Se caută un cuvînt

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
image

În primul său discurs adresat națiunii, a doua zi după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Prințul (pe atunci) Charles spune: May flights of angels sing thee to thy rest“, citînd astfel un faimos vers din piesa shakespeariană HamletFlights of angels? Cohorte de îngeri... roiuri, stoluri, puzderie, cete, alaiuri... îți trebuie o mulțime de substantive colective ca să-l alegi pe cel mai potrivit ideii de „grup”. Găsirea sau inventarea unor nume cît mai sugestive pentru a descrie un grup de elemente – de orice natură – este un joc intelectual vechi de sute de ani, pe care englezii, popor serios și reținut emoțional, adoră să îl joace chiar și în prezent.

Tradiția fixează sursa acestui joc în ediția din 1486 a unuia dintre cele mai interesante manuscrise medievale, The Book of St. Albans, în care apare o scriere despre vînătoare atribuită Julianei Berners (Barnes/Bernes), stareța mănăstirii Sopwell din Hertfordshire. Acolo se găsește o listă cu peste 150 de nume de animale și substantivele colective corespunzătoare, folosite în epocă (cele care există și azi, de tipul obișnuit, descris mai sus, a flight of...); remarcabilă însă este extinderea acestora la alte tipuri de nume, dincolo de regnul animal, și natura umoristică intenționată a inovațiilor lingvistice: un prisos de călugărițe (autoironie), o subtilitate de sergenți (sarcasm), o cotcodăceală de femei. Această din urmă sintagmă (în original, a gaggle of women, unde gaggle descrie sunetul scos de gîște – „gîgîială”, precizează dicționarul) este socotită de David Crystal, în The Story of English in 100 Words, „o glumă sexistă timpurie”.

Tot prin tradiție, substantivele colective din limba engleză se pun în legătură mai ales cu numele animalelor. Diverse specii vin cu diverse „agregări”, așa cum se întîmplă și în limba noastră: un stol (de păsări), o turmă (de oi, capre, elefanți), o cireadă (de vaci), o herghelie (de cai), un banc (de pești), un roi (de albine) și așa mai departe. Dar, în cazul ultimului exemplu, pe lîngă roi (colonie, stup), engleza mai cunoaște o denumire bizară, de proveniență necunoscută: a bike, literal o bicicletă (de albine, dar și de furnici). Astfel de sintagme care circulă, repet, pe lîngă cele uzuale, sînt absolut neobișnuite, cel puțin pentru cultura noastră. O enumerare a lor – deloc amănunțită – cuprinde nume din variate sfere de sens. Astfel, unele folosesc un vocabular de militărie și conflict: o armată de broaște/furnici/rîme, o companie de cîrtițe, o bandă de elani, un asediu de cocori, o crimă de ciori, o ambuscadă de tigri, o intruziune de gîndaci. Alte formulări au o natură vizuală: o încetineală de urși, un nor de lilieci, un turn de girafe, o buhăială de hipopotami, un buchet de fazani, o auroră de urși polari, o scrutare de pisici. Ori auditivă: o murmurare de grauri, o jelanie colectivă de lebede, o batjocură de gaițe, o plesneală de meduze, un arțag de maimuțe. 

Vocabularul din politică și administrație se regăsește în: o coaliție de gheparzi, o convocare de vulturi, un tribunal (dar și o gloată!) de canguri, o delegație de manguste, un consorțiu de caracatițe, un parlament de bufnițe, un comitet de ratoni,o conspirație de lemuri. Mai putem cita exemple care sugerează emoții, procese psihice, atitudini: o memorie de elefanți, o neamabilitate de corbi, o implauzibilitate (dar și o confuzie) de antilope gnu, o mîndrie de lei, o ostentație de păuni, o pîndă de vulpi. Uneori se fac deosebiri categoriale: generica haită de cîini este o lașitate în cazul corciturilor, o lătrăturădacă avem ogari și o comedie dacă avem boxeri. Diferențierea poate avea în vedere aparența locomoției – familia sau grupul de pinguini este o clătinare cînd se află pe uscat, dar o plută cînd se găsește în apă; se mai ia în calcul tipul agregării – o înghesuială de pinguini –, ori motivul acesteia, bazat pe asemănarea cu realitatea din societățile omenești – o pungășime de pinguini (modus operandi al bandelor de hoți de buzunare).

