Cantemir, virtuoso – interviu cu Tugrul TEKBULUT

Publicat în Dilema Veche nr. 804 din 17-23 iulie 2019
Cantemir, virtuoso – interviu cu Tugrul TEKBULUT jpeg

Logo,  cel mai mare furnizor independent de software din regiune, a marcat anul acesta împlinirea a 35 de ani de activitate printr-un concert inspirat de muzica lui Dimitrie Cantemir, susținut la Ateneul Român la începutul acestui an. Concertul a făcut parte dintr-un amplu proiect cultural internațional, intitulat Virtuoso, dezvoltat în jurul contribuției culturale aduse de Dimitrie Cantemir muzicii balcanice. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu subsidiara locală a Logo, TotalSoft, care anul acesta sărbătorește 25 de ani de activitate.

Conform definiției, a fi un „virtuoso“ înseamnă a poseda abilități deosebite într-un anumit domeniu, de obicei artă sau muzică. În sensul său extins, Tugrul Tekbulut, fondatorul Logo, consideră că reprezintă o emblemă a excelenței, ce încorporează meșteșug, talent, viziune și inovație, trăsături pe care Logo își propune să-și construiască și să-și consolideze strategia și poziția internațională. 

Stimate domnule Tugrul Tekbulut, ce este Virtuoso și de ce l-ați ales pe Dimitrie Cantemir să ocupe poziția centrală în cadrul acestui proiect?

Anul acesta, Logo sărbătorește 35 de ani de activitate. De la un start-up în domeniul software, astăzi am ajuns un grup de companii de înaltă tehnologie, cu peste 1.200 de angajați în trei țări. După ce a ajuns a doua noastră piață ca operațiuni după Turcia, România a început să joace un rol important în strategia noastră de business, dar și ca poziționare internațională. În acest context, am găsit în Dimitrie Cantemir un liant între culturi pentru perioada sa, întruchipare a sinergiilor pe care vrem să le stabilim și să le consolidăm pe viitor între cele două țări. Este o personalitate istorică majoră atît pentru România, cît și pentru Turcia, a cărui operă, în special în domeniul artelor, reprezintă un model echivoc despre ce poate oferi regiunea noastră lumii întregi. În alegerea numelui proiectului, am analizat principalele trăsături care au stat întotdeauna la baza demersurilor noastre și pe care le-am identificat ca fiind definitorii pentru personalitatea culturală a lui Dimitrie Cantemir.

Așadar, a fi un virtuoso se referă la a poseda abilități remarcabile în diverse domenii, legate cu precădere de artă sau muzică. Într-o perspectivă mai amplă, reprezintă excelența surprinsă prin măiestrie, talent și viziune.

Așa cum am spus anterior, proiectul definește abordarea noastră inter-na-țională. De aceea ne-am propus să îl ducem în afara granițelor României. În plus, primele două faze ale proiectului – atît lansarea cărții, cît și concertul de la Ateneul Român – au fost foarte bine primite la nivel local, ceea ce ne-a convins să organizăm evenimente muzicale similare în trei orașe din Turcia.

Anul trecut, Logo și TotalSoft au susținut traducerea și publicarea cărții Dimitrie Cantemir. Teoretician și compozitor de muzică turcă scrisă de Eugenia Popescu-Judetz. De ce v-ați oprit asupra acestei cărți?

În România, Dimitrie Cantemir este cunoscut cu precădere pentru lucrările sale politice, filosofice, geografice și literare, în timp ce cartea explorează contribuția sa în domeniul artelor, în special al muzicii turcești. În plus, însăși autoarea cărții, Eugenia Popescu-Judetz, a fost devotată culturii regionale, donînd întreaga sa arhivă de documente și obiecte legate de cultura și folclorul balcanic editorilor turci ai cărții sale. Pentru că inițial a fost disponibilă doar în limbile engleză și turcă, am decis să sprijinim publicarea cărții și în limba română și să contribuim astfel la ceea ce noi considerăm un bun cultural aparte, atît din perspectiva autoarei, cît și a subiectului operei.

Vă amintiți cînd ați auzit prima oară de Dimitrie Cantemir și în ce fel l-ați perceput atunci? Dintre toate realizările sale culturale, care este aceea pentru care îl admirați? Care parte a operei sale culturale vă fascinează și vă inspiră cel mai mult?

Prima oară am aflat de Dimitrie Cantemir în facultate, ca fiind domnitorul român care a scris prima carte despre teoria muzicii turcești, poveste care încă de atunci m-a fascinat. Probabil acesta este motivul pentru care, mulți ani mai tîrziu, cînd am intrat pe piața din România, mi-am adus aminte de numele lui și am început să citesc mai multe.

Sînt în continuare impresionat de geniul și de setea lui pentru cunoaștere. În perioada în care a stat la Istanbul, se pare că a învățat tot ce se putea în acea perioadă: istorie, limbi străine, artă, a scris cărți, a compus și interpretat muzică, a devenit un virtuoz al instrumentelor muzicale orientale ca tanbur și ney.

Cum apreciați legăturile culturale dintre România și Turcia în zilele noastre?

Cred că împărtășim multe, de la elementele comune din cele două limbi la obiceiuri, muzică și mîncare. Văd multe companii turcești care investesc în România. Cred că ar trebui să oferim posibilitatea de a găsi un teren comun și să încurajăm reprezentanți ai ambelor țări să coopereze în domenii precum bu-siness, turism, arte, sport etc.

Mulți oameni se plîng astăzi de lipsa de timp pentru lectură sau pentru participarea la concerte. În cazul dumneavoastră, cum vă faceți timp pentru a vă bucura de evenimentele culturale?

Și eu mă confrunt cu aceleași inconveniente în privința participării la cele mai multe dintre evenimentele culturale, mai ales de cînd locuiesc în Istanbul. În ultima vreme, pot spune că am mers la mai multe concerte în București decît acasă. Am descoperit aici o scenă culturală mult mai diversă, mai vie și mai la îndemînă decît în Istanbul. Ca promisiune asumată față de mine însumi, am încercat să nu ratez evenimentele culturale care cred că mi-ar plăcea, nici pe cele memorabile, chiar dacă se află în afara zonei mele de interes. 

a consemnat Marius CHIVU 

material realizat cu susținerea Logo Yazilim

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
Thomas Wiede, un turist german pasionat de călătorii, a petrecut în această primăvară un weekend la București. Iar impresiile sale la superlativ despre capitala României au fost împărtășite și pe canalul său de YouTube, care are peste 11.000 de abonați.
image
De ce vor tot mai mulți români să revină acasă, după mulți ani de Germania. „Aici nici nu am unde să cheltuiesc banii”
O conațională care locuiește în Germania a transmis un mesaj devenit viral pe Tik Tok pentru românii care muncesc în străinătate. Românca îi sfătuiește să ia spontan hotărârea de a reveni în România, dacă în țară se simt cel mai bine, pentru că altfel se vor amăgi singuri la nesfârșit.
image
Rețeta lui Ceaușescu pentru a pune mâna pe putere în România. Cum a reușit un copil sărac să ajungă stăpânul țării
Nicolae Ceaușescu a fost modelul perfect de politruc oportunist. Așa cum arată biografia fostului dictator acesta și-a făcut culoar către putere prin șiretenie, exploatând momentele prielnice, făcându-și loc cu coatele atunci când a fost nevoie.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.