Vacanțe de neuitat (2)

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
Vacanțe de neuitat (2) jpeg

Cînd zilele vacanței de vară erau prea toride, copiii colonizau spațiul răcoros al scării de bloc, spre nefericirea chiriașilor de parter, în marea lor majoritate pensionari și condamnați, deci, să suporte hărmălaia vioaie care urca spre etajele superioare aidoma unui abur ale cărui miasme ucigașe se diminuează pe măsură ce vălătucii de ceață devin întîi translucizi, apoi transparenți de-a binelea. Așa se face că, atunci cînd reclamațiile privitoare la tulburarea orelor de somn ajungeau la părinții inocenți de la 6, aceștia ridicau din umeri și întrebau, cu nevinovăție, „Care gălăgie?”, căci la ei nu se auzise nimic. Și este adevărat că toți copiii încercau să menajeze timpanele devastate de hiperacuzie ale colocatarilor, însă acest lucru nu era în întregime posibil: existau cîteva situații în care șoaptele erau înlocuite de bubuieli sau hohote care declanșau o adevărată vînătoare în bloc.

De exemplu, una dintre cele mai apreciate activități care nu implicau efort fizic era organizarea de schimburi. Copiii, eliberați în vacanță de rigorile conduitei de pionier, aduceau la parterul scării B lucrurile pe care le aveau prin casă și de care s-ar fi dispensat în locul altora cu care nu se întîlniseră încă. Se tranzacționau Pif-uri și Rahan-e, surprize, preferabil Turbo, învelitori ale pachetelor de gumă de mestecat, soldăței Airfix la scara 1:87, mașinuțe de fier (zamac). Oferta nu era foarte diversă. Copiii privilegiați de soartă, ai căror tați erau șoferi pe TIR, veneau uneori cu mașini Burago sau action-figures cu Omul Păianjen, King-Kong sau dinozauri cu două capete, însă aceste trufandale nu intrau niciodată în circuitul comun al negoțului scării de bloc, căci, chiar presupunînd că ai fi putut cumpăra așa ceva cu un număr de reviste, seara s-ar fi înființat la ușă un părinte enervat cu teancul în mînă, cerînd intempestiv jucăria înapoi.

Activitatea comercială era reglementată de un mercurial acceptat de toată lumea, instituit de mai-marii breslei negustorilor de scară, cîțiva băieți trecuți de 14 ani, care aveau privilegiul de a face schimburi cu omologii lor de la alte scări, pe o rază de 500 de metri. Astfel, un Pif valora trei soldăței sau zece surprize; o mașinuță de vindea, în funcție de model, pe șapte soldăței sau trei reviste, depinzînd de conținut. Numerele cuprinzînd foiletonul Flash Gordon erau la mare preț, pentru că o legendă urbană postula că puteai învăță karate doar privind banda desenată. Mercurialul varia, în principiu, în concordanță cu interesele negustorilor-șefi, aflați la curent cu cererea de pe alte piețe emergente, cum ar fi scara F, acolo unde exista o ofertă imposibil de refuzat pentru revista Rahan cu uciderea șopîrlei gigant. În consecință, trebuia aflat cine are revista, fără însă a da de bănuit că e mai prețioasă decît oricare alt număr și trebuia tranzacționată la un preț obișnuit, în vederea maximizării profitului rezultat astfel la scara F. Băieții cei mari foloseau tactici de învăluire, îl vrăjeau efectiv pe copilul inocent, care nu și-ar fi descompletat colecția de Rahan-e pentru nimic în lume. În final, copleșit de persuasiuni, acesta renunța la a-și apăra interesele și vindea revista pe o mașinuță, va să zică de trei ori prețul. La scara F, băiatul mai mare dădea revista și încă vreo două pe un tanc Solido, din metal și cu șenile metalice, care huruia ca un tanc adevărat, ajuns cine știe cum în bloc. După o astfel de tranzacție, la limita ilicitului, băiatul trebuia să se ascundă cîteva zile, pentru a nu fi găsit de părintele care cheltuise o mulțime de bani pe o jucărie adusă din Franța și care acum fusese înlocuită de trei reviste care se găseau la chioșc. Șeful breslei de la scara F venea la scara A, în încercarea de a recupera jucăria, dar nimeni nu știa unde se pitea proprietarul actual. Uneori, spiritele se încingeau și tonul se ridica, ceea ce făcea ca ușile de la parter să se deschidă și voci nervoase să prevestească spargerea găștii. Copiii își strîngeau la repezeală bunurile și fugeau care-ncotro, spre disperarea locatarilor care se întorceau frustrați de la vînătoare, fără a putea formula măcar o reclamație.

