Ambasadori din spa╚Ťiul de limb─â spaniol─â citesc din Cervantes online

22 aprilie 2020
Ambasadori din spa╚Ťiul de limb─â spaniol─â citesc din Cervantes online jpeg

M├«ine, 23 aprilie, Institutul Cervantes din Bucure╚Öti ├«i invit─â pe iubitorii de lectur─â din Rom├ónia s─â serbeze online Ziua Interna╚Ťional─â a C─âr╚Ťii, echipa institu╚Ťiei fiind convins─â c─â distan╚Ťarea social─â nu poate ├«nsemna ╚Öi distan╚Ťarea fa╚Ť─â de cultur─â, literatur─â sau art─â.

Evenimentul se va desf─â╚Öura cu ├«ncepere de la ora 10.00, cei interesa╚Ťi s─â ia parte la eveniment trebuind s─â confirme participarea la evenimentul deschis publicului larg, creat special de pagina de Facebook a institu╚Ťiei. Iubitorii de carte vor putea descoperi aici multe surprize, proiectate ├«n acord cu posibilit─â╚Ťile pe care ni le ofer─â aceast─â perioad─â de reinventare a rela╚Ťiei dintre creatori ╚Öi public.

ÔÇ×Este important ca ├«n aceste zile, ├«n care ne s├«nt puse la ├«ncercare rezisten╚Ťa, r─âbdarea, calmul, s─â g─âsim for╚Ťa interioar─â s─â ne bucur─âm ├«n continuare de art─â, de frumos, s─â fim curio╚Öi s─â descoperim  mereu noi oaze estetice. Astfel, v─â invit─âm la un exerci╚Ťiu de imagina╚Ťie de Ziua Interna╚Ťional─â a C─âr╚Ťii, pe care anul acesta o s─ârb─âtorim ├«n lini╚Öte, de acas─â, dar nu cu mai pu╚Ťin entuziasm. Ve╚Ťi avea ocazia s─â ne cunoa╚Öte╚Ťi mai bine, pe cei din echipa Cervantes Bucure╚Öti ╚Öi pe mul╚Ťi al╚Ťi prieteni ╚Öi colaboratori ai no╚Ötri, c─ârora le mul╚Ťumim c─â s-au al─âturat demersului nostru, ╚Öi s─â descoperi╚Ťi sau s─â redescoperi╚Ťi, al─âturi de noi, universul unor scriitori de limb─â spaniol─â, ├«n lectura noastr─â. Ne bucur─âm c─â am g─âsit ╚Öi anul acesta o modalitate de a fi ├«mpreun─âÔÇŁ, a declarat Jorge Jim├ęnez-Zumalac├írregui, directorul Institutului Cervantes din Bucure╚Öti.

Personalit─â╚Ťi ale vie╚Ťii diplomatice ╚Öi culturale, al─âturi de ├«ndr─âgita scriitoare spaniol─â Care Santos, vor citi pentru publicul rom├ón din Miguel de Cervantes ╚Öi din al╚Ťi mari autori de limb─â spaniol─â.

Anul acesta, Institutul Cervantes readuce ├«n Rom├ónia un obicei str─âvechi serbat ├«n Spania de Ziua C─âr╚Ťii: Sant Jordi, o s─ârb─âtoare a c─âr╚Ťii ╚Öi a lecturii, un moment magic ├«n care oferim ├«n dar c─âr╚Ťi, flori ╚Öi bucurie. Cu aceast─â ocazie, Institutul Cervantes le va mul╚Ťumi public editurilor rom├óne╚Öti pentru promovarea autorilor de limb─â spaniol─â.

Ziua Interna╚Ťional─â a C─âr╚Ťii este cel mai bun moment ╚Öi pentru a inaugura blogul Institutului Cervantes din Bucure╚Öti ÔÇô o punte ├«ntre lumea cultural─â ╚Öi artistic─â de limb─â spaniol─â ╚Öi Rom├ónia. Prin acest blog colectiv, publicul va putea descoperi s─âpt─âm├«nal nout─â╚Ťi din lumea cultural─â spaniol─â contemporan─â ╚Öi ╚Ť─ârile de limb─â spaniol─â, din domenii precum literatur─â, muzic─â, artele spectacolului, pictur─â, arhitectur─â, istorie, ╚Ötiin╚Ť─â, lifestyle etc.

Imaginea afi╚Öului evenimentelor dedicate Zilei Interna╚Ťionale a C─âr╚Ťii este un omagiu adus laureatului Premiului Cervantes, cel mai important premiu literar al ╚Ť─ârilor vorbitoare de limb─â spaniol─â, edi╚Ťia 2019: este vorba despre scriitorul Joan Margarit. Pe poetul Joan Margarit, iubitorii de literatur─â spaniol─â din Rom├ónia vor avea ocazia s─â ├«l ├«nt├«lneasc─â ├«ntr-un eveniment online: miercuri, 29 aprilie, ├«ntre orele 14.00 ╚Öi 15.00 (ora Spaniei). Atunci, 13 dintre poemele celui mai recent laureat al Premiului Cervantes vor fi propuse spre dezbatere, ├«ntr-un dialog moderat de Maria Antonia Moreno Mulas, coordonatoarea proiectului ÔÇ×O carte este un prietenÔÇŁ, ├«n cadrul Funda╚Ťiei Germ├ín S├ínchez Ruip├ęrez.

TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul coresponden╚Ťei
O cu totul alt─â carte fa╚Ť─â de aceea, ╚Ötiut─â tuturor, din 1978, este actuala edi╚Ťie, definitiv─â, a ÔÇ×Romanului epistolarÔÇŁ dintre I. Negoi╚Ťescu ╚Öi Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te sup─âra, frate
ÔÇ×Fr├Ęre et s┼ôurÔÇŁ r─âm├«ne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu tr─âiri rezonabile ÔÇô ├«ns─â╚Öi lipsa de m─âsur─â a pasiunilor sf├«r╚Öe╚Öte prin a fi ÔÇ×rezonabil─âÔÇŁ, necesar─â ÔÇô ╚Öi moral─â burghez─â.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album ├«n limba matern─â ce le ofer─â mai mult spa╚Ťiu de manevr─â pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost m├ózg─âlit─â cu mesaje de ur─â ┼či amenin┼úare VIDEO
O gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost vandalizat─â. Autorii distrugerilor au l─âsat mesaje de amenin┼úare ┼či de ur─â pe fa┼úada cl─âdirii.
image
Un general rus obez ┼či retras din activitate, trimis s─â lupte ├«n r─âzboiul din Ucraina: ÔÇ×Nimeni nu-i poate refuza supunereaÔÇŁ
Un general rus pensionat ┼či obez, a fost trimis de Vladimir Putin s─â lupte ├«n prima linie ├«n r─âzboiul din Ucraina care se desf─â┼čoar─â mai ales ├«n partea de est a ┼ú─ârii. Decizia vine ├«n contextul ├«n care armata rus─â pierde tot mai mul┼úi militari de rang ├«nalt pe c├ómpul de lupt─â.
image
ÔÇ×QÔÇŁ, internautul de la care a pornit mi┼čcarea QAnon, a revenit pe forumurile web dup─â 2 ani de pauz─â:┬áÔÇ×S─â juc─âm ├«nc─â o dat─â?ÔÇŁ
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de ÔÇ×QÔÇŁ al forumurilor 4chan ┼či 8kun, personaj ale c─ârui anun┼úuri criptice au dat na┼čtere teoriei conspira┼úiei fasciste pro-Trump cunoscut─â drept QAnon, ┼či-a reluat post─ârile dup─â o pauz─â de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.