Vara pandemiei noastre

Emanuel CIOCU
Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Vara pandemiei noastre jpeg

Chiar în timp ce scriu aceste rînduri, la 4.000 de kilometri de mine şi două ore diferenţă de fus orar, în Cluj, fraţii mei îl înmormîntează pe tata, care a murit subit. Simt nevoia să precizez asta, nu pentru a accentua dramatismul situaţiei, ci pentru a sublinia izolarea în care ne aflăm în acest an de excepţie, în care avioanele zboară rar, atunci cînd zborurile nu se anulează pur şi simplu, iar doritorii îşi rezervă biletele cu săptămîni înainte. În plus, furtuna Alex, care inundă Europa şi ridică valuri înalte de șase metri între Tenerife şi continent, pune în dificultate şi transportul maritim, izolînd încă şi mai mult arhipelagul.

Dar să încep cu începutul.

Nu sînt superstiţios. Nu mă sperie pisicile negre care-mi taie calea, dacă uit ceva acasă mă întorc din drum, iar 13 e doar o cifră între 12 şi 14. Mai degrabă l-aş considera un număr norocos, pentru că e ziua în care s-a născut fiul meu. Dar în acest 13 martie, la exact șase ani de cînd am deschis localul, ştiam ce va urma. Pentru că a venit după o săptămînă suprarealistă, în care unda de şoc a epidemiei (nu era declarată pandemie încă) a trecut din nordul Italiei în Spania continentală şi ameninţa să se răspîndească peste tot. O săptămînă în care clienţii s-au rărit, rezervările se anulau, oamenii au început să evite ieşirile şi să formeze cozi pentru alimente de bază. Ca să-l citez pe fiul meu, care manevrează româna cu uşoare dezacorduri şi formule inedite, criza „se vedea venind”.

Cu o zi înainte s-au închis şcolile, iar în acea vineri majoritatea clienţilor au fost turişti; tăcuţi, abătuţi, cu ochii în telefoane căutînd informaţii, copleşiţi de o vacanţă aproape nedorită, în care cel mai probabil i-a aruncat o rezervare făcută cu luni înainte.

Printre ei şi un cuplu de britanici, reveniţi după exact șase ani de la deschiderea localului, surprinşi şi încîntaţi că încă mai existam.

Atunci ştiam deja că o să fie ultima zi a Tapasté, locul pe care l-am inventat şi construit în doi, împreună cu soţia, şi care a devenit în timp, dintr-un local de nişă, cu orar ciudat (deschis de luni pînă vineri, de la 13 la 16), a treia opţiune în topul Tripadvisor pentru San Cristobal de la Laguna. Un local vegetarian în care majoritatea clienţilor erau omnivori. Dar nu mai era timp de nostalgii.

În aceeaşi seară, guvernul spaniol declara starea de alarmă şi, implicit, închiderea barurilor şi restaurantelor. Starea de excepţionalitate s-a aşternut peste insulă. Neliniştea, incertitudinea, nevoia de informaţii şi o linişte apăsătoare au pus stăpînire pe locuitorii ei, iar turiştii goleau grăbiţi hotelurile pentru a prinde ultimele zboruri. Recunosc că am fost fascinat de faptul că trăiesc acest moment, ca pe o aventură incredibilă la care iau parte fără să merit, ca un copil căruia i s-au pregătit surprize greu de anticipat. Mă uitam uimit la vecinii mei, proprietarul casei în care stăteam şi fiul lui, amîndoi deţinători de restaurante, cum neagă evidenţa şi cum sînt convinşi că vor deschide în continuare, chiar în timpul stării de alarmă, şi vor vinde din spatele uşilor închise. M-am întrebat dacă am înnebunit eu sau ei. Aveam impresia că văd şi anticipez totul cu atît de mare claritate şi în acelaşi timp atît de diferit faţă de ei, încît am început să mă gîndesc că poate eu sînt cel care vede lucrurile eronat.

Guvernul spaniol a acţionat stîngaci şi cu întîrziere, a închis economia, dar a uitat să ia măsuri de conservare a ei. A făcut-o ulterior, cîrpind pe bucăţi răul făcut. Băncile şi-au luat creditele cu normalitate, deşi şi-au redus costurile trimiţînd oamenii într-un şomaj tehnic plătit de stat, iar proprietarii de imobiliare şi-au pretins banii de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. Chiar şi acum, după șapte luni în care nu pot livra serviciile contractate din cauza dificultăţilor de mişcare, asiguratorul privat de sănătate îmi ia liniştit rata lunară.

În condiţiile date, ştiam că va trebuie să închid. Nu voiam să acumulez datorii, cu toată disponibilitatea ulterioară a guvernului de a amîna şi a reeşalona datoriile, aşa că am luat decizia de a închide definitiv. Chiar dacă şi acum primesc telefoane pentru rezervări, cred că am luat decizia corectă. E imposibil, după ce stai luni de zile închis, ca odată revenit, cu numărul de locuri redus şi cheltuielile crescute cu igienizarea, să rentabilizezi afacerea într-o insulă unde clienţii s-au văzut cu veniturile reduse de criză, doar pentru a plăti chirii restante.

