Un caz de xenoglosie analizat lingvistic

Un caz de xenoglosie analizat lingvistic jpeg

Pe 20 februarie 1882, la Londra, se înființează Society for Psychic Research. Avînd ca membri fizicieni, chimiști, filozofi, psihologi și fiziologi renumiți în lumea științifică, organizația, prima de acest fel din lume, își propune ca, într-un mediu social invadat de mediumi și ședințe de spiritism, să studieze fenomenele paranormale cu ochiul critic și neutru al omului de știință. Unul dintre membri este ilustrul psiholog William James (fratele nu mai puțin celebrului scriitor Henry James), care fondează, alături de alții, doi ani mai tîrziu, American Society for Psychic Research, la New York. James, care face psihologie experimentală și scrie despre cazurile sale, găsește, într-o zi a anului 1895, în corespondența pe care o poartă cu Théodore de Flournoy, profesor de psihologie la Universitatea din Geneva, o scrisoare entuziastă.

Convins că fenomenele spiritiste au un substrat psihic care trebuie explorat, Flournoy i se plînsese anterior de reticența mediumilor de a-l primi la ședințe ca observator neutru, dar acum reușise să fie acceptat de unul remarcabil: „...femeia e un veritabil muzeu de fenomene posibile, cu un repertoriu de o varietate infinită: face masa să vorbească ‒ aude voci ‒, are viziuni, halucinații tactile și olfactive, scrie automat, cîteodată are somnambulism total, catalepsie, stări de transă ... toate automatismele senzoriale și motorii, toate fenomenele clasice de isterie apar pe rînd și în modul cel mai neașteptat!”. Urmează ani întregi de cercetare empirică, în care multe ședințe se țin chiar în casa psihologului elvețian, care documentează cu acribie tot ce se întîmplă și se consultă cu diverși specialiști ai vremii. Rezultatul este un best-seller de aproape 500 de pagini, publicat în 1899 sub titlul Des Indes à la planète Mars: étude sur un cas de somnambulisme avec glossolalie / Din India la planeta Marte: studiu asupra unui caz de somnambulism cu glosolalie, tradus în engleză în anul imediat următor.

Catherine Élise Müller, numită în carte Hélène Smith, are în jur de 30 de ani, e înaltă, frumoasă, vioaie și inteligentă, cu o sănătate fizică evidentă. Nu e medium profesionist, de fapt nici nu acceptă bani pentru serviciile sale, care constau în comunicarea cu spiritele rudelor decedate ale participanților la ședințe sau cu diverse alte spirite prin care recomandă, de exemplu, tratamente medicale. Franceza e limba ei maternă, dar știe și germană și ceva engleză. Pe 25 noiembrie 1894, fiul mort al unei anume doamne Mirbel, de față la acea ședință, se manifestă sub numele de Esenale și o duce pe Catherine pe Marte. În transă, ea descrie călătoria: o lumină strălucitoare, apoi o ceață deasă a cărei culoare fluctuează (albastru ‒ trandafiriu ‒ gri ‒ negru), zboară prin spațiu (cei prezenți notează că masa însăși mai stă doar într-un picior). Ajunsă pe Marte, observă trăsuri fără cai sau roți, care alunecă și scot scîntei, case cu fîntîni pe acoperiș; marțienii arată ca pămîntenii și sînt îmbrăcați toți la fel: pantaloni largi și bluze lungi, strînse în talie, decorate cu diverse însemne. După ședință, Catherine desenează din memorie fel de fel de peisaje marțiene, care sînt reproduse în cartea lui Flournoy.

Călătoriile pe Marte se suspendă timp de peste un an, după care reapar brusc, în februarie 1896. Esenale anunță că o va învăța pe Catherine limba marțiană. Iată prima înregistrare a unui mesaj marțian vorbit (transcris de Auguste Lemaître, profesor la Collège de Genève, prin care Flournoy a reușit să intre în cercul de spiritism): Mitchma mitchmon mimini tchouainem mimatchineg masichinof mézavi patelki abrésinad navette naven navette mitchichénid naken chinoutoufiche. Pe 2 noiembrie 1896, Esenale își traduce pentru prima dată mesajul, în franceză: Dodé né ci haudan té meché métiche Astané ké dé mé veché. Aceasta este casa marelui om Astané pe care l-ai văzut. Astané, întîlnit anterior de Catherine pe Planeta Roșie, e spiritul unui fachir indian reîncarnat ca marțian, care promite să o învețe scrierea marțiană. Pe 22 august 1897, Hélène produce primul text în limba marțiană. De acum, Flournoy strînge texte scrise și traduse, stabilește corespondența dintre simbolurile marțiene și literele alfabetului francez, alcătuiește un mic dicționar și studiază limba.

