Traducerea Bibliei ca vocație „kenotică” – Ce am învățat, ca biblist, de la doamna Francisca Băltăceanu –

Emanuel CONȚAC
Publicat în Dilema Veche nr. 1002 din 22 iunie – 28 iunie 2023
image

Dacă memoria nu mă înșală, am întîlnit-o prima oară pe doamna Francisca Băltăceanu în toamna anului 2004, în holul central al Facultății de Litere. Ca proaspăt masterand la Limbi Clasice, aveam libertatea să-mi aleg cîteva cursuri din oferta altor programe, prin urmare am optat pentru cursul de exegeză a Vechiului Testament, predat de doamna Băltăceanu. Cu mine erau și ceilalți masteranzi care așteptau să fie conduși spre sala de curs. Nu știu ce așteptări aveau colegii mei, dar eu alesesem nu un curs, ci întîlnirea cu o maestră a cărei reputație îmi era deja bine cunoscută. Colecționasem încă din studenție cele patru Evanghelii din „Biblioteca scripturii”, traduse de Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu, iar primul volum din „Septuaginta NEC-Polirom”, publicat în primăvara lui 2004, avusese parte de o primire entuziastă nu doar între bibliști și teologi, ci și în rîndurile unui public mai larg. Obișnuit încă din copilărie cu formatul auster al Bibliei Cornilescu, pe care Societatea Biblică Britanică o publicase numai „without note or comment”, aș fi putut spune și eu – în fața belșugului de note din Septuaginta – precum poetul John Dryden în fața operei lui Chaucer: „Here is God’s plenty!”. În toamna lui 2004 puteam admira soliditatea „primițiilor septuagintale”, dar nu mi-aș fi putut închipui ce travaliu uriaș presupunea munca făcută de coordonatorii seriei – Cristian Bădiliță, Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu și Ioan-Florin Florescu –, care aveau sarcina nu doar de a crea făgașul stilistic al noii versiuni, ci și menirea de a verifica în mod sistematic calitatea traducerii și a comentariului infrapaginal.

Am înțeles ce înseamnă această activitate laborioasă abia în 2013, cînd am fost invitat să mă alătur unui grup de filologi și bibliști care s-au reunit la Colegiul „Noua Europă” pentru a pune bazele unui alt proiect major: traducerea Bibliei după textul ebraic. Anul acesta, grupul de traducători păstoriți de doamna Francisca Băltăceanu împlinește zece ani. Întrucît spațiul rezervat acestei anamneze este prea mic pentru exercițiul de admirație pe care mi-aș dori să-l întreprind în încercarea de a descrie vocația de biblist a doamnei Băltăceanu, voi încerca să surprind un singur lucru pe care l-am învățat ca membru al grupului înființat în 2013.

Lucrul de căpătîi pe care l-am deprins în ultimul deceniu este că mentorul unui grup trebuie să aibă o dispoziție spirituală pe care aș numi-o „kenotică”. Cititorii familiarizați cu vocabularul teologic al apostolului Pavel înțeleg la ce mă refer. În celebrul imn care îl înfățișează pe Hristos ca exemplu suprem de smerenie, Apostolul folosește verbul kenoo („a se goli”). Hristos, deși avea chipul lui Dumnezeu, „s-a golit de sine” pentru a veni în lumea oamenilor. A luat chip de rob și a făcut dovada ascultării supreme, care duce la cruce. Cine cunoaște mediul academic (din România sau de aiurea) va fi văzut și mentori care nu au nici o rezervă să-și colonizeze mental discipolii, reduși uneori la statutul de simple clone ale maestrului. Ce poate fi mai rău de atît? Probabil doar drama savantului care poate întoarce o chichiță academică pe toate părțile, dar care este structural incapabil să adune în jurul lor oameni pe care să-i modeleze. Din nefericire, nu orice intelectual are căldura sufletească necesară pentru a se înconjura de discipoli.

Pentru mine și pentru ceilalți membri ai grupului de traducători este tonifiantă întîlnirea cu oameni care s-au consacrat catedrei și cercetării fără a ceda principalei ispite care aține în prezent calea cercetătorului, anume stahanovismul bezmetic și steril. Dacă lucrați în învățămîntul universitar, nu se poate să nu fi întîlnit acel tip uman „achizitiv-aferat”, implicat permanent în proiecte de circumstanță, preocupat să bifeze granturi și să acumuleze puncte, într-un cuvînt, chitit pe atingerea unui singur scop: gonflarea CV-ului cu toate mijloacele pe care i le pune la dispoziție stufoasa legislație de profil.