O altă formă de tranzacționare era organizarea de concursuri. Se trasa un cerc cu diametrul de 30 cm în centrul căruia se așeza miza și, din capătul celălalt la palierului, copiii lansau un lănțișor de WC cu care trebuiau să colecteze surprizele aflate în joc. Aceste concursuri erau adesea măsluite, căci un lănțișor mic avea eficacitate redusă, iar unii copii veneau cu lănțișoare uriașe, de 2 m lungime, de-ai fi zis că la ei acasă rezervorul de apă al closetului era pe la 3 m înălțime și nu locuiesc într-un apartament, ci într-un palat intercalat, cumva, la etajul al cincilea al blocului. Alții veneau cu lănțișoare speciale, din oțel, foarte grele, care rădeau totul. Dintru început, concursurile erau astfel gîndite încît să le pierzi și funcționau pe principiul cazinoului, necunoscut de copiii acelor vremuri comuniste. Organizatorul concursului era cazinoul și se știe (dar pe atunci nu se știa) că nu poți cîștiga împotriva acestuia. Orice mică izbîndă are rolul de a-ți netezi calea spre falimentul total. Copiii rămași fără surprize sau ambalaje de pachete de gumă de mestecat, care crezuseră cu sinceritate în șansa lor, izbucneau în hohote de plîns și fugeau obidiți la casele lor, privați de agoniseala trudnică a ultimelor luni. Ajunși în apartamente, se închideau în camere și visau cu ochii deschiși la un tun cu carbid, de care vedeau zilnic la copiii mai mari și mai independenți, dar de care nu aveau voie să se apropie în nici un chip. Dar despre carbura de calciu vom vorbi cu altă ocazie.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Foto: flickr.com

