Carte nouă la Charmides: „Muzeul convorbirilor întrerupte” de Anda Docea

3 iulie 2022
image
imagine copertă: Emilian Chirilă

Vă prezentăm un fragment din Muzeul convorbirilor întrerupte de Anda Docea, volum de versuri publicat de curînd la Editura Charmides.

„Cartea Andei Docea are candoarea și franchețea unui jurnal. O călătorie de la tinerețe la maturitate, în care și așteptările și înfrîngerile și amorurile și despărțirile au locul lor. Căci, pînă la urmă, nu destinația e importantă, ci drumul parcurs. Colecția de senzații și sentimente cu care funcționează viața. Poate că uneori pare desuet să faci inventarul iluziilor, dar fără ele rămîne din noi prea puțin. Toate telefoanele așteptate și toate convorbirile întrerupte sînt urmele legăturilor și apropierilor din care sîntem făcuți. Caldă, umană, nesofisticată, mărturia Andei Docea te face să nu te simți singur într-o lume din ce în ce mai formatată. ” (Ana Maria Sandu, scriitoare și jurnalistă la Dilema veche)

„Anda Docea este poetă, adică simte, gîndește, vede, suferă, îmbătrînește, iubește, întinerește și așa mai departe (tot mai departe, foarte departe) poetic. Poetă fiind, ea face din schimbări, din despărțiri, din convorbiri telefonice întrerupte, din singurătate, din cofetării, din amintiri, din amnezii și din oamenii întîlniți pe drum poezie. Prezentul e foarte lung, scrie într-un poem Anda Docea și deodată, deodată ca la Cehov, rămîi cu inima deschisă, fiindcă exact așa și e. Așa e – fiind tot ce avem, prezentul e foarte lung. Cartea Andei Docea, ca toate cărțile bune, e despre dragoste, sfîrșit și tot ce urmează după.” (Andrei Crăciun, ziarist și scriitor)

image
credit foto: Ovidiu Moisin

Anda Docea (născută în 1979, la Aiud) este redactor la revista Dilema veche și a lucrat în TVR vreme de 16 ani. În 2015, a publicat volumul de proză scurtă Camere de hotel, la Editura Herg Benet. A colaborat la revista Tango și a semnat texte în volumele colective Singuraticele (Editura Neverland, 2021), Ficţiuni reale (Editura Humanitas, 2013) şi Cele mai frumoase iubiri (Editura Cărţile Tango, 2009). Recent, a publicat la Editura Charmides volumul de versuri Muzeul convorbirilor întrerupte.

* * *

Muzeul convorbirilor întrerupte

Toate dățile în care ai vrut să suni și n-ai mai

Ai sunat și nu a răspuns nimeni

Ți s-a închis

N-ai mai zis

N-ai mai ascultat

N-ai mai

Ar trebui strînse într-un muzeu

Al conversațiilor telefonice care aproape au avut loc

Să apelezi centrala și să ți se spună – bună seara,

Pentru a doua șansă apăsați 1 prelung

O să dureze ceva

Cînd vă facem legătura vorbiți imediat

La tăceri întrerupem.

*

Cei mai buni mincinoși din lume

La prima întîlnire e nevoie de o masă lungă

Cu multe scaune, cu spătar și fără

Noi doi stăm în fiecare capăt

În rest, trebuie să aibă loc

Așteptările noastre prea mari

(Le mai zice și dezamăgiri)

Rănile noastre

(Cele cicatrizate și cele cu crusta ruptă)

Toate poveștile pe care ni le-am spus

(Altfel, n-am fi putut merge înainte)

Iubirile noastre

(Reale, inventate, pierdute sau care uită să moară)

Felurile în care ne păcălim că sîntem oameni liberi

Și nu-l cunoaștem pe „trebuie”.

*

Femeia-atlas

Sînt femeia-atlas

Port în mine tot felul de hărți

Radiografiile oamenilor care m-au traversat

Partiturile muzicii din momentele-cheie

Schițele caselor în care n-am mai stat

Ciornele poveștilor aproape întîmplate.

Formează înăuntrul meu, repetat,

Numere pe care nu le-am șters din agendă

Deși persoanele nu mai există.

Odată

Am încercat să le uit

Le-am lăsat la colțul blocului, noaptea

Apoi am fugit cît am putut de tare

Am intrat în casă

Am închis bine ușa

Și am răsuflat.

Cînd am ajuns în cameră mă așteptau

Cu lumina aprinsă.

958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.
958 17 Breazu jpeg
Un bricolaj reușit
Așa se face că cel mai proaspăt release, Boulder Blues, înregistrat între 2020 și 2022 în Israel, Marea Britanie, Mexic și Germania – locurile în care trăiesc astăzi cei nouă componenți ai grupului și muzicienii invitați la conceperea noului album –, conține toate detaliile plastice amintite
AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.