„Filozofia nu e inutilă pe piaţa muncii“ – interviu cu Geoffrey SAYRE-McCORD

Publicat în Dilema Veche nr. 725 din 11-17 ianuarie 2018
„Filozofia nu e inutilă pe piaţa muncii“ – interviu cu Geoffrey SAYRE McCORD jpeg

Geoffrey Sayre-McCord este profesor de filozofie morală la Universitatea din Carolina de Nord (UNC) și director al programului „PPE: Philosophy, Politics and Economics“ (Filozofie, Științe Politice și Economie) din cadrul aceleiași universități. În octombrie a venit în România pentru a ține prelegerea inaugurală cu ocazia lansării primului program masteral PPE din estul Europei găzduit de Facultatea de Filozofie a Universității din București. La nivel internațional, mari universități găzduiesc asemenea programe interdisciplinare (Oxford, Yale, Duke, Princeton), iar printre absolvenții sau cursanții acestui tip de program se numără personalități politice precum David Cameron sau Bill Clinton. 

De unde pasiunea pentru filozofie?

Cînd am intrat la facultate aveam de gînd să devin sociolog, dar sociologia m-a dezamăgit repede, așa că am încercat psihologia. Nici psihologia nu mi-a adus un moment cu adevărat revelator, în care să am o reacție de genul „Aha!“. Între timp, începusem să merg la un curs intitulat „Filozofie analitică recentă și contemporană“, dar eram nedumerit de titlul acestui curs: mă așteptam să studiez filozofi contemporani, dar toți cei pe care îi citeam muriseră de cel puțin 40 de ani. La primul meu contact cu Wittgenstein, habar nu aveam ce citeam, dar, peste vară, am început să-l recitesc și am avut acea experiență „Aha!“. Cu timpul, am ajuns să văd în munca filozofică una impresionantă, satisfăcătoare și chiar frumoasă. Erau multe aspecte cu care nu eram de acord, așa că filozofia a început să mă prindă. Din acel moment era clar că mă voi specializa în filozofie și că apoi voi vedea unde mă va duce acest drum.

Mulți fizicieni „pop“ din ziua de azi, ca Stephen Hawking, spun că filozofia este ori moartă, ori inutilă. Au dreptate?

Putem răspunde în mai multe feluri la această provocare. În primul rînd, filozofia ar putea fi un domeniu înfloritor chiar dacă modul în care aceasta prosperă nu contribuie mult la cultura populară. Nu cred că ar trebui să legăm gradul de relevanță al unui domeniu de cantitatea contribuțiilor sociale pe care un domeniu le aduce (chiar dacă eu cred că filozofia este foarte utilă societății). În opinia mea, un domeniu este înfloritor intelectual cît timp contribuie la o mai bună înțelegere a lumii și a locului nostru în Univers. Filozofia cu siguranță încă face asta. Asemeni altor domenii însă, filozofia este într-un amplu proces de profesionalizare și specializare. Astfel, cu cît ajungi mai avansat, cu atît corpul general de cunoștințe, terminologia utilizată sau problemele analizate ajung să fie mai puțin accesibile, chiar și altor filozofi. Din nou, aceasta nu înseamnă că un domeniu nu este prosper, ci doar că nivelul la care acest proces are loc nu este atît de ușor de explicat. Iar aceasta nu se întîmplă doar în cazul filozofilor, și fizicienii sînt în aceeași barcă. Cea mai mare parte a fizicii din prezent nu poate fi înțeleasă de non-fizicieni, dar aceasta nu înseamnă că fizica a murit ori că ar fi inutilă.

În cazul filozofiei cred că sînt multe lucruri care se petrec în prezent și care sînt atît accesibile tuturor oamenilor, cît și de o importanță vitală pentru publicul general. Un exemplu bun este creșterea semnificativă din domeniul PPE, un domeniu interdisciplinar conceput cu scopul de a pune împreună resursele filozofiei, științelor politice și economiei pentru a analiza instituțiile social-politice, atît formale, cît și informale.

Ce avantaje aduce o diplomă în PPE în comparație cu alte programe?

PPE își propune să aducă laolaltă întrebări despre eficiență, piețe și puncte de echilibru cu o înțelegere a modului în care instituțiile modelează oportunitățile sociale și politice pe care le avem la dispoziție, alături de considerente care țin de dreptate, libertate și egalitate. Oricît de relevante ar fi subiectele de studiu ale economiei și științelor politice, trebuie să luăm în considerare și chestiuni care țin de dreptate și valori. Iar aceasta este exact subiectul filozofiei, care de multe ori are propriul ei păcat: tinde să ignore aspectele empirice și constrîngerile din lumea reală. Dacă reunim cele trei domenii, atunci punctele forte ale fiecărui domeniu vor compensa slăbiciunile celorlalte. Este de o importanță vitală atît pentru viitorul României, cît și pentru cel al SUA, ca cetățenii acestor țări să ia în considerare într-un mod eficient opțiunile pe care le au la îndemînă, fiind atenți la constrîngeri care țin de dreptate și recunoscînd impactul pozitiv pe care instituțiile bune îl pot avea în atingerea obiectivelor sociale și politice pe care aceștia le împărtășesc.

Programele de tip PPE au început în Marea Britanie, iar apoi au devenit populare și în SUA. Există o diferență între abordarea britanică și cea americană?