Au urmat zile ciudate, împărţite cu vecinii mei cu care eram izolaţi. Patru familii, în patru case, cu un total de trei bucătari şi trei copii. Dimineaţa făceam cumpărături, apoi găteam şi mîncam împreună cu ei, iar seara, la 6, ieşeam să aplaudăm personalul medical pentru efortul depus. Am pus totul la comun, de la jocuri la banda de alergat, pentru a rezista şi a le face copiilor, care nu înţelegeau de ce nu pot ieşi, viaţa suportabilă. Evitam să ne vedem cu oameni pe stradă, pentru a nu aduce din neglijenţă virusul în mica noastră comunitate, unde Lolo şi Conchita, proprietarii, din cauza vîrstei, se aflau în grupa de risc.

Dar ştiam că se va termina, că va trebui să ne mutăm la căsuţa de „la moşie” pentru a ne reduce cheltuielile, deşi ea nu era încă pregătită să ne primească. A fost nevoie de ajutorul şi de sprijinul prietenilor români din insulă pentru a o face, în plină criză, locuibilă. Şi nici prietenilor nu le era uşor, pentru că majoritatea trăiesc în sudul insulei, cu şi pentru turiştii care nu au revenit nici acum.

Şi aşa au ajuns hotelurile să-şi golească frigiderele, să scape de stocurile inutile care le consumau curentul frigiderelor. Şi aşa am ajuns să gătim noi cu ele pentru asociaţii care le distribuiau familiilor aflate în dificultate. Prin intermediul unui prieten avocat am ajuns la o fostă fabrică de semipreparate culinare, unde soseau stocurile donate, pentru a le transforma în produse finite. Soseau cutii de 10 litri de ouă lichide, găleţi de iaurt de 8,6 kilograme, chips-uri de cartofi şi alte minunăţii, imposibil de utilizat de către o familie normală. Două luni am făcut voluntariat cu Victor, un alt bucătar român, mutat de puţin timp pe insulă, pentru a transforma ingredientele primite în alimente gata de a fi consumate. Am fost nevoiţi să ne adaptăm şi să inventăm reţete din ingredientele donate. Am făcut tone de tortilla din chips-uri de cartofi cu ouă, după o reţetă a lui Feran Adria, şi mii de checuri, pentru că în fiecare zi numărul oamenilor aflaţi în dificultate creştea. Chiar dacă guvernul a trimis oameni în şomaj tehnic, primii bani au venit doar după două şi chiar trei luni. Asta, în cazul fericit al celor care aveau contracte pe termen nelimitat…

Am văzut cozile din ce mai groase ale celor care aşteptau plini de speranţă să vină maşina cu mîncare, am dus şi am împărţit alimente la biserici şi la familii şi ne-am ajutat pe noi, să nu ne simţim total inutili şi copleşiţi de evenimente. În toată această perioadă inedită din viaţa mea, am fost impresionat de solidaritatea umană de pe insulă, de disciplina locuitorilor ei în a respecta regulile şi a funcţiona pe mai departe, de adaptabilitatea unei societăţi vesele şi tactile care acum trebuie să-şi reprime tendinţa de a se săruta şi îmbrăţişa. Şi sînt uimit de înţelegerea de care dau dovadă copiii care acceptă să stea cu masca tot timpul la şcoală.

Între timp au început să sosească ajutoarele financiare promise de guvern, băncile au fost forţate să sisteze încasarea ratelor, iar proprietarii de localuri să amîne şi să reeșaloneze încasarea banilor de la chiriaşi. Lucrurile la nivel general s-au normalizat oarecum, deşi sînt departe de a ceea ce au fost cu doar cîteva luni în urmă, iar cazurile persoanelor bolnave sînt din ce în ce mai apropiate, nu mai sînt doar statistici de la televizor, ci sînt persoane cunoscute, cu nume şi prenume.

Operatorul TUI a reluat primele zborurile cu turişti spre Canare, în ciuda avertismentelor guvernului german de a nu o face, iar Madridul a restricţionat din nou deplasarea locuitorilor ei pe fondul unui al doilea val al epidemiei. Industria turismului cere guvernului local să facă teste masive pentru a salva sezonul de iarnă, cel mai aglomerat din arhipelag, pentru a controla răspîndirea virusului şi a atrage turiştii.

Cît despre noi, o luăm de la capăt. Împreună cu Victor, am închiriat un alt local şi o mică fermă lîngă „moşie” pentru a deschide o pizzerie în centrul oraşului, un concept „farm to table” care poate fi gestionat chiar şi în aceste vremuri complicate, printr-un sistem de livrare, dacă situaţia ar impune-o. Nimeni nu ştie cînd şi cum se va încheia povestea asta, pe care am numit-o cea mai fericită pandemie din istorie, cu acces la informaţii şi la sistemul de sănătate, cu Internet şi TV. De aceea, vă urez sănătate, răbdare şi un pic de noroc. Că sănătoşi au fost mulţi şi pe Titanic.

