Art Safari este deschis special de 8 Martie Femeile primesc 50% reducere la bilete și tururi ghidate gratuite

6 martie 2023
image

București, 6 martie 2023

·       Art Safari este deschis special, într-o zi de miercuri, de 8 Martie. Femeile beneficiază de o reducere de 50% la biletele achiziționate la intrare, iar grupurile de 10 primesc și tururi ghidate gratuite. De Ziua Femeii, Lidl oferă și ciocolată vizitatoarelor Art Safari. Iar posesoarele (dar și posesorii) cardului George intră gratuit în Art Safari; 

·       Muzeul expozițiilor temporare din Centrul Vechi al Bucureștiului găzduiește o mult așteptată retrospectivă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), Maeștrii picturii spaniole, Prix Marcel Duchamp - prestigiosul premiu al Franței și artă Supercontemporană românească, plus instalații imersive;  

·       Art Safari are loc pînă pe 14 mai la Palatul Dacia-România (al Muzeului Municipiului București), din strada Lipscani, nr. 18-20. Palatul se deschide și noaptea, în fiecare vineri și sîmbătă, de la 22:00 la 1:00. 

„Cînd ne referim la muzee și lumea artelor, trebuie să ne reamintim de minunatul crez al anticilor, iubitori de frumos, care atunci cînd se bucurau de succesul operei lor, de la sculptură la poezie, spuneau că au reușit nu prin talentul lor, ci prin îngăduința muzelor, cărora le aparțin deopotrivă creativitatea și puterea înțelegerii. Și astfel, în amintirea lor avem astăzi muzee, iar artele ne ofera prilejul de a privi într-un mod diferit viața pe care o trăim. Și de aceea, fiecare respirare feminină sau discreta prezență a unei priviri îndepărtate însuflețește o reverență pe care fiecare artizan așteaptă să o facă muzelor sale”, a declarat Adrian Majuru, Manager al Muzeului Muncipiului București, partener strategic al Art Safari.

Pictorul Ion Theodorescu-Sion, un susținător al femeilor

Ziua Femeii merită sărbătorită în Art Safari, în expoziția „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste”, care prezintă minunate portrete feminine, dar și naturi statice cu flori și obiecte neașteptate. Cine au fost femeile pictate de Ion Theodorescu-Sion (1882-1939)? 

„Au fost muzele pictorului, care a avut un adevărat cult pentru eleganța și expresivitatea siluetelor feminine. În pictura sa cu specific românesc, țărăncile reprezentate par niște zeități ale pădurii sau niște zîne de poveste. Artistul a fost înconjurat permanent și de cîteva pictorițe care-l admirau și pe care le-a îndrumat în calitate de profesor și le-a portretizat adeseori. Putem aminti trei dintre aceste tinere: frumoasa Lucreția Daria, sora primei sale soții, Lola Schmierer Roth (care a studiat apoi la Berlin cu Lovis Corinth) și Elena, a doua soție a artistului, care era de origine din Basarabia, care a devenit și ea pictoriță, expunînd la saloanele oficiale din București. Ion Theodorescu-Sion nu avea prejudecăți și considera, pe bună dreptate, că femeile sînt la fel de creative ca bărbații”, spune Dr. Elena Olariu, curatoarea expoziției.

Trandafiri, crizanteme, bujori - operele lui Sion sînt pline de flori minunate, plus alte detalii introduse de artist în scenografia lucrărilor pentru a spori impactul vizual. 

„Naturile sale statice sînt extrem de complexe și pline de culoare. Cine ratează aceste lucrări pierde un fenomenal spectacol al picturii românești. Ș nu este o exagerare! În picturile sale de acest gen apar flori, dar și obiecte populare, icoane, ulcioare, străchini, farfurii decorate, linguri, dar și țesături brodate. Detaliile sînt uluitoare și am putea să petrecem ore întregi în fața tuturor tablourilor, ca să descoperim amănuntele”, adaugă dr. Elena Olariu. 

Regine, odalisce și artiste 

Universul feminin este ilustrat și în cea mai mare expoziție de artă spaniolă organizată pînă acum în RomâniaMaeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția Impresionismului, curator dr. Helena Alonso. Portrete ale reginelor și marilor personalități ale vremii, cîntărețe, dansatoare, odalisce sau femei surprinse în cotidian pot fi admirate în expoziția construită în jurul renumitului Joaquín Sorolla (1863-1923), „Maestrul luminii”. 

Și artistele contemporane și Supercontemporane sînt bine reprezentate la Art Safari. The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prizecurator Daria de Bauvais, asistată de dr. Lisa Colin, expune 6 artiști și 2 duo-uri ale scenei artistice franceze distinse prin prestigiosul Prix Marcel Duchamp. Artista Farah Atassi ‘revizitează’ istoria culturală occidentală printr-o serie de pînze vii, viziuni subiective asupra istoriei picturii de secol XX-lea. De asemenea, Katinka Bock creează punți între trecut și viitor. Artista a filmat scufundarea unei bărci pline de pietre, creînd un peisaj nedeterminat în spațiu și timp. Lucrările Tatianei Trouvé evocă amintiri fantomatice, iar norii semnați de Thu-Van Tran evocă tragicele consecințe ale războiului. Expoziția este realizată în parteneriat cu Asociația pentru Difuzarea Internațională a Artei Franceze și Institutul Francez. 

În expoziția Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?curator Mihai Zgondoiu, poate fi descoperită arta Supercontemporană, creată de artistele tinere. De la picturi, video art, artă digitală, pînă la instalații, obiect și artă textilă.  

Program Art Safari (deschis pînă pe 14 mai 2023)

·       Joi-duminică – 12:00-21.00; Night Tours – în fiecare vineri și sîmbătă 22:00-1:00 (tururi ghidate, muzică live și prosecco)

·       Bilete: https://tickets.artsafari.ro/e?lang=ro sau direct de la intrare (Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București) 

Despre Art Safari București

Art Safari, susținut de Lidl, GLO, Porsche și Garanti BBVA, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 11-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Avînd o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spațiineconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 10 ediții de pînă acum a înregistrat peste 350.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro. 

Contact presă:

Cristina Lica, Communication Manager, +40 740 051 749, press@artsafari.ro

Ana Iliescu, Communication Consultant, +40 742 076 400, press@artsafari.ro

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.