Tocăniță de vin

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
image

Dragă cititorule, sper că ții minte un articol de-al meu, de acum doi ani, intitulat „Cînd limba o ia înaintea minții“, în care relatam cum o prietenă doctorandă, în prezent profesoară de limba engleză, mi-a spus că Jon Bon Jovi a deschis două restaurante unde oamenii străzii pot să plătească fără să mănînce; și cum, ca să nu mă las mai prejos, i-am răspuns că eu am întrebat-o, la telefon, pe recepționista unui hotel din Sinaia, dacă mai e valabilă oferta de pe site, în care stai trei nopți și plătești patru. Să nu crezi, cititorule, că, în tot acest timp, eu și prietena mea am stat degeaba și nu am mai comis astfel de erori spontane de vorbire. Ba încă, personal, am dus lucrurile la nivelul următor, cum se spune, și am făcut ceva și mai rar, o eroare spontană de percepție auditivă. La acestea mă voi referi în articolul de față. Dar, mai întîi, o scurtă parte informativă, spre reamintire.

Numite, în engleză, SOT (slips-of-the-tongue), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale și de a propune un model al producerii vorbirii. Universitatea California din Los Angeles (celebra UCLA) are un corpus de zeci de mii de astfel de SOT, care continuă să crească și după ce lingvista Victoria A. Fromkin, creatoarea acestei baze de date, a decedat, în anul 2000. Cercetările ei arată clar că vorbitorii au în creier o gramatică mentală multistratificată, alcătuită din segmente fonologice distincte, grupate ierarhic. Greșelile nu se produc haotic, ci pe paliere (fonologic, morfologic, lexical, sintactic). Interesant e că, deși principiile extrase de Fromkin se referă la limba engleză, ele se aplică și la erorile spontane de vorbire din limba română.

Astfel, în exemplele culese și păstrate pentru articolul de față, erorile de nivel fonologic se produc prin schimburi de sunete – și nu oricum, ci consoanele se înlocuiesc între ele, iar vocalele, la fel. Aceste schimburi se pot petrece în cadrul aceluiași cuvînt: în loc de morcov a fost spus morvoc; fatbolist în loc de fotbalist. Alte cazuri implică schimburi de sunete între două cuvinte alăturate. Am consemnat bragi lunzi în loc de brazi lungi; bragi și fazi în loc de brazi și fagi; de la Tisu pîn’ la Nistra pentru de la Nistru pîn’ la Tisa; sau interesanta afirmație a prietenei mele Mi-a fost trig în fren – evident, mi-a fost frig în tren. Eu l-am „botezat” involuntar pe fostul informatician al facultății noastre, domnul Ciprian Simion: Trebuie să-i scriu mail lui Ciprion Simian. Tot la acest nivel, erorile se mai produc prin ceea ce Fromkin a numit „perseverare”, adică reluarea unui sunet prezent anterior: a explodat o blombă; dacă nu prea frac ore... reversul numindu-se „anticipare”, cînd un sunet prezent într-un cuvînt apare înainte de timpul lui, într-un element anterior: Nu călca iarba, poate vrea o vască să o pască! Ai nevoie de o blandă dublu adezivă... El e flan Blaga... Ești flată, Vlad? Și hurăște harbuzul (pentru cine nu știe, „harbuz” înseamnă „pepene” aici, în Moldova). Sau, de la case mai mari, un tip special de eroare – Lavinia Șandru, într-un maraton artistic pe care îl modera: Doaia Maia Morgenstern. Într-o seară, încercînd să decid dacă voi urmări un film de pe Cinemax 2, o dramă olandeză (Dutch drama – exemplul acesta e în engleză) i-am căutat descrierea pe Internet și am citit repede, cu voce tare: Drutch drama.

La nivel morfologic sînt implicate diverse afixe (litere și grupuri de litere ca, de exemplu, articolul hotărît, dar nu numai), care pot apărea unde nu trebuie: A mers la nordul pol; Bulevarda Sofia Vicoveanca; sau trenuri și autobuzuri. Recent, încercînd să activez un card de vacanță, am tastat în aplicație un cod, 298, șoptind simultan, pentru siguranță: două, noi, opt... Un tip particular de eroare am produs într-o seară, cînd am recomandat urmărirea unui anume film, invocînd numele protagonistului și regizorului: East Clintwood (în loc de, bineînțeles, Clint Eastwood). La nivelul următor, cel lexical, erorile se produc prin combinații de segmente de cuvînt, rezultînd un amestec (blend, în engleză): Îți place emisiunea „Vrei să fii miliordar?”; sau, în competiția mentală pentru întîietate între două sinonime, linioară și liniuță, în vorbire a ieșit linioață; între minge și bilă (de golf) – milă de golf; ori interesantul concept din declarația mi-e soame (somn și foame). Un SOT destul de poetic a fost produs de un membru al familiei mele, după ce, vaccinată fiind anti-COVID, am descoperit că, sub brațul cu pricina, s-au umflat ganglionii limfatici: ganglioni umflatici.

