Sîntem oare puțin „luați”?

Publicat în Dilema Veche nr. 882 din 4 - 10 martie 2021
E cool să postești jpeg

O femeie din Pennsyvania, SUA, a fost arestată și acuzată de acte teroriste, după ce, iritată de restricțiile sanitare impuse de pandemie, a tușit intenționat peste produsele dintr-un magazin alimentar. Un bărbat din Sheffield, Marea Britanie, s-a filmat în timp ce lingea un bancomat. Cîteva luni mai tîrziu, un altul, în München, Germania, a făcut același lucru. Primul a declarat că voia să demonstreze că nu există coronavirusul, al doilea, că voia să-l răspîndească.

Pentru a fenta prima carantină impusă în Spania, un bărbat a ieșit pe stradă îmbrăcat în dinozaur – totuși, Poliția nu s-a lăsat convinsă de argumentele invocate de Tyrannosaurus Rex, cerîndu-i să respecte carantina, ca orice alt umanoid. În virtutea faptului că în carantină puteai ieși pentru a-ți plimba animalul de companie, au apărut și întreprinzători care își închiriau cîinele vecinilor care nu aveau, dar și cei care au interpretat noțiunea de „animal de companie”, mulți ieșind să-și plimbe capra, găina, crabul sau ariciul. În România, un tînăr a ieșit pe stradă ca să-și plimbe peștișorul, dus într-o pungă cu apă.

Cînd s-a dat alarma pandemiei, primul lucru care a dispărut din magazinele din întreaga lume a fost hîrtia igienică. Cum oamenii cumpărau masiv baxuri peste baxuri, în multe țări s-a impus o limită pentru fiecare cumpărător. Așa că au început furturile. Ca să se păzească de hoți, patronii unui magazin din Japonia au decis să arunce un blestem asupra potențialilor tîlhari de hîrtie igienică: „Dacă cineva va fura din depozit, un monstru înfometat se va năpusti asupra lui și-l va mînca”. Mai apoi, poate tot în siajul fricii de penuria de hîrtie igienică, în Statele Unite a crescut vînzarea de bideuri.

A urmat penuria de măști medicale pe care la început oamenii și le încropeau – fie recurgînd la măști de gaze, fie învățînd de pe YouTube cum să și le confecționeze, din șervețele de hîrtie, împăturite strategic și garnisite cu elastice, sau chiar din coji de portocală sau avocado. Cînd stocurile de măști au fost suficiente, deveniseră deja desuete, căci lumea și-a îndreptat atenția către latura lor fashion – a apărut chiar și cea mai scumpă mască din lume, confecționată din aur și încrustată cu diamante, costînd peste un milion de euro.

Tot la capitolul „modă”, un cizmar din Cluj, Grigore Lup, a devenit celebru în întreaga lume cu o găselniță inedită: pantofii pentru distanțare socială. Ideea sa de a face pantofi numărul 75 (cu vîrfuri create din material de plută, îndeajuns de lungi încît să țină interlocutorul la distanța regulamentară) a fost salutară pentru afacerea sa, care începuse să scîrțîie, cizmarul începînd să primească din nou comenzi – de data aceasta și din alte țări.

Stresul inoculat de pandemie a fost de altfel un motor pentru creativitate în ceea ce privește întreprinzătorii. În Tokyo, un grup de artiști a pus pe picioare o afacere în virtutea zicalei „cui pe cui se scoate”. Mai exact, ofereau celor dornici de a se elibera de stres 15 minute de experiență terifiantă: clienții erau închiși în coșciuge, înconjurați de personaje malefice care le spuneau povești horror, în timp ce le zornăiau la urechi lanțuri, îi împroșcau cu apă sau îi înghionteau.

„Pandemia este îngrozitoare, iar noi credem că oamenii s-ar putea elibera cît de cît dacă ar trage un urlet sănătos”, declara, pentru Reuters, Kenta Iwana, coordonatorul producției companiei Kowagarasetai.

Tot pentru „eliberarea de stres”, anul trecut, o companie aeriană taiwaneză a venit cu ideea „călătoriei spre nicăieri”. După toate procedurile de îmbarcare, pasagerii urcau în avion, unde stăteau cîteva ore, mîncau, după care plecau acasă. În doar cîteva luni, conceptul s-a dezvoltat, avionul urmînd chiar să decoleze, să-și plimbe preț de cîteva ore clienții prin aer, după care ateriza la loc pe aeroport. Deși la început ironizată, ideea a prins rapid și printre alte companii aeriene care au urmat exemplul – aeroporturi din Brunei, Japonia, Hong Kong sau Australia urmînd să organizeze asemenea călătorii.

Biletele nu erau deloc ieftine (prețul unui bilet pornind de la 180 de dolari), totuși, în ciuda stării economice precare, oamenii au fost dispuși să plătească, în vremuri pandemice, pentru tot felul de bizarerii – una dintre industriile care s-au bucurat de creșterile vînzărilor în vremea carantinei fiind cea de jucării erotice. În Norvegia, acestea au crescut brusc cu 65% față de anii precedenți, iar în Franța cu 153%.

Trăim, bineînțeles, o perioadă nefastă. Un stres global, o traumă colectivă – totuși, în puzzle-ul istoriei care va consemna acest răstimp, după ce apele se vor liniști, iar balanța se va echilibra, cred că un capitol aparte ar merita și acel mecanism ludic al minții noastre care ne ferește uneori de duritățile realității și care ne definește, ca oameni: stropul de nebunie materializat în creativitate – de care se pare că nu am dus lipsă. (Zilele trecute chiar, două tinere din Florida s-au deghizat în bunicuțe și au mers la un centru de vaccinare destinat oamenilor în vîrstă, încercînd să se vaccineze. Deja cu a doua doză.)

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Fly Project  photo credit Ramona Murgu(1) jpg
INTERVIU Tudor Ionescu – Fly Project: „Al doilea album l-am înregistrat într-o garsonieră plină de mucegai“ FOTO
Muzica nu a lipsit niciodată din viața lui Tudor Ionescu, însă, când era mic, fiecare membru al familiei îi vedea un alt viitor decât cel de artist.
irinel columbeanu jpg
Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV: „Era Hugh Hefner de România!”
Acesta a vorbit de perioada de glorie a lui Irinel, când acesta o avea iubită pe Anna Lesko.
erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.