Zavragiii online-ului

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
E cool să postești jpeg

Personaje ale folclorului scandinav, trolii erau creaturi ale nopții, cu înfățișare grotescă, ce se ascundeau în catacombe și peșteri, erau mereu puși pe ceartă, hrănindu-se chiar din răutățile pe care le făceau trecătorilor întîmplători și cărora doar lumina soarelui le putea veni de hac, transformîndu-i în stană de piatră.

Astăzi, însă, trolii s-au reîncarnat, cu supraputere, cu ajutorul Internetului. Dacă prin anii ʼ90, cînd au fost dibuiți, bîntuiau oarecum timid lumea virtuală, făcîndu-și simțită prezența mai ales prin comentarii acide pe orice fel de subiect, azi au deveni extrem de virulenți, avînd scopuri precise și fiind folosiți, în cea mai mare parte, drept arme politice. Pe de o parte, cîștigă adepți printre oamenii neinformați sau cei care văd în ei ecouri ale propriilor uri și agresivități, pe de alta își servesc cu credință stăpînii politici – cei care și-au dat seama, în timp, de importanța unei armate de creaturi dispuse să le cînte în strună și, de ce nu, să facă în locul lor jocul murdar al calomniei.

Un exemplu este chiar fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, care a folosit, în repetate rînduri, drept portavoce, postările cu iz de mahala ale unei acolite cu ștaif de pseudo-vedetă. Acum cîteva luni, fosta primăriță redistribuia, pe Facebook, o postare prin care această acolită ironiza Asociația „Dăruiește Viața” (cei care adunaseră donații pentru construirea unui spital destinat copiilor bolnavi de cancer).

De ce fosta primăriță a făcut acest lucru, mai ales că unul dintre obiectivele pe care le-a tot trîmbițat era chiar susținerea sistemului sanitar? Probabil, din același motiv pentru care, deși în întregul mandat a condamnat de la amvon violența domestică, Gabriela Firea nu a ezitat, după pierderea alegerilor, să distribuie postările pline de invective la adresa cîștigătorilor ale aceleiași acolite – cunoscută, de altfel, prin atitudinea lejeră pe care o are față de violență domestică, pe care, nu demult, a și încurajat-o în mod public.

Bineînțeles, servind stăpîni politici și avînd susținerea lor, trolii de astăzi nu mai sînt ascunși în catacombe. Din contra, ajung, din niște neica-nimeni, să fie și ei figuri publice, să aibă adepți, să fie chiar adorați precum niște propovăduitori ai adevărurilor absolute. Nu se mai transformă în stană de piatră la lumina soarelui și nu mai au chipuri grotești – mizîndu-se pe o anumită charismă, pe fețe apetisante pentru publicul larg și pe o anumită dezinvoltură a creierului care le permite să facă niște asocieri de-a dreptul abracadabrante.

Cam cum arată o asemenea creatură și ce ingrediente pune, de exemplu, în pastilele înveninate?

Poate fi, de exemplu, blondă cu ochii albaștri, poate avea mimică și priviri bine studiate (uneori background-ul de vedetă de video-chat erotic fiind binevenit). Mereu machiată cu grijă, în aparițiile din filmulețele pe care și le postează pe Facebook, scoate la răstimpuri, dintr-o gură perfect rujată, niște înjurături care ar face să tresară pînă și un birjar. Bineînțeles, printre sudalme, strecoară și cuvinte „elevate”, ca să învelească astfel, cu un strat de zahăr, veninul pastilei.

Cît privește logoreea cu care își îmbracă intențiile, aceasta e de-a dreptul halucinantă – bunăoară, în contextul pandemiei, pe care, chipurile, nu o comentează, deși cu doar cîteva săptămîni înainte tuna și fulgera contra măsurilor de precauție luate de Guvern, trolul blond se lansează într-o „analiză” de zece minute a sistemului medical din România: medicii noștri recomandă femeilor să nască prin cezariană, pentru că le e mai comod și cîștigă mai bine, dar bietele femei care își fac cezariană nu-și mai pot alăpta copiii (pentru că rămîn fără lapte!), iar bieții bebeluși sînt hrăniți cu lapte praf de calitate proastă, pentru că se știe că produsele importate din UE au o calitate mai slabă; în plus, bebelușii României sînt și îndopați cu antibiotice de medicii care nici nu se chinuie să-i consulte cînd au o boală, dar, după cum se vede pe timp de criză sanitară, farmaciile, păcănelele și băncile fac bani pe spinarea bietului cetățean, cetățean pe care băncile l-au și păcălit cînd au spus că îl ajută prin amînarea plății ratelor, pentru că oricum tot va trebui să le plătească.

Ați amețit? Este exact ceea ce urmărește trolul – care își maschează adevăratele intenții sub o avalanșă de clămpăneli, menite să inducă un sentiment de revoltă, subliniat și printr-o compasiune față de „biata” țărișoară.

În același stil, același trol face o pseudo-critică a PSD-ului (partid pe care îl susține, de altfel, din toți rărunchii). De data aceasta, trolul „critică” faptul că mai-marii PSD-ului au înlăturat oameni „valoroși”, precum Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae sau Marian Oprișan de frica oprobriului opozanților politici. Și au pierdut tocmai din cauza faptului că au jucat mereu cu cărțile pe față și „curat”, în ciuda tuturor „realizărilor”. Iar aici trolul face o pauză dramatică, bombardînd mai apoi auditoriul cu binefacerile PSD-ului: creșteri salariale, pensii mărite, creștere economică, gratuități, etc., etc. Cu alte cuvinte, bietul PSD.