p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.
2p 23 Mihail Sebastian jpg
Mihail Sebastian, trădări și accidentări
„În cultură, ca și în parlament, oamenii se înjură la tribună și se împacă la bufet.“
p 7 WC jpg jpg
A început criza alimentară globală
Pandemia de COVID-19 a scos la iveală fragilitatea și disfuncționalitatea rețelelor alimentare mondiale.
Epurări şi maculări jpeg
Consecințele nehotărîrii și iluziilor Vestului în raport cu Rusia
Dacă Vestul merge pe drumul sugerat de stînga americană, resursele rusești se vor dovedi decisive. Kremlinul va cîștiga războiul.
945 04 traducere jpg
Ar trebui Europa să oprească finanțarea războiului lui Putin?
E oare corect ca țările europene să continue să-i plătească Rusiei un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pe zi pentru energie, cînd ele știu că în felul acesta finanțează un război de agresiune împotriva Ucrainei?
p 7 Hans Bergel jpg
In memoriam Hans Bergel
La 26 februarie s-a stins din viaţă, la vîrsta venerabilă de aproape 97 de ani, ardeleanul Hans Bergel, uomo universale fără pereche, personalitate care a marcat cu consecvenţă, zeci și zeci de de ani, viaţa culturală și politică atît din România, cît şi din Germania.
p 19 WC jpg
Firescul nefiresc al educației în România
Aud la răstimpuri melancolicul oftat cum că nu se mai face carte „ca pe vremuri” – vremurile fiind cele de dinainte de Revoluție.
Falimentul moral al pacifismului german jpeg
Falimentul moral al pacifismului german
Germania se îndreaptă spre o altă gravă umilire istorică, în urma căreia va petrece ani – dacă nu decenii – cerîndu-și scuze și reparînd ceea ce a făcut.
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina jpeg
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina
Conflictul din Ucraina a apărut după doi ani de vești extrem de proaste și de fake news.
De ce e detestat Macron? jpeg
De ce e detestat Macron?
Motivele invocate de francezi împotriva lui Macron se aseamănă cu cele enumerate de votanții americani care nu o sufereau pe Hillary Clinton.
De ce „tic tac” și nu „tac tic”? jpeg
De ce „tic-tac” și nu „tac-tic”?
Experimentele care implică cuvinte sau expresii inventate scot la iveală lucruri fascinante despre relația dintre limbă și minte/creier.
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească? jpeg
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească?
Oprirea imediată a importului de gaz rusesc ar reprezenta pentru Germania un cost de 0,5% pînă la 2,2% din PIB.
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990 2021 jpeg
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990-2021
Posibile dificultăți cu care se confruntă femeile în ascensiunea politică constau în responsabilitățile ce țin de familie, constrîngerile de timp,  standarde mai înalte privind femeile care intenționează să candideze, stereotipurile de gen, lipsa încrederii de sine, o rețea fragilă de sprijin, hărțuirea online și în social media.
Disuasiunea nucleară după Ucraina jpeg
Disuasiunea nucleară după Ucraina
Armele nucleare precise, de dimensiuni reduse, par atît de ușor utilizabile încît am ajuns să le considerăm normale.
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse jpeg
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse
Asistăm la o recidivă teribilă a rasismului postimperial.
„Cei doi vor fi un trup“ jpeg
Răzbunarea lui Stolîpin. La Kiev
Este o nouă formă de societate civilă, mai fragmentată, dar mai conștientă de sine, formată din grupuri de cetățeni capabili să se informeze independent, să-și construiască propriile poziții, dar mai ales să acționeze în opoziție cu statul și cu elita birocratică.
Ce înseamnă apărarea Europei? jpeg
Ce înseamnă apărarea Europei?
„Întrebarea e cine conduce lumea. Numai războiul poate decide cu adevărat.“
„Acționăm împreună pentru securizarea teritoriului NATO” – interviu cu Peer GEBAUER, ambasadorul Germaniei la București jpeg
„Acționăm împreună pentru securizarea teritoriului NATO” – interviu cu Peer GEBAUER, ambasadorul Germaniei la București
„Permiteți-mi să spun foarte clar un lucru: acesta este războiul lui Vladimir Putin. Putin a început și a dezlănțuit acest război.”
Viitorul furat al Rusiei jpeg
Viitorul furat al Rusiei
Războiul său vizează întregul sistem european, care se bizuie, mai presus de toate, pe principiul inviolabilității granițelor.
Comunicarea muzicală jpeg
Comunicarea muzicală
Muzica e cel mai bun candidat la rolul de strămoș al limbajului, cu loc între funcțiile emisferei drepte, care se relaționează cu empatia și comuniunea, nu cu competiția și divizarea.
Alegerile libertății din Ungaria jpeg
Alegerile libertății din Ungaria
În ultimii zece ani, Orbán a transformat Ungaria într-o „democrație iliberală” în care vocea sa e singura care reprezintă poporul.
Cum vindeci o traumă? jpeg
Cum vindeci o traumă?
Multe statistici trag semnale de alarmă asupra sănătății mentale la nivel global, iar întrebarea cu răspuns evident – „Suferim o traumă socială colectivă?” – naște una al cărei răspuns e departe de a fi unul clar: „Cum ne vom vindeca?”.
Despre plafonarea prețurilor sau cum revenim pe drumurile cunoscute ale tiraniei jpeg
Despre plafonarea prețurilor sau cum revenim pe drumurile cunoscute ale tiraniei
Oamenii consumă și sînt sclavii mărfurilor. Nu există o limită a consumului în afara celei oferite de preț.

Adevarul.ro

image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei românce ucise în Marea Roşie a Egiptului
Periodic, rechinii atacă turiştii în Marea Roşie. Ultima victimă este o româncă de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio şansă în faţa Marelui Alb care la doar 600 de metri distanţă mai ucisese o turistă din Austria.
image
Factură de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, după accesarea unui link necunoscut
Este păţania unei familii din Sighetu Marmaţiei, după ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au început să curgă, ajungând la câte 500, zilnic. Factura uriaşă de peste 70.000 de lei va trebui achitată de către titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise în judecată. Victima, care era soţul uneia, le  „agasa“ pentru că voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.