Cel mai faimos program PPE este probabil cel de la Universitatea din Oxford. A fost introdus în 1920 și conceput astfel încît studenții să fie expuși la fiecare dintre cele trei discipline. Deși este un program excelent și inovator în multe privințe, cred că abordarea britanică are cîteva neajunsuri. Programul de la Oxford tinde să atragă un anumit tip de student: ambițios și într-o poziție socială în care acele ambiții sînt rezonabile. Chiar dacă studenții de la Oxford sînt expuși la cele trei discipline, ei tind să nu sape mai adînc și nu ajung să afle secretele celor trei domenii. În opinia mea, aceasta este o oportunitate ratată, deoarece o abordare integrativă a economiei, științelor politice și filozofiei este o abordare superioară. Un program PPE ar fi mai valoros dacă în cadrul acestuia studenții ar reuși să utilizeze fiecare domeniu pentru o înțelegere mai bună a celorlalte două.

Putem aplica uneltele intelectuale ale PPE pentru a ajunge la o mai bună înțelegere a altor domenii?

Desigur! Chiar am un caz interesant cu o studentă de la UNC care scria o lucrare de diplomă despre romanul de dragoste din secolul al XIX-lea. Era o studentă extraordinară, imersată complet în acea literatură. În cursul din anul final (în care studenții citesc cîte o nouă carte sau un nou manuscris al unei cercetări de ultimă oră), ea avea de pregătit o lucrare finală în care sarcina era aceea de a utiliza uneltele PPE într-un domeniu care îi interesează pe ei. Nu există nici o limită a opțiunilor pe care le aveau la îndemînă: sport, medicină, cultură pop, viața academică, orice! Studenta în cauză s-a hotărît să își scrie lucrarea despre economia politică a căsătoriei în romanele de dragoste din secolul al XIX-lea. Astfel, pe lîngă abordarea tradițională a specialiștilor în studii literare a acestui tip de romane, studenta a folosit în analiza ei uneltele economiei, științelor politice și filozofiei pentru a analiza instituțiile sociale relevante și modul în care acestea au structurat stimulentele, oportunitățile și valorile pe care personajele reprezentate în acele cărți le aveau la dispoziție, dar și pe cele pe care oamenii din secolul al XIX-lea le aveau în viața reală. Rezultatul acestei cercetări a fost de-a dreptul splendid, conducînd la o mai bună înțelegere a unui domeniu în care studenta era foarte interesată.

În România, mulți părinți cred că filozofia este departe de a fi o alegere pragmatică pentru copiii lor, îndreptîndu-i către alte domenii. Ce le-ați putea spune pentru a le schimba părerea?

Stați liniștiți, și în America se întîmplă la fel! Mulți părinți și studenți americani gîndesc cam pe următoarele coordonate: „În situația economică din prezent avem nevoie de o pregătire care ne oferă un job stabil, precum cel de inginer, doctor sau economist“. Totuși, percepția conform căreia filozofia ar fi inutilă pe piața muncii este eronată. O secțiune a site-ului Departamentului de Filozofie de la UNC este intitulată chiar „De ce să ne specializăm în Filozofie“, unde cităm un articol realizat de revista Forbes despre cum companiile care lucrează în industriile hi-tech caută în mod special absolvenți de filozofie. Mai oferim, de asemenea, informații despre veniturile medii anuale în funcție de specializări, care sînt mult mai mari pentru filozofi în comparație cu studenți care au urmat alte specializări. Apoi, rezultatele obținute de studenți care aspiră să devină avocați, judecători sau care vor să fie admiși la MBA-uri sînt mult mai bune pentru cei care s-au specializat în prealabil în filozofie. Putem vorbi despre o corelație puternică între persoanele care au studiat filozofia și cele care au o aptitudine profesională de neprețuit: aceea de a gîndi critic.

Părinților care sînt înclinați să descurajeze studiul filozofiei le pot concede faptul că o carieră de filozof profesionist nu te va recompensa cu mulți bani, însă banii nu sînt singura recompensă la care oamenii aspiră (cum ar fi aceea de a avea șansa să predai). Cu toate acestea, o pregătire temeinică în filozofie îți oferă abilități intelectuale care sînt valorizate de domenii valoroase precum dreptul, afacerile, administrația publică, abilități cruciale de altfel pentru succesul în viață. De aceea, nu cred că e o simplă coincidență că cei mai ambițioși și pragmatici oameni de la Oxford urmează un program PPE: le oferă aptitudinile intelectuale, analitice și retorice esențiale pentru a avea succes într-o gamă largă de domenii. Acesta este avantajul competitiv al PPE și al filozofiei.

a consemnat Radu USZKAI

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Soldati rusi la granita dintre Transnistria si Republica Moldova FOTO EPA EFE jpg
Scenariu halucinant al propagandei ruse: România și Rep. Moldova ar urma să deschidă un nou front
Pe pagina de Telegram War Gonzo, proiectul la care lucrează și bloggerul rus Semyon Pegov, scrie că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pregătește mobilizarea militară, pentru a deschide un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române.
romica tociu lacrimi 2 jpg
Romică Țociu, despre ,,războiul“ cu Alexandru Arșinel: „A fost o conjunctură nefavorabilă“
Fost angajat al Teatrului de Revistă Constantin Tănase, pe vremea când Alexandru Arșinel era director, Romică Țociu a trebuit să facă față momentului în care a fost dat afară din motive despre care presa scria la acea vreme că ar fi doar „invidie“ între actori.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane FOTO Basilica jpg
Regulile spovedaniei, jocul de imagine al BOR. „Este doar o reconfirmare, nimic nu e nou”
Pe fondul scandalului provocat de Visarion Alexa, Patriarhia Română anunța că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a adoptat o serie de propuneri cu privire la spovedanie și duhovnicie.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia