Boicotul de la Soci

Publicat în Dilema Veche nr. 513 din 12-18 decembrie 2013
Boicotul de la Soci jpeg

Pînă la începerea Jocurilor Olimpice de Iarnă mai sînt vreo 50 de zile. La Soci nu s-a răcit asfaltul proaspăt turnat pe şosele, unele dintre sălile de sport nu au încă acoperiş iar la patinoar nu s-au montat instalaţiile de lumini. Însă Rusia întreagă pare să se fi mobilizat ca să termine treaba la timp. Aşteptările sînt mari: Rusia va fi în atenţia mondială, Jocurile Olimpice sînt un prilej minunat de afirmare prin soft power. Asta e şi una dintre marile mize pentru Vladimir Putin: să se prezinte drept preşedintele simpatic al unei ţări simpatice. Dacă ar fi simpatic cu adevărat, ar avea toate şansele să schimbe imaginea ţării sale. Căci Rusia e îndreptăţită să spere la multe medalii olimpice, iar în organizarea Jocurilor s-a investit mai mult ca oricînd. Pe site-urile oficiale, unde sînt prezentate „capabilităţile“ satului olimpic, se pot vedea clădiri impozante, săli colorate şi tehnică de spectacol de ultimă oră. Dar pe-afară e vopsit gardul, înăuntru – leopardul. În lumea civilizată, Vladimir Putin trece în continuare drept un dictator sau măcar drept un lider autoritar, care nu reuşeşte să se împace cu democraţia. Aşa cum se văd lucrurile acum, sărbătoarea de la Soci nu va fi prea veselă.

De pildă, preşedintele Germaniei Joachim Gauck nu va participa la Jocurile Olimpice de la Soci. E o formă de protest faţă de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, de către Rusia. Printre altele, comunitatea internaţională acuză Rusia că încă mai incriminează homosexualitatea, că nu tolerează opoziţia şi că nu respectă libertatea de exprimare. Iar Gauck – un binecunoscut activist anticomunist, un intelectual angajat pentru apărarea drepturilor fundamentale – vrea să atragă atenţia, prin absenţa sa, cu privire la derapajele liderului de la Kremlin.  

Ştirea a stîrnit imediat vîlvă. Mai multe publicaţii moscovite au preluat rapid ştirea. Printre acestea, ediţia rusească a revistei Forbes şi ziarul sportiv Segodnja. Ambele au insistat pe motivele deciziei, pe acuzaţiile aduse de Gauck regimului Putin. În schimb, ziare apropiate puterii de la Kremlin au criticat aspru decizia lui Joachim Gauck. Ca preşedinte federal, el nu reprezintă interesele sale, ci pe cele ale Germaniei. Decizia de a nu veni la Soci trebuie, deci, înţeleasă ca fiind doar a cetăţeanului, nu a preşedintelui.  

Cancelarul Angela Merkel, care se simte legată dacă nu prin prietenie, atunci măcar prin relaţii trainice, politice şi de afaceri, cu Vladimir Putin, nu a vrut să comenteze în nici un fel decizia preşedintelui. În ceea ce o priveşte pe ea, personal, nu a luat încă decizia dacă va merge sau nu la Soci. Pregătirile pentru delegaţia oficială ar cădea în sarcina ministrului de Interne şi cel al Sportului.

Însă, una peste alta, în Germania, gestul lui Gauck a fost primit cu entuziasm chiar şi de foştii săi adversari politici. După ce astă-vară au existat destui sportivi care-şi puneau problema să nu mai participe la Jocurile Olimpice, din solidaritate cu liderii opoziţiei ruse arestaţi, majoritatea germanilor salută acum boicotul preşedintelui. Sportul nu e o insulă izolată, populată de sfinţi, el trăieşte în centrul societăţii – şi sportivii ar trebui să reacţioneze. Pînă şi membri ai Comitetului Olimpic din Germania l-au felicitat pe preşedinte: decizia lui Gauck nu trebuie înţeleasă ca un boicot îndreptat împotriva Jocurilor Olimpice în general sau împotriva echipei olimpice a Germaniei. Ci ca o frondă împotriva Rusiei lui Putin.

Nu departe de satul olimpic se află şi reşedinţa de vacanţă a preşedintelui rus Vladimir Putin. Jocurile Olimpice sînt un bun prilej de a organiza un soi de summit informal, sau măcar să facă întîlniri bilaterale cu cîţiva dintre invitaţi; căci mulţi şefi de stat şi de guvern şi-au anunţat deja intenţia de a veni la Soci, măcar la gala de deschidere. Acolo, în vilele somptuoase ascunse printre văi, e un loc bun pentru afaceri. Boicotul lui Gauck îl pune pe Putin într-o situaţie destul de inconfortabilă. Acum, e foarte posibil ca şi alţii să renunţe la călătorie. De pildă, comisarul European Viviane Reding a afirmat, şi ea, că nu are de gînd să meargă la Jocurile Olimpice. Vor mai fi şi alţii?

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi