Banii sau arta? – Jeff Koons la Centre Pompidou

Publicat în Dilema Veche nr. 564 din 4-10 decembrie 2014
Banii sau arta? – Jeff Koons la Centre Pompidou jpeg

Orice se poate spune despre Jeff Koons, dar e imposibil să-l ignori. Artistul insolit sau şarlatan, guru al artei pop sau sculptor lipsit de imaginaţie, creator de geniu sau artizan al kitschului – toate aceste calificative i se potrivesc, pe rînd sau împreună. E unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori americani şi cu siguranţă cel mai bine vîndut artist în viaţă. Centrul Pompidou de la Paris îi dedică acum o amplă retrospectivă – e prima sa expoziţie de mari dimensiuni în Europa.  Controversele au apărut imediat. Cronicile din gazete descriu pe un ton condescendent, ironic, opera sculptorului american: multe obiecte ready-made reinterpretate la aproape un secol după Duchamp; chestii colorate ţipător; mult kitsch. Aproape toate articolele vorbesc despre îndrăzneala, ba chiar despre aroganţa acestui artist american care, chipurile, se raportează critic la arta kitsch printr-un kitsch şi mai mare.  

Koons însuşi s-a declarat entuziasmat şi onorat de oferta Centrului Pompidou şi a spus că se bucură de primirea călduroasă de la Paris, susţinînd că e un mare admirator al artei franceze clasice. Evident, şi această declaraţie e tot o formă de frondă – cine să-l creadă?

Legăturile sale cu Franţa sînt însă destul de puternice: ca să poată şoca, artistul are nevoie de contrast puternic, de alăturări paradoxale, de punere în relaţie oximoronică. Şi unde altundeva decît în Franţa ar fi putut obţine acest efect? Unde ar fi putut parazita mai mult decît la Palatul Versailles, în 2008, cînd a expus cîteva dintre opere sale? 

se întreabă chiar dacă Jeff Koons e într-adevăr un artist adevărat sau doar un impostor. Unii dintre criticii săi îi neagă pînă şi calitatea de artizan: se ştie, Jeff Koons e doar „creierul“, căci de execuţia propriu-zisă a lucrărilor sale se ocupă cei peste o sută de angajaţi ai atelierelor sale. Oricum ar fi, e clar că, cel puţin în Europa, valoarea operei sale e umflată. Are PR bun, iar critica de artă, oricît de tăioasă, oricît de devastatoare, nu face decît să-i crească şi mai mult cota. E totuşi imposibil de explicat cum se face că lucrarea sa

reprezentînd silueta unui caniş răsucit dintr-un balon, s-a vîndut la o licitaţie cu preţul de 58 de milioane de dolari. Şi nici măcar nu se poate spune că acea sculptură e unicat – ci, cel mult, o raritate, căci artistul a realizat mai multe asemenea lucrări din materiale diferite.  

Acum 15 ani, Koons era un outsider pe piaţa de artă mondială, un marginal, un excentric. Reuşise, ce-i drept, să se impună în SUA şi intrase în vizorul curatorilor şi colecţionarilor importanţi din Europa, dar nu avea încă brand. Ce s-a întîmplat de a ajuns

O explicaţie ar fi emergenţa unor pieţe noi de desfacere pentru arta occidentală – sugerează

De un deceniu, bogătaşii din India, din Orientul Apropiat, din China au început să investească în artă. Acolo se construiesc muzee şi se fondează colecţii private de mari dimensiuni. Conservarea patrimoniului local nu e o prioritate: colecţionarii vor artă din Occident şi sînt dispuşi să plătească oricît pentru a o putea expune. Şi cumpără, adesea, fără discernămînt. Neavînd o tradiţie în artele vizuale, necunoscînd nici avangarde, nici modernitate, neavînd o critică de artă, sînt predispuşi să achiziţioneze cam orice li se pare nou, provocator, exotic şi... costisitor. E de ajuns ca un obiect de artă să pară scump că devine scump. E suficient ca un artist să intre în colecţia unui şeic că imediat un alt potentat va fi dispus să plătească dublu sau triplu pentru următoarea lucrare a aceluiaşi artist. Sigur, unii colecţionari au consilieri formaţi în şcolile occidentale, oameni de încredere care-i sfătuiesc ce să cumpere şi cît să liciteze. Dar apetitul nemăsurat al colecţionarilor îi transformă pe curatori în vînători de capete. Ei sînt cei care au stricat piaţa, ei au tulburat echilibrul în raportarea noastră la artele vizuale. Iată o nouă faţă a societăţii de consum. Una de care artişti precum Jeff Koons profită din plin.  

Faptul că acum e consacrat şi în Franţa, prin retrospectiva de la Centrul Pompidou, nu face decît să-i crească, din nou, cota. Nu ar fi prima dată cînd profită de „anturajul“ favorabil. Acum cîţiva ani, Koons a fost invitat să creeze eticheta pentru o serie limitată de vinuri, produsă de Chateau Mouton Rotschild. Invitaţia de a realiza designul etichetei e şi ea tot o formă de consacrare: Koons se poate lăuda că, într-o vinotecă respectabilă, e pe acelaşi raft cu Pablo Picasso, Salvador Dalí şi Juan Miro.   

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.