Duelul viorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 398 din 29 septembrie - 5 octombrie 2011
Duelul viorilor jpeg

- o convorbire cu Horia MIHAIL, Gabriel CROITORU și Liviu PRUNARU -

Provocaţi de pianistul Horia Mihail, doi violonişti – Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru – au acceptat să se dueleze. E o competiţie amicală între doi maeştri ai viorii. Armele lor: două viori istorice produse de doi dintre cei mai mari lutieri ai lumii, Stradivarius şi Guarneri. Cine va învinge? Răspunsul îl vom afla la sfîrşitul turneului care a început săptămîna aceasta la Tîrgu-Mureş şi se va încheia pe 6 octombrie la Craiova.  

Duelul viorilor se desfăşoară sub sloganul Born in Romania. Ce semnificaţie daţi acestui slogan? 

Horia Mihail: În traducere foarte exactă, înseamnă „născut în România“. Este o idee care a apărut relativ recent. Există foarte mulţi oameni de valoare, atît în România, cît şi – mai ales – în afara României. 

Notorietatea acestor artişti din diaspora este relativ scăzută aici, în ţara natală. Pe aceştia încercăm să-i recuperăm acum, să-i aducem să cînte aici pentru a fi cunoscuţi şi de conaţionali. Acest duel are drept protagonişti trei români, dintre care unul trăieşte deja de multă vreme în străinătate (Liviu Prunaru), altul care a trăit numai în ţară (Gabriel Croitoru) şi, în fine, eu însumi, care am trăit mai bine de zece ani în altă parte pentru a reveni, în cele din urmă, în România. 

Se poate face, în România, o marcă din numele unui artist de muzică clasică? 

Horia Mihail: Există cîteva exemple recente. Pe mapamond sînt însă şi mai mulţi artişti români de calibru care au ajuns vedete. Ei sînt cunoscuţi doar în cercuri restrînse în România. 

Cum se face că Duelul viorilor e provocat de un pianist? 

Horia Mihail: Am cîntat de multe ori pe scenă cu violonişti, însă niciodată nu am avut ocazia să cînt în compania a doi interpreţi atît de valoroşi. Mă bucur că atît Gabriel Croitoru cît şi Liviu Prunaru au acceptat această provocare la duelul muzical prietenesc. Consider că acest duel va avea o finalitate benefică pentru toată lumea. Noi, ca muzicieni, vom fi pentru prima dată împreună pe scenă. Sper că va fi o experienţă specială şi pentru cei care vor veni să ne asculte. Duelul este de fapt o competiţie – a violoniştilor, dar şi a instrumentelor. Ce înseamnă o vioară Guarneri? 

Gabriel Croitoru: Guarneri e în primul rînd o operă de artă. E un instrument pe care nu foarte mulţi muzicieni apucă să îl atingă. Mă bucur că mă număr printre cei puţini care au şansa să cînte pe o asemenea vioară. 

Liviu Prunaru: Îmi place să cred că vioara este o prelungire a braţelor mele şi a sufletului. E, bineînţeles, o piesă de muzeu, un obiect cu valoare patrimonială, valoros chiar şi înainte să fie folosit pentru interpretare. Dar noi, violoniştii, căutăm valoarea în altă parte: ea se găseşte de abia în clipa cînd începem să cîntăm. Mă face să zîmbesc faptul că avem nevoie de asemenea pretexte – cele două viori foarte scumpe – pentru a ne reuni. De fapt, dacă am cînta amîndoi pe nişte viori ieşite din fabrică acum trei zile, lumea nici nu s-ar prinde. Ce-ar fi dacă am şi face acest experiment odată: să venim la unul dintre concerte – nu vă spunem la care – cu nişte viori oarecare. Sînt curios dacă cineva îşi va da seama. 

Cît de mult contează, de fapt, instrumentul pe care cîntaţi?

Gabriel Croitoru: Contează. Nu-i o bagatelă faptul că orice violonist îşi doreşte să cînte la un moment dat pe un instrument ca acesta. Pînă la urmă depinde de gusturi şi sensibilităţi: unii vor o vioară Stradivarius, alţii vor o Guarneri, iar altora le place o vioară modernă. 

Ce ar trebui să urmărească spectatorii care vin la aceste concerte? 

Gabriel Croitoru: E ca la orice concert. Nu cred că există diferenţe. Cu toţii ne vom da silinţa să cîntăm cît mai bine, asta e tot ce contează. Liviu Prunaru: Oamenii vor auzi muzică. Pe scenă vor fi nişte violonişti care se întîmplă să aibă nişte instrumente foarte avansate.

a consemnat Matei Martin

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.