Cea mai cool ediţie a tîrgului de Carte de la Frankfurt

Publicat în Dilema Veche nr. 544 din 17-23 iulie 2014
Cea mai cool ediţie a tîrgului de Carte de la Frankfurt jpeg

Cam asta e promisiunea. Argumentul e că Finlanda e ţara invitată. Sloganul finlandezilor e format dintr-un singur cuvînt: Cool. Pînă la un punct, are legătură cu clima nordică şi, poate, cu clişeele pe care le avem noi, europenii din Sud, despre temperamentul finlandezilor. Dar sloganul vrea să descrie succint literatura din această ţară aşa cum o văd chiar finlandezii. Literatura finlandeză e puţin cunoscută în Europa şi chiar în Germania – ţara în care s-au tradus cele mai multe cărţi. În ultimii 20 de ani, nici n-a existat o vedetă literară internaţională a Finlandei. Dar oferta de carte e foarte generoasă. Şi cool – după cum ne anunţă organizatorii. Pînă una-alta, cifrele arată că în fiecare an apar 4500 de titluri noi. E multă literatură de consum (romane poliţiste), dar şi literatură pentru copii, benzi desenate şi „literatură serioasă“. O producţie editorială foarte bogată pentru o populaţie multiculti (Finlanda are o comunitate de limbă suedeză destul de numeroasă) şi foarte citită. Cifrele plasează Finlanda într-o poziţie fruntaşă în ceea ce priveşte consumul de carte.  

Finlandezii sînt campioni mondiali în ceea ce priveşte folosirea bibliotecilor. O statistică  arată că, în medie, fiecare cetăţean finlandez împrumută anual 13 cărţi de la o bibliotecă. Acesta e rezultatul unei legi adoptate acum mai bine de zece ani, prin care comunităţile locale sînt obligate şi încurajate prin subvenţii să înfiinţeze şi să întreţină biblioteci publice accesibile gratuit. Apropo: tocmai viitorul bibliotecilor publice e una dintre temele de dezbatere la Tîrgul de Carte. Finlanda ar putea exporta, pe lîngă literatură, şi modele legislative pentru ţările care vor să-şi dezvolte reţeaua de biblioteci sau politici educaţionale şi de promovare a lecturii: experienţa a arătat că se pricep foarte bine la asta. Şi nu, nu e vreo „excepţie culturală“ finlandeză, ci doar iscusinţă managerială şi determinare în a finanţa pe termen lung educaţia. „Cea mai importantă resursă a finlandezilor este educaţia, capacitatea lor de a înţelege ceea ce au citit şi de a dobîndi cunoştinţe. Asta ne-a ajutat să generăm identitate naţională. Cititul, educaţia reprezintă fundamentul esenţial al independenţei noastre. „Viitorul depinde de educaţie“, spune Paavo Arhinmäki, ministrul finlandez al culturii. Sistemul educaţional finlandez e, probabil, un model greu de urmat în restul Europei. Iar performanţele sînt inegalabile. E, poate, singurul sistem care oferă într-adevăr şanse egale. Nu doar pentru că e finanţat abundent, ci şi pentru că elevilor/studenţilor li se permit să-şi schimbe specializările pe tot parcursul ciclului educaţional, să-şi continue studiile fără grija taxelor, să înveţe ce vor, cum vor, cu îndrumare utilă, dar minimală din partea instituţiilor de învăţămînt. Nu-i de mirare că citesc atît!  

Că literatura finlandeză e încă puţin cunoscută în Europa se datorează izolării geografice (relative) a continentului şi fino-centrismului de pînă acum. Dar tocmai asta e miza participării la Buchmesse: ieşirea din situaţia de peninsulă a acestei literaturi foarte bogate. Din 2009, de cînd a fost semnat angajamentul pentru participarea la această ediţie a tîrgului de carte în calitate de ţară invitată de onoare, Finnish Literature Exchange Institute a şcolit sute de traducători din finlandeză în alte limbi europene şi a organizat zeci de întîlniri între autori finlandezi şi editori europeni. Doar pe perioada Tîrgului de Carte vor fi prezenţi la Frankfurt peste 50 de autori finlandezi. Strategia a dat deja roade: 130 de titluri traduse în limba germană numai anul acesta şi cîteva zeci de contracte semnate cu cîţiva editori europeni importanţi. Avînd în vedere tenacitatea politicilor culturale finlandeze, pot să pun pariu de pe acum că în octombrie, la Frankfurt, va fi mare înghesuială la pavilionul finlandez. Care arată ca o imensă arenă de gheaţă. Cool! 

news Cimpeanu Cruciada împotriva lui Stefan cel Mare Cismigiu jpg
Dezbatere – Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare: Codrii Cosminului 1497 de Liviu Cîmpeanu
Joi, 9 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas vă invită la Librăria Humanitas de la Cișmigiu la o dezbatere cu istoricii Liviu Cîmpeanu
Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.