvoltat o serie de proiecte animate, printre care Cutia albă, selectat și premiat la peste 20 de festivaluri din întreaga lume. 

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.

Adevarul.ro

femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
Zodiile care nu trebuie să poarte aur sub nicio formă. Cum alungi ghinionul adus de bijuterii
Deși este unul dintre cele mai iubite metale prețioase, poartă ghinion. Un astrolog celebru spune de ce nu e bine să purtăm aur. Totodată, există și un ritual simplu prin care se alungă spiritele rele.
cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.