Victima e vinovată – și alte prejudecăți

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Victima e vinovată – și alte prejudecăți jpeg

„Bă, tu înțelegi? Ele trebuie altoite! Nu instig la violență, bă, tîmpito, astea-s figuri de stil. Știi ce zic? Preventiv! Nu se poate să ajungi sclavete. Fii atent la mine, bă! Prima oară cînd aia te-a certat, te-a persiflat sau ți-a răspuns în nas, la vreo masă în public, jap! De față cu toată lumea, în secunda doi. Și amețitele din jur vor lua aminte!” – cam așa perora, în urmă cu cîteva luni, o starletă de YouTube, Dana Budeanu. Pentru declarațiile ei, Centrul FILIA a făcut plîngere la Parchet, pe motiv de incitare la violență domestică, însă, potrivit ziarului Libertatea, după trei luni de la deschiderea dosarului, deși procurorii urmăresc fapta penal, încă „n-au găsit suspectul”.

„Stadiul anchetei este in rem. S-a început urmărirea penală cu privire la faptă, dar nu s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale. În acest moment, nu există nici un suspect în cauză. Se efectuează cercetări pentru a se afla adevărul și a fi stabilite toate circumstanțele cauzei”, a declarat, pentru ziarul Libertatea, Călin Radu Bogdan, purtător de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Recent s-a ițit și varianta masculină a Danei Budeanu – vlogger-ul Alexandru Bălan, zis Colo, care, și-a pus și el pe tapet cîte ceva din filosofia sa de viață, povestind fanilor săi (peste opt sute de mii) pe contul său de YouTube: „Azi am văzut o fată. Nu cred că era clasa a XI-a. (…) Sincer vă spun, mi-a plăcut. Dar aia merită violată. Adică la modul… cu picioare în gură. Să o scuipi în gură (…). Să îi dai cu picioare, să îi dai cu palme, să o ții cu capul de pereți. Să îi pui așa piciorul pe față. (…) Astea nu trebuie iertate”.

Vlogger-ul a fost reținut de poliție, însă eliberat din arest o zi mai tîrziu și plasat sub control judiciar pentru infracțiunea de instigare publică la violență, dar și pentru viol – în vria declarațiilor online, acesta vorbind și despre o relație pe care a avut-o cu o adolescentă de 16 ani.

Credeți că aceste personaje sînt singulare? Derapaje patologice ale nevoii de a se afirma public cu orice preț? Este acest tip de discurs, care incită la violență domestică și violență de gen, un fenomen de nișă, o excepție? Sau vorbim, mai degrabă, despre simptome ale unei societăți în care prejudecățile au sedimentat o cultură a violenței, pe de o parte, a acceptării, pe de alta?

Potrivit unui studiu al PNUD (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare), 85% din români au prejudecăți de gen cînd vine vorba despre politică, educație, economie și, mai ales, integritate fizică – capitol unde se înregistrează cele mai multe idei preconcepute, atît în rîndul bărbaților, cît și al femeilor, peste 60% avînd prejudecăți cînd vine vorba despre violența fizică.

Cu alte cuvinte, întregul spectru al prejudecăților este ambalat sub eticheta „Victima este vinovată”, iar cele două personaje menționate mai sus nu sînt decît simple portavoce ale binecunoscutelor „Soția bătută și-a provocat soțul” și „Femeia violată purta fustă scurtă”.

Cum se văd lucrurile însă de cealaltă parte? Care sînt efectele acestor prejudecăți? În 2008, o elevă de 11 ani este violată de un bărbat de 52 de ani, care incită și alți tineri să participe la viol. Supusă amenințărilor, fata devine pentru multă vreme victima grupului. Cînd rămîne însărcinată și e nevoită să facă avort, lucrurile ies la iveală, iar familia depune plîngere. Cu toate astea, la proces, magistrații nu o cred și decid că fata nu a fost de fapt violată, conchizînd că e vorba despre „relații sexuale consimțite”. Și iată cum, într-o țară europeană, este posibil un asemenea scenariu grotesc, ticluit chiar de oamenii legii: un copil de 11 ani care consimte să întrețină relații sexuale cu un bărbat de 52 de ani și cu complicii acestuia. Abia în 2017, victima a avut cîștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar agresorul de 52 de ani a fost condamnat la închisoare pentru viol.

