Filme ucrainene pentru publicul tînăr, la Cinema Muzeul Țăranului

11 iulie 2022
image

În fiecare joi din luna iulie, de la ora 18:30, în cadrul proiectului Open Museums Open Hearts, publicul tînăr este așteptat să descopere două filme în limba ucraineană (cu traducere în limba română) la Cinema Muzeul Țăranului. Intrarea este gratuită.

Program:

Joi, 14 iulie, ora 18:30

Stop Zemlia  – acest ambițios lungmetraj de debut al regizoarei ucrainene Kateryna Gornostai cufundă spectatorul în lumea adolescentină a personajelor sale, interpretate de tineri neprofesioniști

Sinopsis: Introvertita Masha se vede ca un „outsider” atunci cînd nu se află cu cei mai buni prieteni ai săi, Yana și Senia. În timpul ultimului său an de școală, Masha se îndrăgostește într-un mod care o forțează să iasă din zona ei de confort.

Premii: Ursul de Cristal al secțiunii „Generation 14plus”, Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2021; Grand Prix – Festivalul Internațional de Film de la Odesa 2021; Premiul Național Shevchenko – Ucraina 2022

Joi, 21 și 28 iulie, ora 18:30

Ivan's Land/ Lumea lui Ivan – documentar, Ucraina, 2021, 85 min. Scenariu, regie și imagine: Andrii Lysetsky

Sinopsis: Ivan Prykhodko este unul dintre ultimii artiști folk din Ucraina. Este autodidact, trăiește într-un sat și tot ceea ce iese de sub pensulele sale este artă naivă și onestă. Percepția lui Ivan asupra lumii este una plină de frumusețe și de bucurie. Într-o zi, picturile sale sînt căutate pentru o expoziție la Art Arsenal, principalul centru expozițional al țării. Oare va schimba Ivan mica sa colibă din sat cu viața de oraș plină de farmec și cu o societate de critici de artă și agenți de vînzări?

Premii: Cel mai bun documentar la Docudays UA International Documentary Human Rights Film Festival 2021; Premiul Juriului la Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival

* * *

Open Museums Open Hearts este un proiect al Asociației culturale Cîte-n lună și-n mansardă, asociație care promovează și susține diversitatea și coeziunea socială și integrarea în viața socio-economică a grupurilor sociale marginalizate, defavorizate sau vulnerabile.

Finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, proiectul Open Museums Open Hearts propune înființarea unor centre de suport prin cultură pentru refugiații ucraineni adolescenți, marcați vizibil de trauma războiului, de destrămarea familiei și de pierderea grupului de prieteni. Patru muzee din București (Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române) vor pune la dispoziție gratuit spațiul în care se vor desfășura o serie de ateliere cultural-educative, precum și know-how-ul din partea unor artiști, specialiști și educatori muzeali.

Scopul proiectului Open Museums Open Hearts este susținerea concretă și promptă a nevoilor presante ale unei părți a comunității ucrainene stabilite în București: integrarea comunitară prin cultură și crearea unei rețele de sprijin reciproc, atît pentru tinerii cu vîrste între 12 și 18 ani, cît și pentru artiștii și operatorii culturali ucraineni, prin derularea unor activități de consiliere emoțională și a unor programe culturale și de educație non-formală, care să îi susțină în accesarea resurselor interne, dezvoltarea rezilienței și a mecanismelor de coping adaptative.

Mai multe detalii despre proiecțiile de film găsiți aici, iar aici puteți afla amănunte despre proiectul Open Museums Open Hearts.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.