Comorile din Orient ale Occidentului

Publicat în Dilema Veche nr. 440 din 19-25 iulie 2012
Comorile din Orient ale Occidentului jpeg

Şeicii din Emiratele Arabe sînt tot mai interesaţi de arta occidentală. Cumpără (aproape) orice, fără prea mare pricepere, dar cu foarte mulţi bani. Pînă în 2017, la Abu Dhabi se va construi o insulă gigantică – un fel de „Museuminsel“ (după modelul berlinez) cu cinci clădiri, printre care „filiale“ ale muzeelor Luvru şi Guggenheim. Clădirea viitorului Luvru oriental, a cărei construcţie a început deja pe insula Saadiyat (în arabă „Insula fericirii“), va avea o suprafaţă de 24.000 de metri pătraţi. Valoarea totală a proiectului e încă greu de estimat, însă numai pentru dreptul de folosire al numelui Luvru, în următorii cincizeci de ani, şi pentru contractul în baza căruia muzeul parizian va împrumuta instituţiei din Abu Dhabi operele sale s-a plătit peste un miliard de euro. Vedete ale arhitecturii precum Frank Gehry, Norman Foster şi Jean Nouvel au fost invitate să participe la acest enorm proiect. Cum se explică acest ataşament pentru cultura occidentală?

Ascensiunea celor şapte emirate a început în urmă cu nici cincizeci de ani. Înainte să devină unul dintre marile state exportatoare de petrol, acolo era doar deşert – adică nimic – şi nişte forme statale ciudate aflate sub protectorat britanic. După cîştigarea independenţei, la începutul anilor ’70, cele şapte state unite s-au impus nu numai în comerţul mondial, ci şi în diplomaţie, devenind lider regional şi un important mediator în lumea arabă. PIB-ul pe cap de locuitor e asemănător cu indicele vesteuropean, iar creşterea economică – net superioară lumii occidentale. Însă dependenţa de o singură resursă, petrolul, şi aceea limitată, constituie un factor de risc. Aşa că liderii Emiratelor au hotărît să investească cea mai mare parte a cîştigului, obţinut din vînzarea petrolului, în turism. O investiţie costisitoare şi un angajament pe termen lung, căci n-ai cum să atragi oameni într-o ţară deşertică. Însă nu e vorba doar de o afacere. Statele saudite vor să-şi cumpere imagine, adică identitate. Ambiţia de a ţine pasul cu puteri mondiale precum India şi China este de înţeles la un stat care a progresat atît de mult, în atît de scurt timp. Din nou, nu e vorba doar de o competiţie economică. Într-un stat precum Emiratele Arabe, banii în sine nu au valoare – căci se produc uşor şi pot cumpăra orice. Chiar şi artă. Dar pot cumpăra şi o istorie culturală? Căci, aşa cum arată acum planurile, asta pare să fie miza. Preocuparea Emiratelor pentru cultura occidentală şi acribia cu care investesc în bunuri culturale arată şi un imens complex.

În orice caz, lupta e strînsă, chiar şi în interiorul Emiratelor. Dubai tocmai şi-a amînat, din cauza dificultăţii de a finanţa, un megaproiect cultural (zece muzee, paisprezece teatre, unsprezece galerii de artă, cîteva biblioteci). Însă Abu Dhabi mobilizează toate resursele pentru realizarea la timp – adică pînă în 2017 – a Insulei Muzeelor.

Deocamdată, se fac pregătiri. Pe toate planurile. Construcţia Insulei fericirii pare cea mai uşoară dintre misiuni. Mult mai greu e să schimbi mentalităţile. Muzeografii şi curatorii de la Luvru şi Guggenheim încearcă deja să facă educaţie, să-i înveţe pe „emiraţi“ ce şi cum să privească. Căci publicul nu e format pentru arta moderă occidentală. Die Welt descrie într-un articol colorat cum învaţă profesorii de liceu să recunoască picturile lui Wassily Kandinsky şi să le înţeleagă geometria, sau cum explică nişte istorici de artă francezi pictura lui Andy Warhol (cea cu dozele de supă Campbell) pe înţelesul arabilor.

Un mare exportator de petrol devine mare importator de bunuri culturale. Petrol pentru artă – deja nu mai sună chiar aşa de rău. Şi ar mai fi ceva bun aici: Europa e în criză. Pentru artiştii obişnuiţi cu burse, subvenţii şi alte avantaje sociale, nu e tocmai cea mai bună perioadă. Arta contemporană se vinde greu, bursele sînt tot mai mici şi mai rare. Apariţia unor noi colecţionari poate relansa piaţa. Asta dacă nu cumva fondurile nemăsurate puse la dispoziţie vor strica piaţa de artă din Occident, aşa cum sugerează The New York Times: magnaţii din China şi din Rusia, precum şi galeriile din Japonia, şi, de acum, şeicii şi muzeele din Emirate, tulbură cotele şi ierarhiile stabilite de decenii pe piaţa de arte din Occident. Această mişcare produce însă efecte peste tot. În Europa, nu puţini sînt cei care vorbesc despre infiltrarea în lumea arabă a unor principii occidentale, despre colonialism cultural, despre paternalism blazat – după cum afirmă Frankfurter Allgemeine Zeitung. Alţii critică proiectul spunînd că el ar fi rezervat exclusiv unei elite – şeicii ar fi făcut contracte cu lumea largă, nu şi cu oamenii lor. Încă o dată, se confirmă că banii nu aduc fericirea. Dar dacă pot cumpăra artă, tot e ceva...

Foto: www.constructionweekonline.com

5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.

Adevarul.ro

Antony Blinken
Antony Blinken: Acum 25 de ani, poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea
Secretatul de stat american susține că românii au fost o sursă de inspirație în urmă cu 25 de ani când a fost lansat Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Blinken a precizat că relația dintre cele două state este una „de neclintit”.
agnelli andrea epa efe h 55456952 jpeg
Cutremur la Juventus! Toată conducerea a demisionat. Clubul riscă să fie retrogradat din nou
Clubul italian este cercetat pentru o fraudă de 282 de milioane de euro.
Virgil Musta
Medicul Virgil Musta, trimis în judecată de DNA. El a devenit cunoscut în pandemie
DNA l-a trimis în judecată pe medicul Virgil Musta, specialist care s-a remarcat în timpul pandemiei. El este acuzat că a determinat asistentele de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara să vândă teste Covid și să preleveze probe medicale pentru firma la care medicul este acționar.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.