De la doamna Francisca Băltăceanu am învățat că importantă este nu satisfacția măruntă pe care o aduce cutare proiect „de autor”, ci transformarea harismei într-un mod de viață kenotic. Cînd învățăm să ne golim de proiectele și interesele personale, creînd astfel un spațiu-timp pe care îl dedicăm altora, ajutîndu-i să-și cultive harisma, începem să deprindem esența acelei phrónema hristice pe care o descrie Apostolul în Filipeni 2. Învățăm modul de a gîndi al lui Hristos, care parcurge o mișcarea descendentă în folosul celor pe care îi slujește. Fiecare volum din „Biblia după textul ebraic”, frămîntat în sute de ceasuri de muncă în echipă, poartă amprenta indelebilă a doamnei Băltăceanu. Fără armătura de auctoritas, perseverență și smerenie în care este ancorată vocația doamnei Francisca Băltăceanu, n-am fi avut astăzi această frumoasă colecție, și nici multele cărți pe care le-a tradus și îngrijit.

p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.
p 22 sus WC jpg
Cît de încăpător e microuniversul?
„No sabemos qué cosa es el universo” – nu știm care e de fapt natura universului.
image png
Superficialitatea lucitoare
Dintotdeauna, cunoașterea și inteligența au fost asociate cu lumina.
image png
Literatură, trufe, lozinci
Cum să nu te mire puzderia de reclame care cheamă la protecția animalelor, cînd statul, inițiatorul lozincilor, este cel care nu-și respectă propriile îndemnuri...
image png
Statu quo res ante bellum erat1
Anul 2024 va fi un an crucial din punct de vedere politic la nivel global.
image png
Tot un fel de fard
Structura limbii e identică, dar vocabularul e manipulat astfel încît să servească cultura, nu invers.
image png
Vibrații, schimbare și golire de sens
Desigur că uneori este nevoie și de reforme, în mai toate domeniile.
image png
Rita Levi-Montalcini, o artistă a științei
„nu există știință fără creativitate și nici artă fără cunoaștere”.
image png
Repetăm sau ieșim din tipar?
Istoria se repetă în mod păgubos doar dacă omul nu învață din propria istorie și nu permite reașezarea reliefului psihic.
image png
Acest „ca și”...
În momentul în care Sf. Augustin (secolele IV-V d.Hr.) a surprins un călugăr (Sf. Ambrozie) care practica lectura în gînd, s-a mirat foarte tare.
p 22 jpg
Eu însumi și totuși altul
Căci nu este nimic mai miraculos în viață decît să ajungi să fii ceea ce ai visat tu însuți să fii.
image png
„Un flașnetar cîntă o baladă”
„Că rechinu-și poartă dinții / La vedere, e știut. / Dar Macheath are un șiș / Ce rămîne nevăzut."
image png
A crea pentru a înțelege
„Nu pot înțelege ceea nu pot crea”.
image png
Lupii tineri
În practică, este bine cunoscut că cei mai buni critici ai cuiva sînt discipolii lui, iar cei mai buni dintre discipoli sînt totodată şi cei mai critici.
p 23 WC jpg
În mijlocul omului – sau de ce avem nevoie de cunoaștere –
Cum oare putem merge prin lume fără cunoașterea de sine, altfel decît orbecăind și suferind? Avem nevoie de psihologie și de logică.
image png
Joaca este un lucru serios
Joaca poetizează viața și sufletul punînd la lucru creativitatea și prin aceasta ea devine un precursor al culturii. Prin urmare, joaca nu este naivitate, ci o formă de poezie științifică.
p 22 WC jpg
Principiul precauției între etic și politic
Sîntem îndemnați să nu cădem în catastrofism, să nu dramatizăm exagerat o situație soldată cu o poveste despre victime nevinovate și culpabili neglijenți.
p 7 WC jpg
Buna guvernare e o idee proastă
Agenda bunei guvernări și-a pierdut eticheta, dar continuă să trăiască și a devenit o amenințare existențială.
p 22 adevarul ro jpg
România colonială a anului 1907
Din fondurile obținute drept despăgubiri ar fi apărut conace încă și mai somptuoase decît cele incendiate.
p 22 Sydney Brenner WC jpg
Arta
Știința e arta rezolvabilului
p 23 Constantin Radulescu Motru WC jpg
Despre suveranitate și limitele sale necesare, cu ajutorul lui Constantin Rădulescu-Motru
Adică exact timpul necesar pentru ca posibila ieșire din UE să fie urmată de reorientarea rapidă către Est.

Adevarul.ro

image
Una din patru persoane imunizate cu serurile anti-Covid Pfizer sau Moderna a experimentat efecte adverse
Mai mult de un sfert dintre persoanele care s-au imunizat cu vaccinuri ARN mesager împotriva infectării cu virusul SARS CoV2 au suferit un răspuns imun neintenționat, potrivit noilor studii.
image
Un român a jucat de 49 de ori același bilet câștigător la pariuri sportive. Suma enormă la care a ajuns
Un bărbat din județul Prahova a avut marea inspirație de a alege o combinație de 28 de meciuri câștigătoare pe un bilet, dar nu s-a oprit aici. A copiat același bilet de numai puțin de 49 de ori.
image
Țara în care intrarea românilor e ca și interzisă. „Nu mai îmi trebuie nici gratis, e revoltător”
Doi tineri români cu un copil au fost umiliți pe un aeroport fără ca cineva să poată interveni în favoarea lor. Cazul lor nici măcar nu este unic, iar statul român nu reușește să rezolve o problemă cunoscută foarte bine de ani de zile, dar care arată limitele politicii externe a României

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.