Documentare ┼či replici ├«ntre lumi paralele ÔÇô dup─â Astra Film Fest

Marius LAZ─éR
Publicat în Dilema Veche nr. 610 din 22-28 octombrie 2015
Documentare ┼či replici ├«ntre lumi paralele ÔÇô dup─â Astra Film Fest jpeg

Ultima edi┼úie a Festivalului de film documentar Astra Film Fest de la Sibiu s-a remarcat prin selec┼úia de bun─â calitate a proiec┼úiilor, at├«t ├«n sec┼úiunile de concurs, c├«t ┼či ├«n proiec┼úiile speciale. Mult recompensatul

de Joshua Oppenheimer, ┼či

al lui Crystal Moselle (marele premiul Sundance Festival), au fost serios concurate de realizări nu mai puţin spectaculoase. Între acestea rămîn de neuitat, poate,

(de Bettina Perut ┼či Iv├ín Osnovikoff) ÔÇô o proiec┼úie de o poezie a imaginii rar─â despre via┼úa simpl─â ┼či repetitiv─â a c├«torva ┼ú─ârani din Anzi, ├«ncremeni┼úi ├«ntre ritmul cotidian al unei exploat─âri miniere din apropiere ┼či meteorologia maiestuoas─â a mun┼úilor, apelor ┼či p─âs─ârilor. Sau, poate, Cechanok, al iranianului Maziyar Moshtagh Gohari, o fin─â etnografie filmic─â despre cre┼čterea ┼či antrenarea sportiv─â a ┼čoimilor ├«n cultura Orientului apropiat. 

Elementul inedit, care merită un comentariu aparte, îl constituie inaugurarea festivalului nu cu un film, ci cu o piesă de teatru experimental,

oferit─â de actorii rom├óni ┼či maghiari din T├«rgu Mure┼č (text ┼či regie: R├ęka Kincses ┼či Alina Nelega). Gestul se leag─â de invita┼úia din acest an a organizatorilor de a reflecta, printre altele, la rela┼úia dintre realitatea captat─â de documentarul cinematografic ┼či realismul altor genuri afine ÔÇô cum este nerealismul sau cinema-ul observa┼úional. Oferit─â publicului drept mostr─â de ÔÇ×teatru documentarÔÇť, piesa e mai cur├«nd o psihodram─â ├«n care actorii s├«nt propriii pacien┼úi, iar replicile de pe scen─â se nasc ├«n urma unui dificil ┼čir de

-uri introspective ┼či de autoanaliz─â, terapie de grup ┼či analiz─â tranzac┼úional─â prin care subiec┼úii reu┼česc ├«n cele din urm─â s─â ├«┼či deblocheze inhibi┼úiile fa┼ú─â de coechipierii de etnie diferit─â ┼či s─â scoat─â la suprafa┼ú─â g├«nduri ┼či afecte refulate. Suprapunerea dintre experien┼úa personal─â ┼či exprimarea ei dramatic─â este elementul care transform─â reprezentarea teatral─â ├«n realitate documentat─â, punerea ei ├«n form─â, ├«n maniera aleas─â de cele dou─â autoare-regizoare, cu tot cu rostirea ei bilingv─â, fiind menit─â s─â intensifice senza┼úia de autenticitate ┼či efectul de real. Piesa capteaz─â realitatea sociologic─â subtil─â a raporturilor cotidiene dintre rom├óni ┼či maghiari, surprinde nuan┼úe de fine┼úe ├«n varia┼úiile autodefinirilor ┼či construc┼úiei frontierelor identitare. Nu ├«n ultimul r├«nd, textul piesei este el ├«ns─â┼či o surs─â documentar─â ÔÇô ├«nt├«i prin maniera ├«n care se instituie ca gest artistic, iar apoi prin tehnica fidel─â de ilustrare a varia┼úiilor unei situa┼úii de conflict intercultural latent.  

Eroii principali ai acestei puneri ├«n scen─â nu s├«nt propriu-zis personajele pe care le ├«ncarneaz─â actorii, c├«t discursurile lor tipizate, ├«mpreun─â cu setul de stereotipuri reciproce care alc─âtuiesc spa┼úiul convie┼úuirii dintre membrii celor dou─â comunit─â┼úi dintr-un ora┼č ├«nc─â traumatizat de conflictul letal din 1990. T├«rgu Mure┼č r─âm├«ne divizat de memoria ┼či deturn─ârile simbolice ale unei confrunt─âri surde, care disloc─â normalitatea interac┼úiunilor sociale, niveleaz─â personalit─â┼úi ┼či pustie┼čte ├«n jur tot ce ├«nseamn─â diferen┼ú─â cultural─â sau de atitudine.  

