Și pudibonderia ucide

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Și pudibonderia ucide jpeg

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Chiar dacă 86% din femei au auzit de acest tip de cancer, mai bine de jumătate dintre ele nu știu despre infecția cu virusul HPV, iar una din zece românce nu crede că acest virus poate provoca cancerul. Potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică, 7 din 10 femei din România nu și-au făcut în ultimii ani nici un test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV.

România se situează tot pe primele locuri în țările Uniunii Europene cînd vine vorba de numărul de mame adolescente. Potrivit unei analize realizate de „Salvați Copiii România”, cinci din zece mame cu vîrsta sub 18 ani nu au fost niciodată la un control ginecologic. Ţara noastră se numără printre ţările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani – una dintre cauzele identificate de „Salvați Copiii” pentru rata mare a mortalității infantile fiind accesul limitat al mamei minore la servicii și educație medicală.

Potrivit unui alt studiu, realizat de GFK Health România, româncele sînt slab informate asupra bolilor cu transmitere sexuală, iar 25% nu au mers niciodată la ginecolog – neștiind așadar că depistarea la timp a cancerului de col îți poate salva viața sau că o infecție netratată corespunzător poate provoca infertilitate.

În ciuda acestor statistici, care nu se îmbunătățesc cu trecerea vremii, la răstimpuri, societatea românească se „cutremură” de pudibonderie cînd vine vorba despre educația sexuală în școli. Recent, tema a fost repusă pe tapet, cînd președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia în unitățile școlare va fi obligatorie, cel puțin o dată pe semestru, derularea unor programe de educație pentru viață și sănătate, inclusiv educație sexuală.

Complicatul drum al educației sexuale în școlile din România începe de prin 2001, cînd a fost lansat un program-pilot – Programul Național de „Educație pentru Sănătate în Școala Românească” – în urma căruia, în 2004, materia „Educație pentru Sănătate” a devenit disciplină opțională, programa fiind disponibilă pentru clasele I-XII. Materia ar fi trebuit să fie predată în școli de către profesorii de biologie sau de către învățători care, în teorie, ar fi trebuit să fie formați, pentru predarea acestor cursuri, de specialiști. Cu toate astea nu au existat nici programe de formare susținute și implementate la nivel național, nici un interes major pentru ca acest curs să fie accesat – drept care extrem de puțini elevi au beneficiat în mod real de o educație în acest sens (potrivit unei statistici, doar 6% din totalul populației școlare au urmat acest opțional, în anul școlar 2014-2015).

Mai mult, în 2016, deputatul PSD Ninel Peia a inițiat un proiect de lege prin care profesorii care ar fi răspîndit în școli informații legate de educația sexuală, fără acordul scris al părinților, ar fi fost pasibili de închisoare pînă la doi ani. Proiectul, denumit „Legea inocenței”, a trecut atunci de Senat.

Mai spre zilele noastre, cîțiva parlamentari revoltați, cu urechiușe zdrelite de sintagma „Educație sexuală”, au ținut morțiș să i se spună „Educație sanitară”, iar accesul la aceste cursuri să se facă doar cu acordul părinților – ignorînd, pe de o parte, că mulți părinți, la fel de pudibonzi ca ei, nici nu vor vrea să audă de așa ceva, pe de alta, statisticile care stau în cîrca lipsei de educație sexuală. Sau „sanitară”, după cum doresc să fie numită cei patru parlamentari care, în loc să susțină formarea unor cadre didactice pentru predarea acestei materii, sînt mai preocupați să mai pună o piedică în calea elevilor de a se informa în mod corect.

Cît privește fricile, cum că această materie ar fi un ghid către desfrîu, programa stă la dispoziție pe net. Chiar dacă nu a mai fost actualizată de prin 2007, îngroziții se pot dezîngrozi: nu e nici un îndemn la pornografie. Un elev care ar urma aceste cursuri ar avea acces, gradual, la informații care vizează anatomia și fiziologia corpului uman, ar învăța să ia măsuri corecte de igienă personală, urmînd, în timp, să învețe să identifice și să dezbată probleme legate de violență, de abuz fizic și psihic, acumulînd informații, nu mituri despre sănătatea reproductivă.

Informații folositoare unei adolescente care, poate – în loc să ajungă să se trateze din farmacie cu medicamente eliberate fără prescripție, doar pentru că părinții nu o duc la ginecolog, iar ei îi e prea rușine să meargă de una singură, sau care ar lua pastila de a doua zi ca unic mijloc de contracepție, neștiind efectele nocive pe care o asemenea pastilă luată în neștire le poate avea asupra sănătății –, ar deveni o femeie conștientă de corpul și de sănătatea ei. Iar un adolescent, care crede că un prezervativ se folosește doar pentru a evita o sarcină nedorită, ar deveni și el un bărbat conștient, atent la corpul și la sănătatea lui.