Emanuel Ciocu este „scriitornic”.

Foto: wikimedia commons

p 22 jpg
Împotriva organizării de către licee a admiterii pentru clasa a IX-a
Ce tip de lume este aceea în care se întîmplă asta? Este ceva mai mult decît medieval, este un fapt primitiv și rău, atroce.
980 22 L Cutitaru  jpg
Ești cum scrii?
Așa că subiectul acestui text, scrisul de mînă, destinat mai degrabă a amuza decît a informa, va fi dezvoltat într-o mică serie, în lunile următoare.
p 21 Pierre Nora WC jpg
„Monsieur notă-de-subsol“ face istorie
Nașterea revistei Nouvelle Revue Française a avut loc în timpul unei încrîncenate lupte culturale.
caderea unui dictator jpg
„Cine a tras în noi după 22”? Singura teorie logică și bazată pe dovezi - o discuție cu Andrei Ursu -
Sînt oameni care au fost eroi în mod real și cărora li s-a băgat în cap că de fapt au fost niște unii care nu știau ce fac pe acolo și, în același timp, securiștii, care au pensii speciale, sînt eroizați.
p 22 Taormina WC jpg
Luminile și parcările Taorminei
Și să nu uitam că sîntem colonii Romei la gurile Dunării, printre atîția barbari... am pătimit destule... deve avere importanza in qualche modo”.
p 23 WC jpg
Criptomonedele nu sînt bani
Criptomonedele nu sînt bani, sînt o iluzie a unei lumi care-și caută noi căi acum în noua eră a informaticii și informației.
P G  Lowery Sideshow Band jpg
Se caută un cuvînt
Cohorte de îngeri... roiuri, stoluri, puzderie, cete, alaiuri... îți trebuie o mulțime de substantive colective ca să-l alegi pe cel mai potrivit ideii de „grup”.
973 22 Iulia Marin jpeg
De ce Bach?
Doar ecourile unui Du schaffst das m-au ajutat să pot duce piesele la final. Însă în acea zi, nu cred că Johann Sebastian Bach a ajutat multora.
p 23 Lewis Carroll WC jpg
Efemeridele lingvistice
O atitudine normală, veți zice. Poți pretinde drepturi asupra vocabularului?
p 22  James Cooke Brown WC jpg
Dreptul asupra limbii
Vladimir Putin poate, de fapt, să declare că limba rusă e proprietatea sa personală, consecințele legale ale unei astfel de pretenții sînt nule.
RoAlert jpg
Societatea de consum emoțional
De cîte ori ar trebui să sune telefoanele oamenilor într-o zi? Și apoi ce se va mai adăuga pe lista Ro-Alert?
p 22 Nagit WC jpg
Nagîț de pui
Etimologiile acestea „raționale”, dar false nu reflectă simple asocieri formale și sonore între cuvinte.
p 7 FED WC jpg
E inflația, prostule!
Întrucît Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED) a majorat recent rata-țintă a dobînzii, s-ar putea ca inflația să încetinească spre sfîrșitul anului în curs.
Florin Stoian 10 jpg
„Am transformat Oltenia de sub Munte într-un brand” – interviu cu geologul Florin STOICAN
„Mai întîi, trebuie să spun că rețeaua internațională a Geoparcurilor UNESCO a ajuns acum la 177 de geoparcuri din 46 de țări și există un interes atît de mare pentru alte geoparcuri, încît UNESCO a limitat numărul anual de aplicații la maximum 20 și maximum două/țară.”
p 7 WC jpg
Periculoasa alunecare spre violență a Americii
Teoriile conspiraționiste de extremă dreapta ale „statului paralel” și minciunile partidului republican despre alegerile măsluite au același țel comun: să conteste legitimitatea statului.
959 22 LCCutitarupng jpg
A texta, textare, textor & texteză
Lucrări și cărți întregi încep tot mai des să aibă ca subiect această dezvoltare adusă de inventarea computerului. Încotro va merge texteza și unde va ajunge reprezintă o chestiune care, nu mă îndoiesc, va depăși imaginația noastră din prezent.
p 7 WC jpg
America și provocarea chineză
America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența.
p 19 jpg
Hîrtia, ecranul și cititul
Cum rămîne cu argumentele „emoționale” ale unui cititor care nu se poate „debarasa” de cartea tipărită?
p 7 WC jpg
Căderea lui Boris Johnson – și a noastră
În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice.
p 23 ExpoziLŤia Columbian¦â, Chicago, 1893 WC jpg
Ierusalimul de ipsos – Expoziția Mondială de la Chicago, 1893
La Chicago, în 1893, un oraş ideal întreg s-a pogorît pe harta oraşului, condiţionat de sit şi de cultura albă, creştină, „falocentrică” şi „elitistă” care domina acel moment.
p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.