La nivel semantic vedem, printre altele, schimburi între cuvinte întregi, lucru care schimbă complet sensul enunțului (deși gramatica rămîne corectă): Așa răsuflată am ușurat... sau Era un cîine de pui... și Ai luat un om rest de la leu. Interesant la primul exemplu este cum acordul la feminin încă se face în locul care trebuie, ceea ce arată că gramatica este ținută, în creier, separat de lexic. În fine, aș dori să consemnez și un caz special, transversal, motivat de bilingvism: explicînd unei eleve ce înseamnă Thanksgiving Day și legătura cu curcanul (turkey), prietena mea a spus: Deci, în această zi, americanii mănîncă turcan.

Dragă cititorule, în toate aceste exemple am văzut doar emițătorul. Cel care transmite un mesaj în procesul de comunicare. Dar există ceva similar la celălalt capăt? La receptor? Da, există. Și nu e vorba (numai) despre comuna situație în care, pe fond de zgomot, se fac confuzii între cuvinte care sună foarte asemănător, ci despre ceva mult mai rar... și am să pornesc de la un exemplu concret. Era plină iarnă, vorbeam la telefon cu cineva din alt oraș care-mi povestea despre lupta ei cu frigul: Am intrat în casă și mi-am făcut imediat tocăniță de vin... Moment în care m-a pierdut definitiv, nu am mai auzit restul, încercînd să-mi dau seama ce fel de mîncare e acesta. Cîteva secunde mai tîrziu mi-am dat seama că, fără să știu cum, creierul meu segmentase greșit cuvintele: își făcuse imediat o căniță de vin.

În engleză, fenomenul se numește slip-of-the-ear, este mult mai rar decît slip-of-the-tongue și e foarte puțin studiat, avînd de-a face, în fonetică, cu granița dintre cuvinte. Cînd vorbim, un enunț este o înșiruire continuă de sunete pe care o întrerupem scurt (atunci cînd, în scris, punem virgule sau punct). Dacă urmărim un film într-o limbă necunoscută și încercăm să izolăm auditiv cuvintele (unde se termină unul și unde începe celălalt), nu reușim, pentru că vorbirea e un lanț de sunete. (Incidental: acesta e motivul pentru care, în inscripțiile antice, redînd calitatea continuă a vorbirii, cuvintele sînt scrise fără spațiu între ele, scrierea spațiată fiind o inovație ulterioară a cărturarilor. Tot incidental, există și limbi unde pauza după fiecare cuvînt e obligatorie, lucru care dă senzația de sacadat, de asprime, de vorbire robotică – dar nici engleza și nici româna nu se află printre ele.)

Astfel, la granița dintre cuvinte, atunci cînd două consoane identice se întîlnesc, una dintre ele cade, în vorbirea legată, printr-un fenomen fonetic numit eliziune. Este ceea ce a permis segmentarea greșită din exemplul de mai sus și, totodată, din următorul: Mă duc să fac baie în Lacu’ Ursu, a precizat cineva unde își face concediul; la care fetița lui, micuță, a început să plîngă – dar eu nu vreau să fac baie în lac cu ursu’... O greșeală similară de interpretare e semnalată de un psiholingvist englez care, spunînd cuiva că se duce la Miami, a fost întrebat de fiica lui, în vîrstă de doar cîțiva ani, martoră la conversație: Where is your ami? În engleză, o mulțime de sintagme pot fi interpretate diferit pentru că secvența sonoră continuă permite segmentări multiple: /greidei/ poate fi grey day, great day sau grade A (o zi cenușie, o zi minunată sau nota 10).

Există cazuri în care segmentarea greșită a fost făcută la nivel colectiv, nu individual: cu cîteva secole în urmă, litera n de la începutul unor cuvinte englezești (napron – „șorț”, nadder – „viperă”) a fost transferată către articolul nehotărît dinainte, a napron devenind an apron, iar a nadderan adder. Cazuri similare de transfer al consoanei articolului nehotărît (însă numai la nivel sonor) sînt a nice house (o casă drăguță), care poate fi an ice house (o casă de gheață), ori a node (un nod), care poate fi an ode (o odă). Alte situații implică niveluri superioare de analiză lingvistică: that spherethat’s fear (sfera aceea – asta-i frică); that swinethat’s wine (porcul acela – acela-i vin); Joy sleeps Joyce leaps (Joy doarme – Joyce sare); we loan we’ll own (noi împrumutăm – noi vom deține); you talked reason you talk treason (ai fost vocea rațiunii – asta-i trădare); how strained house-trained (ce chinuit – învățat afară/la litieră). În fine, aș mai menționa un caz în care identificarea greșită a elementelor se datorează și omonimiei: în literatura de specialitate există o istorioară despre un copil care, mergînd la școala duminicală, se întoarce entuziasmat de cîntecelul despre ursul sașiu pe nume Gladly – Gladly, the cross-eyed bear... La o interogare scurtă, adevărul iese la suprafață: Gladly the cross I’d bear – mesaj cu totul diferit, care implică o cruce și purtarea ei cu bucurie..., mai aproape de profilul unei astfel de școli.