Dar, pînă una-alta, din turnul de fildeș al pudibonzilor care se opun unei educații făcute în școală nu se vede realitatea societății în care trăim. O realitate în care educația sexuală rămîne la cheremul miturilor și al Internetului.

Foto: flickr.com

p 22 jpg
Împotriva organizării de către licee a admiterii pentru clasa a IX-a
Ce tip de lume este aceea în care se întîmplă asta? Este ceva mai mult decît medieval, este un fapt primitiv și rău, atroce.
980 22 L Cutitaru  jpg
Ești cum scrii?
Așa că subiectul acestui text, scrisul de mînă, destinat mai degrabă a amuza decît a informa, va fi dezvoltat într-o mică serie, în lunile următoare.
p 21 Pierre Nora WC jpg
„Monsieur notă-de-subsol“ face istorie
Nașterea revistei Nouvelle Revue Française a avut loc în timpul unei încrîncenate lupte culturale.
caderea unui dictator jpg
„Cine a tras în noi după 22”? Singura teorie logică și bazată pe dovezi - o discuție cu Andrei Ursu -
Sînt oameni care au fost eroi în mod real și cărora li s-a băgat în cap că de fapt au fost niște unii care nu știau ce fac pe acolo și, în același timp, securiștii, care au pensii speciale, sînt eroizați.
p 22 Taormina WC jpg
Luminile și parcările Taorminei
Și să nu uitam că sîntem colonii Romei la gurile Dunării, printre atîția barbari... am pătimit destule... deve avere importanza in qualche modo”.
p 23 WC jpg
Criptomonedele nu sînt bani
Criptomonedele nu sînt bani, sînt o iluzie a unei lumi care-și caută noi căi acum în noua eră a informaticii și informației.
P G  Lowery Sideshow Band jpg
Se caută un cuvînt
Cohorte de îngeri... roiuri, stoluri, puzderie, cete, alaiuri... îți trebuie o mulțime de substantive colective ca să-l alegi pe cel mai potrivit ideii de „grup”.
973 22 Iulia Marin jpeg
De ce Bach?
Doar ecourile unui Du schaffst das m-au ajutat să pot duce piesele la final. Însă în acea zi, nu cred că Johann Sebastian Bach a ajutat multora.
p 23 Lewis Carroll WC jpg
Efemeridele lingvistice
O atitudine normală, veți zice. Poți pretinde drepturi asupra vocabularului?
p 22  James Cooke Brown WC jpg
Dreptul asupra limbii
Vladimir Putin poate, de fapt, să declare că limba rusă e proprietatea sa personală, consecințele legale ale unei astfel de pretenții sînt nule.
RoAlert jpg
Societatea de consum emoțional
De cîte ori ar trebui să sune telefoanele oamenilor într-o zi? Și apoi ce se va mai adăuga pe lista Ro-Alert?
p 22 Nagit WC jpg
Nagîț de pui
Etimologiile acestea „raționale”, dar false nu reflectă simple asocieri formale și sonore între cuvinte.
p 7 FED WC jpg
E inflația, prostule!
Întrucît Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED) a majorat recent rata-țintă a dobînzii, s-ar putea ca inflația să încetinească spre sfîrșitul anului în curs.
Florin Stoian 10 jpg
„Am transformat Oltenia de sub Munte într-un brand” – interviu cu geologul Florin STOICAN
„Mai întîi, trebuie să spun că rețeaua internațională a Geoparcurilor UNESCO a ajuns acum la 177 de geoparcuri din 46 de țări și există un interes atît de mare pentru alte geoparcuri, încît UNESCO a limitat numărul anual de aplicații la maximum 20 și maximum două/țară.”
p 7 WC jpg
Periculoasa alunecare spre violență a Americii
Teoriile conspiraționiste de extremă dreapta ale „statului paralel” și minciunile partidului republican despre alegerile măsluite au același țel comun: să conteste legitimitatea statului.
959 22 LCCutitarupng jpg
A texta, textare, textor & texteză
Lucrări și cărți întregi încep tot mai des să aibă ca subiect această dezvoltare adusă de inventarea computerului. Încotro va merge texteza și unde va ajunge reprezintă o chestiune care, nu mă îndoiesc, va depăși imaginația noastră din prezent.
p 7 WC jpg
America și provocarea chineză
America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența.
p 19 jpg
Hîrtia, ecranul și cititul
Cum rămîne cu argumentele „emoționale” ale unui cititor care nu se poate „debarasa” de cartea tipărită?
p 7 WC jpg
Căderea lui Boris Johnson – și a noastră
În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice.
p 23 ExpoziLŤia Columbian¦â, Chicago, 1893 WC jpg
Ierusalimul de ipsos – Expoziția Mondială de la Chicago, 1893
La Chicago, în 1893, un oraş ideal întreg s-a pogorît pe harta oraşului, condiţionat de sit şi de cultura albă, creştină, „falocentrică” şi „elitistă” care domina acel moment.
p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.