Universitatea UE în exil

László BRUSZT
Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Universitatea UE în exil jpeg

Pe 15 noiembrie, Central European University (CEU) a inaugurat oficial noul ei campus din Viena, după ce a fost izgonită abuziv din Ungaria. În aceeași zi, guvernul prim-ministrului maghiar Viktor Orbán a inaugurat un nou mare stadion la Budapesta.

În mod previzibil, presa maghiară controlată de guvern și-a îndreptat atenția asupra celui de-al doilea eveniment și a ignorat faptul că Ungaria a pierdut CEU, o universitate aflată în topul european și mondial. Liderii UE au fost și ei, în mare parte, tăcuți – o tăcere asurzitoare și descurajantă – în ziua inaugurării primei „universități în exil“ a UE, în capitala unui stat membru din vecini.

Michael Ludwig, primarul Vienei, a subliniat însă importanța evenimentului. „Cu doi ani în urmă, am asistat cu toții la ceva care mi s-a părut inimaginabil și care nu ar fi trebuit să aibă loc într-o Europă unită“, a spus el. „Unei instituții academice i s-a comunicat că nu mai este binevenită în capitala unui națiuni.“ Punctul de vedere al lui Ludwig a avut, cu toate acestea, ecouri slabe în alte părți ale UE.

Trebuie însă spus că aproape toți actorii politici importanți ai UE și-au exprimat, la un moment dat, solidaritatea cu CEU. Vorbind în fața Parlamentului European de la Bruxelles, în aprilie 2017, președintele și rectorul CEU Michael Ignatieff spunea: „Sînt susținut de Washington, sînt susținut de Berlin, sînt susținut de Budapesta, […] am obținut și sprijinul orașului München. A venit vremea să fiu susținut și de Bruxelles“.

Și Ignatieff a obținut o oarecare sus-ți-nere – pentru moment, cel puțin. În decembrie 2017, Comisia Europeană a chemat Ungaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în legătură cu așa-numita „lege CEU“, cum a numit-o guvernul maghiar, despre care universitatea spunea că a fost promulgată pentru a impune alungarea ei din țară. După cum scria The Guardian la acea vreme, „Bruxelles luptă tot mai susținut pentru protejarea valorilor democratice în Europa Centrală“.

Apoi, în martie 2019, Partidul Popular European (PPE), cea mai mare grupare politică din Parlamentul European, a suspendat partidul Fidesz al lui Orbán. Ce-i drept, decizia a fost provocată mai degrabă de campania de știri mincinoase lansată de Fidesz împotriva președintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, decît de atacurile partidului asupra libertății academice. Dar PPE a cerut de asemenea Guvernului Orbán să lămurească „problemele juridice în desfășurare legate de CEU“.

Cu toate acestea, guvernul maghiar nu a „clarificat“ poziția pe care o are CEU în sistemul juridic al țării. Mai rău, expulzînd universitatea, Orbán a creat un precedent care ar putea fi folosit și de alți lideri UE din aceeași tagmă. E grăitor faptul că, la cinci zile după inaugurarea noului campus CEU din Viena, Ungaria și Polonia și-au exercitat dreptul de veto față de o hotărîre UE care propunea ca CE să elaboreze un raport anual cu privire la starea statului de drept din fiecare țară membră UE.

Expulzarea CEU din Ungaria ilustrează două realități ale UE. În primul rînd – în pofida tentativei catastrofice a Partidului Conservator britanic de a-și declara, prin Brexit, „suveranitatea“ față de UE, și a înfrîngerii partidelor moderat „suveraniste“ la alegerile parlamentare europene din mai –, guvernele din Polonia și din Ungaria încă mai flutură steagul populist-suveranist. Ceea ce contează pentru acestea este libertatea guvernelor statelor membre UE de a încălca regulile blocului comunitar după bunul plac, și nu libertățile economice păzite cu îngrijorare de CE și de CJUE.

De fapt, hărțuirea CEU de către Guvernul Orbán este doar unul dintre multele atacuri împotriva libertăților și drepturilor politice ale cetățenilor maghiari. Incapacitatea instituțiilor UE de a bloca atacul lui Orbán asupra independenței Justiției și împotriva libertății academice și a presei demonstrează un dezechilibru instituțional fundamental în interiorul blocului comunitar.

UE poate sancționa statele membre pentru îngrădirea libertăților economice, iar puterea ei de a impune guvernelor naționale politici financiare și economice este mai mare decît cea a guvernului federal al SUA față de cele 50 de state americane. UE poate, bunăoară, restrînge libertatea statelor membre de a lua decizii democratice în chestiuni de buget național și poate limita dreptul la grevă.

Dar puterea UE de a apăra drepturile non-economice ale cetățenilor blocului este cu mult mai redusă. Profesorul de drept Dimitry Kochenov afirmă că „democrația“ UE, chiar dacă elogiată în textele juridice, „se dovedește mai degrabă o fațadă precară pentru ceva diferit, care protejează piața față de cetățeni, și nu invers“.

În al doilea rînd, soarta CEU, precum și alte încălcări ale drepturilor cetățenești din partea guvernului maghiar, ilustrează lipsa de voință a politicienilor de vîrf ai UE de a opri autocrații de teapa lui Orbán. Poate că membrii PPE îl disprețuiesc pe Orbán și resuscitarea accepțiunii de tip sovietic a suveranității propusă de el, dar, după cum observă R. Daniel Kelemen de la Universitatea Rutgers, avantajul voturilor aduse de Orbán coaliției lor acoperă din plin prețul reputației pătate prin susținerea lui.

Mai mult, diplomația de culise dintre guvernele naționale – cultivată cu obstinație de Orbán –, ca modalitate predominantă de luare a deciziilor UE, slujește intereselor forțelor conservatoare ale blocului comunitar. Orbán se teme că evoluția în direcția unei forme de guvernare federaliste a UE – prin consolidarea, printre altele, a legitimității și prerogativelor Parlamentului European – ar încuraja vocile care doresc ca blocul să protejeze un spectru mai larg de drepturi ale cetățenilor Uniunii, răpind astfel regimului său mecanismele de apărare, la nivel UE.

Pentru conservatorii europeni, dintre care cei mai mulți sînt reuniți în PPE, orice evoluție spre federalism politic reprezintă un clivaj spre o „uniune de transfer“. Ei se tem că statelor membre UE, care deja își împart suveranitatea în domeniul economic, li se va putea cere să împartă și riscul menținerii unei piețe europene de 500 de milioane de oameni. Atacurile lui Orbán la adresa „Bruxelles-ului“ pot fi supărătoare, dar ostilitatea sa față de „Statele Unite ale Europei“ contribuie la resuscitarea cauzei suveraniste și consolidează poziția dominantă a conservatorilor europeni.

Izgonirea CEU din Ungaria e un episod nefericit și periculos. Și nu va fi cel din urmă, dacă UE nu va începe să li se împotrivească autocraților de teapa lui Orbán și să protejeze mai bine drepturile cetățenilor săi.

László Bruszt, profesor de Științe politice la Central European University, a fost rector interimar și președinte al CEU în perioada 1996-1997.

© Project Syndicate, 2017, www.project-syndicate.org

traducere din limba engleză de Matei PLEȘU

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.