Întrebată de ce nu a raportat de prima oară agresiunile, tînăra a răspuns că i-a fost rușine și frică. Iar rușinea și frica sînt cele două efecte majore ale culturii prejudecăților care duc, inevitabil, la acceptarea abuzului.

Din nou, nici acesta nu este un caz singular, într-o țară în care prejudecata este uneori singura lege de care unii ascultă. Chiar dacă 77% din femeile din România cred că violenţa împotriva femeilor este „răspîndită şi foarte răspîndită”, doar 47% din femei ştiu de existenţa unei legi care le poate proteja, iar 74% din femei nu cunosc nici un serviciu de sprijin specializat (conform datelor unei analize a Instititului Național de Sănătate Publică din 2018).

În acest context, mass-media și, mai mult, utilizatorii de social media, atît bărbați, cît și femei, propagă și întrețin aceste prejudecăți ale opresiunii și blamării victimei – pentru că, să nu uităm, violența nu începe cu o agresiune fizică, ci se inserează mental, prin adoptarea și imitarea unor tipare.

Potrivit unui studiu privind violența domestică, realizat în 2016 de către Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, chiar dacă „mass-media nu creează violenţă, contribuie la întreţinerea ei şi, fără îndoială, are un rol în creşterea nivelului de agresivitate. Este dificil de cuantificat măsura în care mass-media este responsabilă de intensificarea unor comportamente violente, dar putem observa că tendinţa este de liberalizare a activităţilor mediatice, fără a fi dublate însă de un control sau autocontrol eficient asupra calităţii şi responsabilităţii impactului difuzării informaţiei, raportat la nivelul de înţelegere al publicului. Violența este o formă a agresivității care se învață, iar cea mai ușoară formă de învățare este imitația. În acest domeniu, mijloacele de comunicare în masă au un rol esențial. Chiar dacă în familia de proveniență nu au avut loc acte de agresiune, în societate, în școli, în programele de televiziune de la știri, la desene animate, violența abundă”.

Cît privește violența și incitarea la violență din spațiul virtual, la nivel legislativ, la începutul lunii iunie a acestui an, Parlamentul a adoptat Legea violenței cibernetice, o lege inițiată de deputatul USR Cristina Iurișniți pentru a acoperi un „vid legislativ în România”.

„Legea incriminează violenţa online, bullying-ul şi vizează recunoaşterea noţiunii de violenţă cibernetică alături de violenţă fizică, sexuală, psihologică, socială, economică şi sancţionarea faptelor conform Legii 217/2003, legea prevenirii şi combaterii violenţei domestice. Deci intră aici parteneri, foşti parteneri, aşa-zişi prieteni care prin mesaje abuzive online atacă victima prin hărţuire, ameninţări online, interceptare de date personale, mesaje instigatoare la ură pe bază de gen, cu scopul de a umili, ameninţa, reduce la tăcere victima”, a declarat Cristina Iurișniți.

Completarea Legii 217 a venit în siajul cazului vlogger-ului Bălan. De altfel, această lege a tot fost completată de-a lungul timpului, mai ales în urma unor tragedii. Intrată în vigoare abia în 2003 (la 14 ani după Revoluție), legea inițială nu prevedea posibilitatea obținerii unui ordin de restricție – motivarea legislatorilor fiind aceea că un asemenea ordin ar încălca „dreptul la proprietate”. Iar acest ordin nu a existat pînă în 2012 (România fiind singura țară din Uniunea Europeană care nu-l implementase). Totuși, ordinul a fost introdus în lege, în urma crimelor din Capitală, de la coaforul Perla – cînd fostul agent de poliție Gheorghe Vlădan și-a împușcat mortal soția care intentase proces de divorț și care, cu doar cîteva zile înainte să moară, apelase la Poliție pe motiv că soțul ei o amenințase cu moartea. În urma tragediei, pe 9 martie 2012, Legea 217/2003 a fost completată de Legea 25 prin care se introducea, în sfîrșit, ordinul de protecție.

