Ca în filmele cu... spioni

Publicat în Dilema Veche nr. 508 din 7-13 noiembrie 2013
Ca în filmele cu    spioni png

John Le Carré explica, într-un interviu, că poţi depista spiritul unei naţiuni în funcţie de modul în care sînt organizate Serviciile secrete. Poate că aşa şi era, pe vremea cînd el însuşi făcea parte din „structuri“. Vremurile s-au mai schimbat. Acum, totul pare un joc cu sumă nulă. E ca în filmele cu... spioni.

SUA şi Germania pregătesc un tratat bilateral antispionaj. Da, aţi citit bine: cele două state vor să semneze un document prin care se angajează să nu se mai spioneze reciproc. Prevederile tratatului urmează să fie dezvoltate pînă la sfîrşitul anului – pînă atunci se va discuta intens şi aplicat la nivel de lideri politici şi de şefi ai Serviciilor secrete. Cum anume va arăta documentul final nu se ştie încă. Tot ce s-a dat publicităţii e o serie de declaraţii ale unor lideri de la Washington DC şi de la Berlin. Voinţă politică există – totul e ca aceasta să poată fi aplicată şi în relaţiile dintre cele două ţări.

Acum cîteva săptămîni, cînd s-a aflat că nu numai sute de mii de civili au fost spionaţi, ci chiar şi cancelara Angela Merkel, opinia publică a fost cuprinsă de un val de indignare. Cum este posibil ca America să-l spioneze pe şeful statului german? Probabil că în birourile cancelarei, sensul întrebării era mai degrabă tehnic: cum de Serviciile germane nu au putut contracara spionajul american. Pentru restul lumii, întrebarea avea o portanţă mai degrabă etică: cum e cu putinţă spionajul între aliaţi?

În Occident ne-am obişnuit cu democraţia şi cu transparenţa. Cetăţenilor din această parte a lumii le e imposibil că creadă că nişte instituţii menite să apere democraţia o încalcă de fapt flagrant şi sistematic. De fapt, nu e nimic uluitor în acest episod nefericit. America şi Germania sînt aliate politic, dar concurente în planul economiei internaţionale. Orice decizie a Berlinului poate aduce profit sau prejudicii companiilor americane – şi deci, indirect, însuşi statului american. Marile contracte (infrastructură, transporturi, militare) se semnează (şi) cu presiune politică. Iar pentru Washington DC e important să ştie din vreme cine e „în cărţi“ pentru o afacere cu avioane în ţările arabe: Boeing sau EADS? Într-un fel, ambele ţări aliate sînt îndreptăţite să se spioneze reciproc pentru a-şi asigura un avantaj competitiv într-o chestiune de interes naţional. Problema e însă că nu s-a inventat încă o etică a spionajului. De ambele părţi ale Atlanticului există reticenţe (culturale) faţă de orice formă de spionaj, însă nici o ţară nu poate renunţa să se uite, pe şest, cu binoclul în curtea vecină. Tocmai de aceea, situaţia de acum pare atît de paradoxală. 

De fapt, şi Germania, şi Franţa au adoptat, după dezvăluirile lui Edward Snowden despre amploarea şi ramificaţiile spionajului american, un discurs ipocrit. Tot felul de politicieni îşi exprimă uluirea, în public, faţă de comportamentul americanilor: că şi-au folosit ambasadele ca să spioneze! Că înregistrează masiv conţinutul comunicaţiilor şi metadate referitoare la traficul Internet şi conversaţii telefonice! Că folosesc aceste informaţii nu doar în lupta împotriva terorismului, ci şi în competiţia economică şi politică! Evident că toate acestea erau cunoscute, ba chiar, după cum s-a dovedit ulterior, multe dintre metodele de spionaj ale americanilor nu ar fi putut fi puse în practică fără concursul sau măcar fără ştirea serviciilor locale. Mai mult ca sigur, şi Franţa, şi Germania încearcă să asculte ce se discută la Casa Albă. Probabil că chiar zilele acestea, în timp ce oficialii americani pun la punct draft-ul tratatului bilateral antispionaj între America şi Germania, nişte spioni Germani au aflat deja cam care sînt prevederile şi transmit, pe şest, la centrala lor de la Berlin, cum stă treaba, în vreme ce un alt spion american a şi interceptat mişcarea şi, la rîndul său... Partea bună cu tratatul antispionaj e că va fi semnat. Partea proastă e că doar nişte spioni bine instruiţi vor putea verifica dacă e respectat sau nu. Şi o vor face cu sîrg.  

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.