La suprafa┼ú─â, atmosfera pare calm─â; toat─â lumea se declar─â tolerant─â, ÔÇ×nu are nimicÔÇť cu cealalt─â etnie; cet─â┼úeanul se vede pe sine p─âtruns de ÔÇ×spiritul europeanÔÇť, dispus la dialog (ÔÇ×nu ca ceilal┼úi!ÔÇť) ┼či e gata s─â apere fa┼úada comun─â a unei a┼čez─âri unde ÔÇ×nu s├«nt probleme, de faptÔÇť. Spectacolul ne ofer─â astfel o complex─â ┼či fidel─â radiografie mental─â a incongruen┼úelor ora┼čului etnic mixt: ┼či maghiarii, ┼či rom├ónii ocup─â acela┼či spa┼úiu fizic, dar tr─âiesc ├«n ora┼če diferite. Spiritul locurilor, ca ┼či numele ├«n maghiar─â sau rom├ón─â ale str─âzilor, evoc─â vremuri ┼či lumi paralele; oamenii se plimb─â de fiecare dat─â ├«n alt ora┼č, ├«n func┼úie de etnie, precum ├«n expresiva scen─â ├«n care o emigrant─â de etnie maghiar─â revine melancolic, dup─â mul┼úi ani, ├«n ora┼čul copil─âriei ┼či nu reu┼če┼čte s─â se reg─âseasc─â pe ea ├«ns─â┼či ├«n acelea┼či locuri cu taximetristul rom├ón care o conduce debusolat printre cl─âdiri ┼či str─âzi ale c─âror nume de alt─âdat─â au disp─ârut. ├Än rutina zilnic─â a locuirii unui spa┼úiu resemantizat, rom├ónii nu s├«nt capabili s─â ├«n┼úeleag─â ingredientul dureros-nostalgic care pigmenteaz─â autodefinirea identitar─â maghiar─â ÔÇô iar maghiarii ├«┼či convertesc adesea nostalgia ├«n victimizare post-traumatic─â ┼či furie, de care rom├ónii se sperie adesea ┼či o eticheteaz─â drept iredentism. Dar at├«t majoritarii, c├«t ┼či minoritarii se percep distorsionat, prin lentilele culturale care construiesc delimit─ârile ce configureaz─â propriul spa┼úiu identitar. 

Cele dou─â comunit─â┼úi tr─âiesc ├«n lumi reciproc etan┼čeizate, iar ├«ncordarea dintre ele o sim┼úi abia c├«nd ├«ncerci s─â evadezi din una ├«n cealalt─â. Sim┼úi a┼čadar ce tensiune exist─â ├«ntre cele dou─â etnii doar c├«nd observi cenzura colectiv─â la care s├«nt supu┼či propriii co-etnici ├«nclina┼úi s─â adopte o f─âr├«m─â c├«t de mic─â din punctul de vedere al ÔÇ×celorlal┼úiÔÇť.  

Aceast─â postur─â incomod─â pe care ┼či-o asum─â cele dou─â autoare, ├«mpreun─â cu tinerii actori care se aventureaz─â s─â le traduc─â ├«n realitate proiectul, este deliberat asumat─â. Ea apar┼úine unei filozofii a vindec─ârii prin recurs la adev─ârul revelat cu curaj autocritic ┼či onestitate. Ea porne┼čte de la necesitatea explor─ârii ├«n profunzime a resorturilor conflictului ┼či de la necesitatea de a deconstrui blocajele mentale care ├«l oculteaz─â. Rezolvarea lui ┼úine ├«ns─â ┼či de respectul pentru integritatea celuilalt a┼ča cum este el ┼či de protejarea sa, prin discre┼úie ┼či poate chiar prin uitare. Cu alte cuvinte, de capacitatea de a tolera ┼či, chiar, de a t─âcea pentru a nu r─âni. Dar pentru ca aceast─â t─âcere protectoare s─â devin─â normalitate, anumite lucruri trebuie spuse tare iar anumite adev─âruri trebuie revelate cu tot disconfortul obscen pe care ├«l provoac─â. Este miza terapeutic─â pe care o angajeaz─â, la final, replicile tari, neconcesive pe care ┼či le arunc─â ┼či rom├ónii, ┼či maghiarii ├«n

Marius Laz─âr este sociolog. 

Povestea Casei Afis Coperta jpg
Theodor Paleologu semneaz─â un eseu despre educa╚Ťie ╚Öi modul ├«n care o practic─â de aproape 10 ani la Casa Paleologu
Cititorii au ocazia de a p─âtrunde ├«n universul istoriei culturale a cunoscutei cl─âdiri din strada Armeneasc─â 34, construit─â ├«n 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, ┼či Emilia, cea de-a treia lui so╚Ťie, un parcurs creionat din pove╚Öti recuperate ╚Öi amintiri ale autorului.
946 16 copertaKIWI jpg
Grani╚Ťe
├Äncep├«nd cu aceast─â edi╚Ťie, deloc ├«nt├«mpl─âtor intitulat─â ÔÇ×Grani╚ŤeÔÇŁ, antologia ÔÇ×KIWIÔÇŁ (Editura Polirom, 2022) ofer─â un cuprins interna╚Ťional.
946 17 Morozov jpg
B─ârbatul care iubea femeile
C├«teva femei devin materie literar─â pur─â, ajung├«nd s─â umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autofic╚Ťional─â care e via╚Ťa scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzical─â a lui Boiangiu are c├«rlig ÔÇô e un LP cu multe rico╚Öeuri tematice, s─ârind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner ÔÇô Totul ├«n tot sau marea metamorfoz─â
A╚Öezarea pe soclul tabloului a sculpturii care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â varianta tridimensional─â a unui segment din pictur─â demonstreaz─â inten╚Ťia artistului de a crea o oper─â susceptibil─â s─â sugereze un spa╚Ťiu ├«n care exteriorul (sculptura) ╚Öi interiorul (tabloul) s├«nt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?