Dar, cu toate că legea a fost modificată, nici acum lucrurile n-au putut intra pe un făgaș normal: ordinul nu putea fi obținut pe loc, ci doar în instanță și cu multe dovezi la dosar, legea fiind iar modificată după alți cinci ani – abia din 2018 ordinul poate fi obținut pe loc, provizoriu, cu posibilitatea prelungirii.

Bineînțeles, cu o lege care abia după aproape douăzeci de ani de la implementare a mai căpătat niște dinți, nu schimbi mentalitatea. Și nici cu majora bîlbîială și reticență venite atît din partea autorităților, cît și a unui segment al populației, în ceea ce privește introducerea educației sexuale în școli nu o vei face. În schimb, cu specimene ca acelea menționate la începutul articolului, cu siguranță, o vei perpetua. Astfel, tragedii precum cea de la Caracal sau recentul caz al adolescentei incendiate de un criminal, eliberat „pentru bună purtare”, vor fi reeditate. Iar victimele violenței domestice și de gen vor continua să ia loc în statistici.

Pentru că, nu-i așa, chiar dacă aceste tragedii ne șochează, ne tulbură, ne întristează, pe moment, la nivel național, cînd vine vorba, la nivel personal, să ne păstrăm „tradițiile” și prejudecățile, sîntem aproape de neclintit.

Foto: flickr.com

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

malpraxis jurnalantena3.ro
Tragedia de la Târgu Jiu a modificat Legea Sănătății, dar nu a rezolvat problema: „Un plasture”
Medicii care nu sunt pediatri însă tratează în situații de urgență pacienți minori nu vor mai fi răspunzători pentru eventualele daune și prejudicii produse în exercitarea profesiunii, atunci când aceștia acționează cu bună-credință.
sectie votare jpg
A început votul în diaspora pentru alegerea preşedintelui României. Unde a fost deschisă prima secţie
În diaspora, vineri s-a dat startul votului pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce în ţară este ultima zi de campanie electorală pentru candidaţii la funcţia de preşedinte.
recolta grâu
Soiul de lux care a adus României renumele de ”grânar al Europei”. Deși era o vedetă agricolă la nivel european, a fost abandonată de comuniști
Grâul roșu a fost o plantă minune în agricultura româneacă fiind căutată în Europa de marii patiseri ai secolului al XIX-lea și început de secol XX. Era cultivat cu precădere în județul Botoșani și a dispărut în anii comunismului. Aceast tip de grâu a conferit un renume aparte României.
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
Între ele este o diferență de 1,5 m înălțime! Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă, întâlnire „ca fetele”
Nu în fiecare zi se întâmplă ca cea mai înaltă și cea mai scundă femeie din lume să se întâlnească – iar când realități atât de diferite se ciocnesc, rezultatul este întotdeauna uimitor.
Viscol ger zapada ninsoare FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Prognoza meteo vineri, 22 noiembrie. Cod roşu de ninsori viscolite în şapte judeţe şi cod portocaliu în alte trei şi la munte
Meteorologii anunţă pentru vineri vreme rece şi sunt în continuare valabile codurile roşu şi portocaliu de ninsori şi vânt puternic, emise în urmă cu o zi.
vot alegeri romania foto shutterstock
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. "Analist: Mă aștept ca Simion să nu fie susținut"| ANALIZǍ
Analistul politic Cristian Pîrvulescu susține că, în cazul în care George Simion ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale, indicațiile de vot din partea candidaților eliminați vor fi mai degrabă simbolice și nu vor influența semnificativ alegătorii.
prison puzzle jpg
Test de 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada
Test în 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada
Municipiul Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Istoria tulburătoare a celui mai mare oraș minier. „El Dorado” al cărbunelui, asemănat cu orașele din America de Nord
În 2024, Petroșani a împlinit 100 de ani de la declararea sa ca oraș. Povestea celui mai mare centru minier din România a început în secolul al XIX-lea, odată cu deschiderea minelor de cărbune și a fost marcată de evenimente tulburătoare.
foto1 droguri jpg
Apelul disperat al unui psiholog: „OPRITI aceste activități deosebit de riscante si periculoase ”
Una dintre metodele de prevenire a consumului de droguri în școlile din România presupune expunerea în fața copiilor a unor povești de viață reale. Psihologul Mihai Copăceanu avertizează că acest lucru poate avea însă efecte contrar așteptărilor.