Forţa Elveţiei este acceptarea celuilalt

Publicat în Dilema Veche nr. 443 din 9-15 august 2012
Forţa Elveţiei este acceptarea celuilalt jpeg

- interviu cu Jean-Hubert LEBET, ambasadorul Elveţiei -


Aflat în România doar de un an, Excelența Sa Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveției la București, a participat la deschiderea Academiei Sighișoara. L-am întîlnit înaintea concertului inaugural și am avut o conversație substanțială, din care transcriem aici cîteva pasaje.

De ce sprijină Ambasada Elveției Academia Sighișoara?

Prim parte a răspunsului este instituțională. Ambasada Elveției nu are activități culturale proprii, așa încît susține activități pornite din inițiative private sau ale unor organizații culturale. Așa este cazul și cu inițiativa dlui Alexandru Gavrilovici și a autorităților locale de aici. A doua parte a răspunsului este afectivă: pentru că e un lucru extraordinar, e o poveste superbă. Dl Gavrilovici a sosit în Elveția în anii ’70, a fost adoptat cu o ușurință care azi mă face să visez, a reușit la Berna o carieră muzicală de excepție, apoi și-a amintit de țara sa de origine și a încercat să facă ceva pentru ea cu mijloacele dobîndite cu ajutorul elvețienilor.

Acest tip de activități culturale – desfășurate într-un oraș de provincie care nu are instituții culturale permanente – poate contribui la transferul de know-how dinspre Elveția spre România?

Cu siguranță. În Elveția au loc acum două festivaluri în orașe care nu au nici un fel de tradiție culturală, ci mai degrabă una turistică – Verbier și Gstaad – și care își inventează acum o identitate culturală foarte folositoare în termeni de marketing, pentru că adaugă ceva la imaginea acestor două stațiuni montane. Pentru Sighișoara, Academia e o șansă enormă, în primul rînd datorită calității muzicale excepționale a participanților. Sper ca autoritățile locale și județene să înțeleagă ce șansă extraordinară au datorită dlui Gavrilovici – care face o întreagă muncă de logistică și organizare – și să facă de asemenea tot ce depinde de ele pentru a continua acest eveniment muzical. De aceea am venit acum la Academia Sighișoara – pentru a-mi arăta respectul față de ce se întîmplă aici de 19 ediții și pentru a asigura sprijinul nostru pentru viitor.

Spuneați că Ambsada Elveției nu are activități culturale proprii. A existat, pînă acum cîțiva ani, o antenă a Fundației Pro Helvetia...

Pro Helvetia există în continuare. După căderea Zidului Berlinului, a fost o șansă extraordinară de a deschide antene noi – între care și cea din România – așa cum, recent, au fost deschise antene în unele țări arabe, de pildă. În Elveția însă, după cum știți, există patru culturi, fiecare cu specificul și caracteristicile sale, așa încît activitățile culturale țin în mare măsură de competența cantoanelor. Fundația Pro Helvetia a fost înființată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial dintr-un impuls de naționalism pozitiv, dacă pot spune astfel – acela de a „federa“ cantoanele în jurul valorilor culturale ale Elveției. Cea mai mare parte a Fundației se desfășoară în exterior. Dar fiindcă are o activitate culturală sistematică, după un anumit program, rămîne foarte mult loc pentru inițiative private de promovare culturală, cum este și fundația care organizează acest eveniment de la Sighișoara. Dar scopul final nu este ca Elveția să finanțeze activități culturale în România; România însăși trebuie să-și finanțeze programele culturale și să-și pună în valoare extraordinarele bogății umane, culturale, muzicale. Sînt mirat că statul român alocă atît de puțini bani pentru instituțiile culturale. E păcat. Experiența noastră în Elveția ne arată că, dacă neglijăm cultura, identitatea, tradiția și continuitatea, nu e bine pentru țară.

În România există, de asemenea, un bogat calendar de activități culturale finanțate de autoritățile locale ori de sponsori privați. Credeți că un asemenea model e funcțional?

Cu siguranță, dar sînt necesare mai multe mijloace pentru formarea operatorilor culturali și pentru instituții, care trebuie să reziste. Există multe orchestre regionale foarte bune, există muzee de o bogăție incredibilă, dar nu dispun de fonduri suficiente. Am avut șansa să fiu asociat organizării unei expoziții de ceasuri elvețiene aflate în muzeele românești. S-au adunat ceasuri din 16 instituții muzeale și expoziția a fost foarte simpatică și foarte interesantă, pentru că există cîteva ceasuri de mare valoare, dar și multe ceasuri simple și modeste, dar care au în spate povești interesante și care au parcurs istoria. Dar starea colecțiilor nu e prea bună. Ele sînt îngrijite de oameni prost plătiți, care își fac munca cu pasiune. Conservarea colecțiilor e foarte precară și, deci, e problematică pentru generațiile viitoare.

După căderea comunismului, în România se căutau modele: modelul suedez, modelul japonez etc. La un moment dat s-a spus că România poate deveni „o Elveție a Estului“. Credeți că modelul elvețian este exportabil?

Mi-e teamă de cîte ori aud formule precum „Elveția Estului“ sau „Elveția Americii Latine“ sau „Elveția Africii“, pentru că toate aceste experiențe au sfîrșit rău... Ruanda, de pildă, era numită „Elveția Africii“... Nu cred că modelul elvețian e exportabil. Cred că fiecare țară trebuie să-și definească singură ce anume corespunde mentalității, istoriei și culturii sale și să găsească formula cea mai bună pentru a se guverna. Elveția are totuși o istorie zbuciumată, chiar dacă acum e percepută pozitiv datorită felului în care conviețuiesc diferitele comunități și culturi. Ultimul mare război intern, între catolici și protestanți, a avut loc destul de recent, în 1847... Fiecare generație a luptat pentru a construi Elveția. Ceea ce face forța Elveției este acceptarea celuilalt. A trăi împreună presupune un efort. Ceea ce funcționează la noi este tocmai acceptarea diversității: disponibilitatea de a-l asculta pe celălalt. Apoi, compromisul: nu există soluții în alb și negru, ci întotdeauna trebuie găsită o soluție de compromis. Asta vine și din faptul că în Elveția comunitățile sînt foarte mici și a existat mereu teama de vecini și necesitatea de a face alianțe cu ceilalți. {i apoi, există această mare diversitate culturală. Faptul că găsim soluții împreună nu înseamnă că renunțăm la convingerile proprii – dimpotrivă, fiecare își păstrează convingerile profunde – ci doar că încercăm să găsim reguli pentru a putea conviețui. Nu e simplu, e nevoie de multă muncă pentru asta. 

a consemnat Mircea VASILESCU 

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi