Campanie inedită de promovare a cărților românești lansată de ICR: THE BOOK PITCH. ALEGEREA CITITORULUI

10 iulie 2023
image

Aseară, 5 iulieInstitutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, le-a dat întîlnire iubitorilor de literatură la un eveniment dedicat cărților românești, ocazie cu care a lansat un proiect inedit: campania „The Book Pitch. Alegerea cititorului" - o invitație adresată cititorilor de a se alătura instituției în demersurile de promovare a cărților românești în lume.

Proiectul „The Book Pitch. Alegerea cititorului" îi invită pe iubitorii de literatură să prezinte, în română sau în engleză, prin intermediul unui material video de maximum 60 de secunde, o carte a unui autor român (cetățean român, originar din România sau din Republica Moldova, avînd ca limbă maternă limba română). Deveniți promotori și ambasadori onorifici, participanții la campanie au astfel ocazia să atragă atenția agenților literari, editorilor și traducătorilor străini, dar și cititorilor de pretutindeni, asupra unei cărți îndrăgite din literatura română.

Materialele video care întrunesc condițiile din regulamentul campaniei, primite în perioada 5 iulie - 5 noiembrie 2023 pe adresa de email thebookpitch@icr.ro, vor fi publicate pe paginile de social media ale Centrului Național al Cărții și ale partenerilor, iar din toamnă vor fi difuzate și pe TVR Cultural.

Doi dintre participanții la campanie au șansa de a participa la primele tîrguri internaționale de carte din 2024 la care Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, organizează prezența României: London Book Fair și ale Festival du Livre de Paris. Numele lor va fi ales prin tragere la sorți, în cadrul unui eveniment public organizat în timpul ediției din 2023 a Tîrgului Internațional de Carte Gaudeamus. Proiectul este coordonat, din partea Centrului Național al Cărții, de Elena David.

Evenimentul de lansare al campaniei „The Book Pitch. Alegerea cititorului", așezat sub motto-ul „Petrecerea cititorilor", a avut loc în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române, în prezența a zeci de iubitori de literatură, gazdele serii fiind Liviu Jicman, președintele ICR, și Oana Boca Stănescu, directoarea Centrului Național al Cărții din cadrul ICR.

„Am lansat campania Alegerea cititorului la Muzeul Național al Literaturii Române, un eveniment care marchează jumătatea unui an în care, prin Centrul Național al Cărții, ICR a organizat cu succes noi ediții ale programele sale de tradiție, Translation and Publication Support Programme (TPS) și Publishing Romania, precum și participarea României la prestigioasele London Book Fair, Festival du Livre de Paris, Salone Internazionale del libro Torino, Feria del libro de Madrid, Tîrgul Internațional de Carte de la Beijing și prezența Editurii ICR la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Campania «The Book Pitch. Alegerea cititorului»  este un instrument prin care ne propunem să promovăm în continuare cultura noastră scrisă peste hotare, într-un mod inedit și adaptat contemporaneității, în anul în care ICR împlinește 20 de ani de la înființare", a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Evenimentul de lansare a inclus un maraton de lectură susținut de participanți, care au citit fragmente din cărțile românești de care se simt legați afectiv și s-a încheiat cu un cocktail susținut de Valvis și Delicatese Florescu.

Fragmentele citite de participanții la lansare, în cadrul unui maraton de lectură, vor constitui punctul de pornire al unui alt eveniment, organizat de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții de Ziua Limbii Române (31 august 2023).

Regulamentul integral al campaniei „The Book Pitch. Alegerea cititorului" este disponibil la pe site-ul oficial al Centrului Național al Cărții: www.cennac.ro.

Co-producător al proiectului: TVR Cultural

Parteneri: MTTLC - Masteratul pentru Traducerea Textului Literar Contemporan, din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București,

Muzeul Național al Literaturii Române, Radio România Cultural, Agerpres.

Sponsori: Travel Time, Delicatese Florescu, Aqua Carpatica.

image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg
image png
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii este un road-movie în care Angela (Ilinca Manolache) traversează un București aglomerat și ostil.
1019 16 coperta muscatura de mar jpg
p 17 2 jpg
Spiritism viral
Talk to Me e un horror concis și combativ, care lucrează cu filonul cel mai fertil al genului: o exorcizare a demonilor și spaimelor din mentalul colectiv al actualității.

Adevarul.ro

image
Speranța României rurale. Tinerele fermiere din Botoșani, care au renunțat la confortul vieții la oraș pentru munca în fermă
Lumea rurală, aparent pe cale de dispariție în România, este revitalizată și de tinerele-fermier din Botoșani. Sunt antreprenoare dedicate creșterii animalelor sau cultivării plantelor, care, de cele mai multe ori, renunță la confortul vieții urbane pentru munca grea de la țară.
image
Panică printre măicuțe. Urșii au atacat una dintre „Meteorele României” și au devastat și un schit
O mănăstire pe care turiștii o compară deseori cu Meteorele Greciei, datorită poziționării sale pe un munte din Carpații Meridionali, a redevenit săptămâna aceasta ținta atacurilor urșilor.
image
Cât durează episodul de iarna grea cauzat de ciclonul mediteraneean. Când revine vremea bună
Un ciclon mediteranean periculos este prezent asupra teritoriului României, aducând viscol în acest sfârșit de săptămână. Meteorologii anunță când se îndreaptă vremea.

HIstoria.ro

image
Prizonierii americani în „colivia de aur” de la Timișu de Jos
La 1 august 1943, după atacul executat la joasă înălţime de aviaţia americană asupra Ploieștiului, în România au căzut prizonieri primii aviatori americani.
image
Bărbierii, felcerii și „doftorii” din Bucureștiul de odinioară
Pe vremea aceea, medicii erau rari, boierii preferând să-și vadă odraslele negustori ori funcționari la Stambul, nu murind de lepră la capul bolnavilor.
image
Istoria bojdeucii lui Ion Creangă. Căsuța cumpărată pe 50 de galbeni austrieci
S-au împlinit, la 15 aprilie 2018, o sută de ani de la restaurarea căsuţei în care şi-a trăit Ion Creangă ultimii 18 ani din viaţă şi de la transformarea ei în muzeu. Bojdeuca e astăzi cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române. Istoria bojdeucii se confundă cu însăşi istoria scriitorului.