Concluzia lui este că „acest idiom fantastic e evident opera naivă și cumva puerilă a unei imaginații infantile atinse de ideea creării unei limbi noi”. Limba „nouă” e, însă, turnată în tiparele formale ale limbii materne. Influența formelor limbii franceze e evidentă: cea mai mare parte a cuvintelor marțiene au același număr de silabe sau litere ca echivalenții lor franțuzești; negația marțiană oglindește fidel pe cea franceză prin despărțirea elementelor ne ... pas; ba chiar literele inutile din interogația franceză (de exemplu, t din quand reviendra-t-il?) se regăsesc, în aceleași poziții din cadrul sintagmei, în marțiană (kèvi bérimir m hed); în sintagma „ne înțelegeam” ‒ nous nous comprenions ‒, primul nous este subiectul („noi”), iar al doilea nous este pronumele reflexiv reciproc („ne”), deci avem o omonimie care se regăsește întocmai în textul marțian: nini nini triménêni. Cu excepția cîtorva sunete, marțiana are aceleași vocale și consoane ca franceza. Alfabetul marțian are corespondent în fiecare literă din alfabetul francez. Ordinea cuvintelor într-o propoziție e aceeași în ambele limbi, deci sintaxa e identică. Nu există inovații de nici un fel ‒ fonetice, gramaticale ori sintactice. Limba marțiană a fost alcătuită „prin luarea ca atare a sintagmelor franțuzești și înlocuirea cuvintelor cu alte fabricații întîmplătoare”.

În toți acești ani, cu intermitențe și fugar, Catherine transmite cîteva mesaje de tip nou (pentru prima dată, pe 6 martie 1895: Àtièyâ Ganapatinâmâ!), identificate drept sanscrită de către Leopold ‒ un spirit omniprezent care o ghidează și ajută pe Catherine. O anume prințesă hindusă de la 1400, pe nume Simandini, se pare că se încarnează în Catherine cînd începe să vorbească în sanscrită. Pentru sanscrită, lucrurile sînt mai complicate: Flournoy nu dispune nici de traduceri, nici de texte scrise. Trebuie să intre în scenă lingviștii. Și nu orice lingvist este chemat în ajutor. Coleg cu Théodore de Flournoy la Universitatea din Geneva e unul dintre cei mai faimoși indo-europeniști ai timpului, prezent azi pe orice listă scurtă a celor mai importanți lingviști ai lumii: Ferdinand de Saussure. În mai 1896, Flournoy inițiază o corespondență în care copiază cu grijă notațiile care par să fie în sanscrită ‒ nu sînt multe, vreo cinci sintagme de cîte cel mult zece cuvinte. Nu știm cît de corecte sînt transcrierile, iar Saussure, pe atunci în vîrstă de 39 de ani, analizează ce i se dă. Dar, peste un an, pe 20 iunie 1897, lingvistul participă la ședință și notează el însuși ceea ce aude (acesta e și cel mai lung mesaj): Gâya gaya naïa ia miya gayä briti... gaya vaya yâni pritiya kriya gayâni i gâya mamatua gaya mama nara mama patii si gaya gandaryô gâya ityami vasanta... gaya gaya yâmi gaya priti gata priya gâya patisi...

Analiza lingvistică e îngreunată de faptul că mediumul nu se lansează niciodată în înșiruiri de silabe multiple și folosește din plin vocala /a/. Saussure observă că, în sanscrită, această vocală e prezentă în proporție de 4:1 față de oricare alta, iar folosirea unui /a/ la fiecare două sau trei silabe mărește șansa ca producția să sune a sanscrită. El va numi limba „sanscritoidă”, va recunoaște unele nume de divinități și unele cuvinte din vocabularul limbii sanscrite și, ca să-l facă pe Flournoy să înțeleagă exact ce vrea să spună prin termenul „sanscritoidă”, inventează un scurt text în „latinoidă” (Flournoy fiind familiar cu latina), urmînd ca orice observație va face să se aplice la ambele: Meâte domina mea sorôre forinda inde deo inde sîni godio deo primo nomine ... obéra mine ... loca suave tibi ofisio et ogurio ... et olo romano sua dinata perano die nono colo desimo ... ridêre pavêre ... nove... Observațiile principale sînt următoarele: nu poți găsi un sens global, ca într-o propoziție; luate izolat, ca o colecție de cuvinte din dicționar, cîteva cuvinte sînt impecabile (domina), altele sînt corecte doar pe jumătate (ogurio), iar altele, prin aranjamentul de litere, ar putea fi latinești (obera), dar nu sînt consemnate în dicționare; cuvintele nu au terminații gramaticale de nici un fel (nu vezi -orum, -ibus etc.).

