ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS

30 aprilie 2022
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg

UNATC PRESS, editura Universit─â╚Ťii Na╚Ťionale de Art─â Teatral─â ╚Öi Cinematografic─â ÔÇ×I.L. CaragialeÔÇŁ din Bucure╚Öti, organizeaz─â la finalul s─âpt─âm├«nii viitoare, al─âturi de Editura Polirom, o ampl─â dezbatere cu tema ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ: vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77.

Un dialog deschis, cu oameni care iubesc filmul, pornind de la edi╚Ťia ├«n limba rom├ón─â a volumului Ce este cinematograful?, de Andr├ę Bazin, co-editare UNATC PRESS ╚Öi Polirom, coordonat─â de Andrei Gorzo, critic de film ╚Öi cadru didactic UNATC. Despre felurile contemporane de a concepe cinema-ul, ├«n noul context cultural ╚Öi tehnologic, pornind de la aceast─â carte clasic─â semnat─â de cel mai mare critic ╚Öi teoretician al domeniului, ├«ntr-un dialog moderat de jurnalistul cultural Matei Martin.

La dezbatere vor fi prezen╚Ťi cei patru traduc─âtori ai volumului din echipa UNATC ÔÇô Andrei Gorzo, Andrei Rus, Gabriela Filippi, Andreea Chiper ÔÇô, al─âturi de Liviu Lucaci, rectorul Universit─â╚Ťii, Oana Boca St─ânescu, coordonatoarea UNATC PRESS, ╚Öi Dan Croitoru, director editorial Polirom.

Proiectul de traducere ├«n limba rom├ón─â a celor patru volume reunite ├«n seria Qu'est-ce que le cin├ęma? de Andr├ę Bazin reprezint─â un eveniment editorial ╚Öi un gest de recuperare cultural─â absolut necesar. Volumul care st─â la baza evenimentului din data de 6 mai reune╚Öte primele dou─â titluri ale edi╚Ťiei franceze. Lista traduc─âtorilor prezentului volum este completat─â de Andreea Ra╚Ťiu. Celelalte dou─â titluri ale edi╚Ťiei originale vor constitui corpusul unei noi edi╚Ťii ├«n limba rom├ón─â, publicat─â de asemenea ├«n coeditare UNATC PRESS ╚Öi Polirom ╚Öi traduse de profesioni╚Öti din echipa UNATC.

Andr├ę Bazin (1918-1958), teoretician, filosof, umanist, este unul dintre primii cronicari ╚Öi teoreticieni ai televiziunii ╚Öi un cartograf al multiplelor transform─âri ale esteticilor ╚Öi tehnicilor cinematografice. Co-fondator al revistei Cahiers du cin├ęma, animator al cinecluburilor, numele lui Andr├ę Bazin devine sinonim cu g├«ndirea critic─â a filmului, responsabil pentru ideea actual─â de cultur─â cinematografic─â, pentru o anumit─â tradi╚Ťie a recept─ârii cinefile a filmelor, cel care a f─âcut din Fran╚Ťa un centru al culturii cinematografice ├«n a doua jum─âtate a secolului trecut.

ÔÇ×Nimeni, ├«nainte de Bazin, nu a explicat at├«t de clar ╚Öi de meticulos ce se ├«nt├«mpl─â, ce se schimb─â dac─â un regizor alege s─â pun─â ├«n scen─â o ac╚Ťiune ├«ntrÔÇĹun singur cadru sau dac─â, dimpotriv─â, alege sÔÇĹo construiasc─â prin montaj. ├Änainte de Bazin se f─âcea pu╚Ťin─â analiz─â de felul ─âsta. Scrierile lui Bazin r─âm├«n deschiz─âtoare de ochi ÔÇô puncte de plecare ├«n ├«n╚Ťelegerea regiei de film ca o chestiune de alegeri dintre care fiecare produce un efect diferit. Cinea╚Öti, critici ╚Öi apreciatori ai artei filmului au ├«n continuare ce s─â ├«nve╚ŤeÔÇŁ, afirm─â Andrei Gorzo ├«n prefa╚Ťa c─âr╚Ťii.

Accesul la dezbatere este liber, pe baz─â de rezervare ├«n scris printr-un email trimis c─âtre editura@unatc.ro. Evenimentul va fi urmat de lansarea proiectului ÔÇ×Insula UNATCÔÇŁ.

***

Editura UNATC PRESS, aflat─â ├«n acest moment ├«ntr-un proces de reorganizare, ├«╚Öi propune sa╠ć devin─â una dintre cele mai importante edituri ale unei universit─â╚Ťi cu profil artistic din Rom├ónia ╚Öi unul dintre cele mai ├«ndr─âgite branduri ├«n r├«ndul editurilor care public─â volume din sfera teatru ╚Öi artele spectacolului, cinematografie ╚Öi media. Prin ├«ntreaga sa activitate, UNATC PRESS ├«╚Öi propune s─â contribuie la cres╠Žterea prestigiului UNATC i╠én t╠Žara╠ć s╠Ži i╠én stra╠ćina╠ćtate, ajut├«nd la diseminarea cercet─ârilor relevante ├«n domeniile specifice.

p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.