Armata punk

Cristi MĂRCULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 315 din 25 februarie - 3 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

New Model Army (NMA) revin la Bucureşti. Tot în Herăstrău, tot la Hard Rock Café. Vineri, 26 februarie. De la ultimul lor concert bucureştean au trecut mai bine de doi ani. În care Justin Sullivan & Co. au mai lansat un album (Today is a Good Day, al 11-lea album de studio), iar amintirea unui live-act foarte bine performat nu s-a şters din mintea spectatorilor primului concert al legendarei trupe post-punk britanice. Ar fi fost şi cazul să se descurce cel puţin onorabil live, doar au în spate o experienţă muzicală de (fix) trei decenii şi prin concerte (mici şi numeroase) s-au şi impus pe scena muzicală englezească de la începutul anilor ’80.

New Model Army este o trupă aparte, unul dintre exemplele clare de sound dobîndit prin acumulări, experimentări şi reconsiderări impuse nu de moda momentului, ci de starea trupei. Ar fi deci vorba de evoluţia organică a unei organizaţii de muzicieni care, nevoită să treacă peste cele mai grave momente umane şi muzicale posibile (plecarea lui Stuart Morrow, solist, neînţelegeri cu casele de discuri, decese, reorganizări, perioade de pauze în care fiecare membru s-a ocupat de proiecte proprii), a reuşit să supravieţuiască. Fără să schimbe vreodată neinspirat macazul, fără să beneficieze de glorie în America de Nord (accesul în SUA le-a fost interzis de două ori, o dată în ’86, a doua oară în 2007: aparent, o piesă de-a lor – „The 51st State“ – în care iau peste picior alianţa britanico-americană ar fi fost motivul). Debuturilor post-punk contestatare (numele este preluat de la armata republicană fidelă lui Oliver Cromwell, ale cărei trupe au jucat în rol decisiv în războiul civil englez din secolul al XVII-lea) le-au urmat introspecţiile de pe la mijlocul deceniului 8, apoi, trecînd printr-un hiatus la mijlocul deceniului 9, au revenit reformaţi la finalul de mileniu. Au rămas, în mod constant, vedete ale underground-ului şi fidelitatea faţă de propriile idei şi principii i-a ţinut departe de influenţele (nu adesea nefaste) ale mainstream-ului. Ce a reuşit această trupă cu componentă în cvasi-continuă schimbare este surprinzător de constant, şi ca nivel valoric, şi ca inspiraţii (uneori subterfugii, ca în cazul unui album integral acustic – Better than Them – cauzat de plecarea solistului Stuart Marrow).

La bază, sound-ul NMA a rămas punk-rock. Peste care s-au adăgat inflexiuni şi sentimentalisme folk, muzicuţe, viori electrice, sintetizatoare, chitare mai agresive, momente optimiste, percuţie variată. Toate înregistrate pe unsprezece albume de studio, cinci materiale live şi şapte compilaţii. Ca în istoria oricărei trupe cu activitate prelungită, suişurile au fost evidente: Hex (1987) – surprinzător de poetic şi romantic; Thunder and Consolidation (1989) – eclectic şi interesant, Carnaval (2005) – anxios şi dramatic. Today Is a Good Day este o revenire forţoasă, cu rock şi chitare şi sound viguros. Douăsprezece piese care marchează o întoarcere spre formula de pe Impurity-ul 90ist: mai multă forţă, mai puţin optimism, un album nemulţumit, observaţional. Versuri despre revoluţii ţărăneşti, întuneric şi rîuri de sînge. Mai degrabă vehement, dar cu momente sobre, cu tuşe de folk furios şi riff-uri de chitare. Poziţionat între o apariţie în Cracovia şi una în Sofia, concertul din Bucureşti promite o prestaţie muzicală remarcabilă şi, conform unei formule deja consacrate de trupă, un amalgam inspirat de piese de pe varii albume.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.