Psiholingvistica americană recunoaște, în plus, existența unor slips-of-the-pen (dacă scrii de mînă) sau slips-of-the-keyboard (dacă tastezi). Investigarea acestora aruncă lumină asupra procesului scrierii cu derapajele sale – la nivel motor (bruierea semnalului dinspre creier spre mînă), la nivelul selecției cuvintelor ori la cel al planificării succesiunii cuvintelor. Însă aceasta este o cu totul altă poveste.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

Foto: wikimedia commons

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Chen Wei nong operatie jpg
Acest doctor s-a operat singur! A filmat procedura și a publicat videoclipul pe rețelele sociale
Chen Wei-nong, tată a trei copii, care lucrează la o clinică de chirurgie plastică din Taipei, a devenit viral săptămâna aceasta după ce a publicat un clip destul de neobișnuit pe conturile sale de Facebook și Instagram.
inghetata de banane unt de arahide jpeg
Cea mai bună gustare fără zahăr, pentru a avea mai multă energie. Este bogată în proteine, fibre și vitamine
Nutriționiștii propun o gustare delicioasă, plină de nutrienți, care ajută la furnizarea de energie constantă organismului. De asemenea, conține magneziu, potasiu și vitamina C, care susțin funcția musculară și sănătatea imunitară.
zeno daniel sustac, initiator grup parintii elevilor din romania   foto fb zeno daniel sustac jpg
Părintele care a fondat o asociație pentru depolitizarea învățământului: „Carnetul potrivit de partid rămâne cel mai bun CV”
Avocatul care a fondat în 2024 Asociația pentru Depolitizarea Educației atrage atenția că politizarea învățământului a ajuns „un flagel care prin amploare și intensitate tinde să devină o vulnerabilitate educațională majoră”. I-a transmis analiza sa și ministrului Educației, Daniel David.
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alimentul adorat de români care te ajută să ai un somn liniștit. Dr. Mihail Pautov garantează
Chefirul este unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătate. Studiile ne spun că ajută digestia, scade inflamația, reglează glicemia și susține sănătatea inimii. Doctorul Mihail Pautov a vorbit, pe pagina lui de TikTok, despre beneficiile acestei băuturi.
spital mioveni foto denis grigorescu jpeg
Sute de posturi blocate la primul spital de stat construit de la zero în România după Revoluție. Care ar fi soluția de deblocare
De anul trecut, angajările la stat sunt blocate. Iar sistemul public de sănătate este cel mai afectat, mii de posturi de doctori și asistente fiind blocate din cauza măsurilor de austeritate.
videochat expert supeala jpg
Adulții, mai puțin inteligenți pe zi ce trece. Expert HR: „Nimeni nu înțelege urgența de a investi în educația pentru adulți”
Unul din cinci adulți este capabil să înțeleagă texte simple sau să rezolve probleme aritmetice de bază, arată un studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în 34 de state. Polonia înregistrează cel mai mare declin.
Poiana Largului viaduct jpeg
Poiana din România care leagă trei regiuni. Locul e cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase, fiind poarta de acces către zone montane renumite
Viaductul Poiana Largului rămâne unul dintre cele mai impresionante și importante din România. Reprezintă o realizare semnificativă în domeniul infrastructurii rutiere și contribuie la conectivitatea regiunilor montane ale țării. Este punct de legătură între Moldova, Bucovina și Transilvania.
01 medici maternitate timisoara foto maternitate noua jpg
Doctorii de la Maternitatea Odobescu din Timișoara strâng bani pentru construirea unei noi maternități. Cum pot fi sprijiniți
Doctorii de la Maternitatea Odobescu din Timișoara, membri ai Asociației Pro Maternitatea, au început o lăudabilă campanie de strângere de fonduri pentru construirea unei noi maternități în orașul de pe Bega.
crestere-economica
Cu cât pot crește salariile medii și PIB-ul României în acest an. Prognoza până în 2028
Estimările privind creșterea salariului mediu brut sunt optimiste pentru acest an, în ciuda măsurilor de înghețare a salariilor bugetarilor. Comisia de specialitate prognozează și o creștere a PIB-ului, mult mai mare decât al UE.