Un caz deosebit e reprezentat de sintagma consacrată a school of..., folosită pentru pești. Dacă exemplele de mai sus sînt extensii metonimice și metaforice care pun la grea încercare talentul unui traducător, nu același lucru se poate spune despre bancul de pești. Îmi amintesc de un episod dedicat vieții subacvatice din Oceanul Pacific, difuzat cu cîțiva ani în urmă de canalul National Geographic, în care traducătorul, auzind expresia a school of fish, a tradus „o școală” de pești(ghilimelele fiind prezente în subtitrare). Avem aici de-a face, de fapt, cu două cuvinte separate, cu origini și sensuri diferite, care au avut aceeași formă și evoluție fonetică prin hazardul istoriei: în engleza medievală, school, cu sensul de „școală”, apare ca scole (din latinescul schola care a dat, în engleza veche, scol); tot în Evul Mediu, englezii (care, în engleza veche, avuseseră termenul scolu) împrumută de la olandezi, vestiți navigatori, termenul scole „grup mare de pești și alte animale acvatice”. Interesant e și că, în timp, acest substantiv colectiv își extinde uzul mult dincolo de înotătoare, referindu-se la multitudini de cerșetori, jucători de cărți, funcționari, rațe, gladiatori, pictori, hoți, cîrcotași; se mai referă la insulte și abuzuri verbale (un potop de injurii); sau e folosit cu substantive (mai mult sau mai puțin) nenumărabile, cu sensul de „mult”: teroare, experiență, răbdare, politică.

Jocul „Cum numești un grup de...” este, în prezent, tot mai inventiv, cuprinzînd categorii tot mai largi de elemente grupate, unele sintagme fiind adevărate bijuterii lingvistice prin inteligența concentrată în ele: un nucleu de fizicieniun complex de psihologi, o conjuncție de lingviști, o inundație de instalatori, un set de matematicieni (la acest din urmă exemplu aș putea sugera alternative banale: o mulțime de matematicieni, o adunare de matematicieni). Dacă mă gîndesc bine, aș putea adăuga la listă – nu există încă, dar cine știe – o avalanșă de schiori, o baterie de electricieniun amalgam de stomatologiun conglomerat de geologi, un amestec de bucătari, o strîngere de bancheri, o acumulare de economiști, o concentrare de filozofi... iar pe dumneavoastră vă invit să găsiți un nume pentru grupul mare compus din scriitorii și cititorii revistei Dilema veche.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

Foto: wikimedia commons

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Securitate energetica
Avertisment APCE: Comasarea Ministerului Energiei cu Ministerul Economiei reprezintă „un risc major. Ne jucăm cu focul"
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) avertizează că decizia noii coaliții de guvernare de a dizolva Ministerul Energiei reprezintă un risc major pentru România. .
Ceartă Pixabay com jpg
De ce-l venerează unii români pe Călin Georgescu. Cinci categorii de votanți și motivele lor
România zilelor noastre este divizată aparent iremediabil între sistem și anti-sistem, însă foarte puțini români înțeleg diferența dintre cele două noțiuni, așa că disputa este mai curând despre anarhism și răzbunare cu orice preț decât despre democrație și progres
Zelenski solicită o pace justă Foto   president gov ua jpg
Zelenski anunță că Rusia a folosit cel puțin o rachetă nord-coreeană în atacul devastator de vineri
Președintele Volodimir Zelenski declară că Rusia a folosit cel puțin o rachetă nord-coreeană în atacul devastator asupra Ucrainei de vineri dimienață.
Spatiu aerian FOTO Shutterstock webp
Ministerul Apărării Naționale reclamă manipulări privind două proiecte legislative ce privesc spaţiul aerian naţional
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) semnalează informaţii false şi manipulări care privesc două proiecte legislative trimise în Parlament care privesc spaţiul aerian naţional şi cadrul pentru desfăşurarea de operaţiuni militare pe teritoriul naţional.
Andeea Marin și Violeta jpg
Andreea Marin este o mamă mândră! Fiica ei, Violeta, a fost admisă la una dintre cele mai bune universități din SUA
Andreea Marin este o mamă cât se poate de mândră! Recent, prezentatoarea TV a publicat pe rețelele de socializare o imagine cu mesajul prin care fiica ei, Violeta, era anunțată că a fost admisă la una dintre cele mai cunoscute universități din SUA. Mai exact, tânără va începe cursurile la Universita
Lingou aur Rusia FOTO Shutterstock
O bătrână a pus în mâinile unor falși polițiști români bijuterii de două milioane de euro: i-au spus că o bandă de spărgători o urmărește
Cinci bărbați care s-au dat drept falși ofițeri de poliție au fost aduși în fața justiției, la Tribunalul Penal Regional din Austria.
banner medana oprea jpg
oameni fericiti jpg
Românii sunt mai fericiți decât vecinii noștri! Cum stau lucrurile în Ungaria și Polonia
Mulți dintre noi putem cădea în capcana de a crede că trăim într-o țară dominată de temeri economice, sau diverse nemulțumiri privind problemele cotidiene. Însă, în ciuda dificultăților, românii rămân un popor fericit!
Veneția (foto: Pixabay)
Taxe mai mari pentru turiștii care vin în Veneția începând cu 2025
Turiștii care vin în Veneția vor fi taxați dublu atunci când intră în oraș începând cu 2025. În ciuda măsurii luată de autorități, datele arată că numărul de vizitatori nu a scăzut.