Analiza ajunge apoi la sursa acestor creații: mintea. Opozant al ideii prevalente conform căreia limba e nomenclator (listă de nume pentru lucruri), Saussure e obsedat de caracterul de sistem al limbii, idee cu care va revoluționa lingvistica mai tîrziu. Vorbirea (parole) provine din langue, care e un sistem mental în care unitățile depind organic unele de altele prin locul pe care îl ocupă, și care sînt guvernate de legi psihice prea puțin accesibile vorbitorului. Așadar, el opinează că marțiana și sanscritoida lui Catherine sînt produse printr-un mecanism psihic identic: „...cuvintele franțuzești sînt tema sau substratul a tot ceea ce spune, iar legea care îi guvernează mintea e ca acestea să fie redate prin substitute cu aparență exotică”. Apoi explică punctual cum formula Àtièyâ Ganapatinâmâ, care fusese rostită cu aerul și gestica unui ritual, și în care se recunosc ușor numele unei zeități, Ganapati, și substantivul „nume”, ar putea însemna „(eu) te binecuvîntez în numele lui Ganapati”. Primul cuvînt ar putea reuni substituții influențate de amintirea unui cuvînt străin: a de englezescul I (pronunțat /ai/) care ar putea determina ordinea cuvintelor  (I bless you), deci și yâ va fi influențat de englezescul you; nâmâ poate fi o amintire a germanului Namê, care dictează ordinea în Ganapatinâmâ, opusă celei din franceză.

Dacă ar mai trăi azi, Saussure și-ar vedea intuițiile confirmate: psiho-neurolingviștii cred că, în „lexiconul” mental, unitățile limbii sînt stocate modular, cu link-uri nenumărate între ele, în funcție de pronunție, ortografie, clase lexicale, categorii gramaticale, asocieri de sens. Simpla activare a uneia declanșează o reacție în lanț. În acest caz de tulburare de identitate disociată (cu personalități multiple), Théodore de Flournoy conchide că mediumul, bolnav de isterie, are vagi capacități telekinetice și telepatice, și că celelalte fenomene, departe de a fi supranaturale, își au originea în propriul subconștient. Pe lîngă excepționalitatea cazului (care va avea relevanță mai tîrziu și pentru artiștii suprarealiști),  interesantă e și conlucrarea dintre psiholog și lingvist, una avant la lettre: psihologia și lingvistica se vor apropia natural una de cealaltă abia peste cîteva decenii, în anii 1950-60, cînd se va constitui o ramură interdisciplinară, numită psiholingvistică.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

mihai bendeac jpg
Mihai Bendeac, victima bullying-ului în copilărie: „Din momentul ăla, tot ce visam să fac pe viitor...”
Bullying-ul în școli este una dintre cele mai frecvete probleme cu care se confruntă copiii și adolescenții și care poate lăsa urme adânci în dezvoltarea lor emoțională. Mihai Bendeac, în vârstă de 41 de ani, a fost victima bullying-ului timp de doi ani, fiind bătut de către colegii de la școală în
shutterstock 2395327839 jpg
3 semne de avertizare în timpul unui interviu de angajare. Sosirea prea devreme arată „prea multă nerăbdare‟
Participarea la un interviu de angajare, fie el virtual sau față în față, presupune respectarea unui set de reguli și bune practici care îți pot crește șansele de succes.
Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
A lăsat o carieră de 17 ani pentru Serviciul de Ambulanţă
Eroi nu sunt numai în filme. Sunt şi printre noi, gata să ne sară în ajutor în cele mai negre zile. Chiar şi tu poţi fi unul. Nu mă crezi? Îţi dovedeşte unul dintre asistenţii medicali ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov care a început ca simplu voluntar.
Tradarea in cuplu este scuzabila sau nu  Sursa foto shutterstock 2412908799 jpg
Trădarea în cuplu este scuzabilă? Experţii au răspunsul
Trădarea într-o relaţie reduce încrederea între parteneri şi provoacă un dezechilibru emoţional. Este posibil ca înşelarea în cuplu să fie justificată în anumite situaţii? O serie de specialişti americani au dat explicaţii.
pierre trudeau jpg
Actrița medaliată de Barack Obama care a refuzat căsătoria cu un prim-ministru. „Creierul meu era îndrăgostit, nu și corpul meu”
Una dintre cele mai bine vândute artiste din toate timpurile a trăit o poveste de dragoste despre care a vorbit în detaliu în cartea autobiografică. Ar fi putut fi soția unui prim-ministru, dar, deși foarte îndrăgostită a refuzat cererea în căsătorie.
Perchezitii Gagauzia FOTO Gagauzia 24 jpeg
Tone de combustibil și mulți bani. Ce au găsit procurorii la perchezițiile făcute la oamenii bașcanei Găgăuziei
Contabilul companiei familiei Ilia Uzun, vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, a fost reținut, iar soția sa, care administrează societatea ce deține mai multe benzinării în sudul Republicii Moldova, este cercetată în libertate, potrivit structurilor judiciare, care au anunțat că au ri
WhatsApp Image 2024 11 23 at 08 57 12 jpeg
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o foloseșe armata lui Putin
Încă de la sfârșitul anilor 2000, Federația Rusă a dezvoltat racheta Bulava, din care o parte ar fi fost găsită în așa-numita „nouă” rachetă Oreșnik.
tren iarna viscol zapada cfr calatori foto shutterstock
Patru trenuri de călători au fost blocate de viscol, iar altul a fost anulat. Arbori căzuţi, drumuri impracticabile şi mii de locuinţe fără energie
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a intervenit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în cazul a patru trenuri de călători blocate de visol pe sectorul Deda (judeţul Mureş) - Gălăuţaş (judeţul Harghita).
Romania nationala (Sportpictures) jpg