Bineînțeles, tiradele sînt ridicole. Propaganda, grosolan mascată. Nu auzim (dacă auzim vreodată) decît întîmplător de aceste personaje. Cu toate acestea, chiar dacă avem impresia că ele nu ne pot atinge, nu trebuie să ignorăm cercurile concentrice pe care trolii le fac – mai ales într-o societate care nu mai are cultura unor dezbateri serioase și care apleacă urechea, din ce în ce mai mult, la tot soiul de otrăvuri virtuale.

p 22 jpg
Împotriva organizării de către licee a admiterii pentru clasa a IX-a
Ce tip de lume este aceea în care se întîmplă asta? Este ceva mai mult decît medieval, este un fapt primitiv și rău, atroce.
980 22 L Cutitaru  jpg
Ești cum scrii?
Așa că subiectul acestui text, scrisul de mînă, destinat mai degrabă a amuza decît a informa, va fi dezvoltat într-o mică serie, în lunile următoare.
p 21 Pierre Nora WC jpg
„Monsieur notă-de-subsol“ face istorie
Nașterea revistei Nouvelle Revue Française a avut loc în timpul unei încrîncenate lupte culturale.
caderea unui dictator jpg
„Cine a tras în noi după 22”? Singura teorie logică și bazată pe dovezi - o discuție cu Andrei Ursu -
Sînt oameni care au fost eroi în mod real și cărora li s-a băgat în cap că de fapt au fost niște unii care nu știau ce fac pe acolo și, în același timp, securiștii, care au pensii speciale, sînt eroizați.
p 22 Taormina WC jpg
Luminile și parcările Taorminei
Și să nu uitam că sîntem colonii Romei la gurile Dunării, printre atîția barbari... am pătimit destule... deve avere importanza in qualche modo”.
p 23 WC jpg
Criptomonedele nu sînt bani
Criptomonedele nu sînt bani, sînt o iluzie a unei lumi care-și caută noi căi acum în noua eră a informaticii și informației.
P G  Lowery Sideshow Band jpg
Se caută un cuvînt
Cohorte de îngeri... roiuri, stoluri, puzderie, cete, alaiuri... îți trebuie o mulțime de substantive colective ca să-l alegi pe cel mai potrivit ideii de „grup”.
973 22 Iulia Marin jpeg
De ce Bach?
Doar ecourile unui Du schaffst das m-au ajutat să pot duce piesele la final. Însă în acea zi, nu cred că Johann Sebastian Bach a ajutat multora.
p 23 Lewis Carroll WC jpg
Efemeridele lingvistice
O atitudine normală, veți zice. Poți pretinde drepturi asupra vocabularului?
p 22  James Cooke Brown WC jpg
Dreptul asupra limbii
Vladimir Putin poate, de fapt, să declare că limba rusă e proprietatea sa personală, consecințele legale ale unei astfel de pretenții sînt nule.
RoAlert jpg
Societatea de consum emoțional
De cîte ori ar trebui să sune telefoanele oamenilor într-o zi? Și apoi ce se va mai adăuga pe lista Ro-Alert?
p 22 Nagit WC jpg
Nagîț de pui
Etimologiile acestea „raționale”, dar false nu reflectă simple asocieri formale și sonore între cuvinte.
p 7 FED WC jpg
E inflația, prostule!
Întrucît Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED) a majorat recent rata-țintă a dobînzii, s-ar putea ca inflația să încetinească spre sfîrșitul anului în curs.
Florin Stoian 10 jpg
„Am transformat Oltenia de sub Munte într-un brand” – interviu cu geologul Florin STOICAN
„Mai întîi, trebuie să spun că rețeaua internațională a Geoparcurilor UNESCO a ajuns acum la 177 de geoparcuri din 46 de țări și există un interes atît de mare pentru alte geoparcuri, încît UNESCO a limitat numărul anual de aplicații la maximum 20 și maximum două/țară.”
p 7 WC jpg
Periculoasa alunecare spre violență a Americii
Teoriile conspiraționiste de extremă dreapta ale „statului paralel” și minciunile partidului republican despre alegerile măsluite au același țel comun: să conteste legitimitatea statului.
959 22 LCCutitarupng jpg
A texta, textare, textor & texteză
Lucrări și cărți întregi încep tot mai des să aibă ca subiect această dezvoltare adusă de inventarea computerului. Încotro va merge texteza și unde va ajunge reprezintă o chestiune care, nu mă îndoiesc, va depăși imaginația noastră din prezent.
p 7 WC jpg
America și provocarea chineză
America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența.
p 19 jpg
Hîrtia, ecranul și cititul
Cum rămîne cu argumentele „emoționale” ale unui cititor care nu se poate „debarasa” de cartea tipărită?
p 7 WC jpg
Căderea lui Boris Johnson – și a noastră
În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice.
p 23 ExpoziLŤia Columbian¦â, Chicago, 1893 WC jpg
Ierusalimul de ipsos – Expoziția Mondială de la Chicago, 1893
La Chicago, în 1893, un oraş ideal întreg s-a pogorît pe harta oraşului, condiţionat de sit şi de cultura albă, creştină, „falocentrică” şi „elitistă” care domina acel moment.
p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.