Se caută un cuvînt

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
image

În primul său discurs adresat națiunii, a doua zi după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Prințul (pe atunci) Charles spune: May flights of angels sing thee to thy rest“, citînd astfel un faimos vers din piesa shakespeariană HamletFlights of angels? Cohorte de îngeri... roiuri, stoluri, puzderie, cete, alaiuri... îți trebuie o mulțime de substantive colective ca să-l alegi pe cel mai potrivit ideii de „grup”. Găsirea sau inventarea unor nume cît mai sugestive pentru a descrie un grup de elemente – de orice natură – este un joc intelectual vechi de sute de ani, pe care englezii, popor serios și reținut emoțional, adoră să îl joace chiar și în prezent.

Tradiția fixează sursa acestui joc în ediția din 1486 a unuia dintre cele mai interesante manuscrise medievale, The Book of St. Albans, în care apare o scriere despre vînătoare atribuită Julianei Berners (Barnes/Bernes), stareța mănăstirii Sopwell din Hertfordshire. Acolo se găsește o listă cu peste 150 de nume de animale și substantivele colective corespunzătoare, folosite în epocă (cele care există și azi, de tipul obișnuit, descris mai sus, a flight of...); remarcabilă însă este extinderea acestora la alte tipuri de nume, dincolo de regnul animal, și natura umoristică intenționată a inovațiilor lingvistice: un prisos de călugărițe (autoironie), o subtilitate de sergenți (sarcasm), o cotcodăceală de femei. Această din urmă sintagmă (în original, a gaggle of women, unde gaggle descrie sunetul scos de gîște – „gîgîială”, precizează dicționarul) este socotită de David Crystal, în The Story of English in 100 Words, „o glumă sexistă timpurie”.

Tot prin tradiție, substantivele colective din limba engleză se pun în legătură mai ales cu numele animalelor. Diverse specii vin cu diverse „agregări”, așa cum se întîmplă și în limba noastră: un stol (de păsări), o turmă (de oi, capre, elefanți), o cireadă (de vaci), o herghelie (de cai), un banc (de pești), un roi (de albine) și așa mai departe. Dar, în cazul ultimului exemplu, pe lîngă roi (colonie, stup), engleza mai cunoaște o denumire bizară, de proveniență necunoscută: a bike, literal o bicicletă (de albine, dar și de furnici). Astfel de sintagme care circulă, repet, pe lîngă cele uzuale, sînt absolut neobișnuite, cel puțin pentru cultura noastră. O enumerare a lor – deloc amănunțită – cuprinde nume din variate sfere de sens. Astfel, unele folosesc un vocabular de militărie și conflict: o armată de broaște/furnici/rîme, o companie de cîrtițe, o bandă de elani, un asediu de cocori, o crimă de ciori, o ambuscadă de tigri, o intruziune de gîndaci. Alte formulări au o natură vizuală: o încetineală de urși, un nor de lilieci, un turn de girafe, o buhăială de hipopotami, un buchet de fazani, o auroră de urși polari, o scrutare de pisici. Ori auditivă: o murmurare de grauri, o jelanie colectivă de lebede, o batjocură de gaițe, o plesneală de meduze, un arțag de maimuțe. 

Vocabularul din politică și administrație se regăsește în: o coaliție de gheparzi, o convocare de vulturi, un tribunal (dar și o gloată!) de canguri, o delegație de manguste, un consorțiu de caracatițe, un parlament de bufnițe, un comitet de ratoni,o conspirație de lemuri. Mai putem cita exemple care sugerează emoții, procese psihice, atitudini: o memorie de elefanți, o neamabilitate de corbi, o implauzibilitate (dar și o confuzie) de antilope gnu, o mîndrie de lei, o ostentație de păuni, o pîndă de vulpi. Uneori se fac deosebiri categoriale: generica haită de cîini este o lașitate în cazul corciturilor, o lătrăturădacă avem ogari și o comedie dacă avem boxeri. Diferențierea poate avea în vedere aparența locomoției – familia sau grupul de pinguini este o clătinare cînd se află pe uscat, dar o plută cînd se găsește în apă; se mai ia în calcul tipul agregării – o înghesuială de pinguini –, ori motivul acesteia, bazat pe asemănarea cu realitatea din societățile omenești – o pungășime de pinguini (modus operandi al bandelor de hoți de buzunare).

Un caz deosebit e reprezentat de sintagma consacrată a school of..., folosită pentru pești. Dacă exemplele de mai sus sînt extensii metonimice și metaforice care pun la grea încercare talentul unui traducător, nu același lucru se poate spune despre bancul de pești. Îmi amintesc de un episod dedicat vieții subacvatice din Oceanul Pacific, difuzat cu cîțiva ani în urmă de canalul National Geographic, în care traducătorul, auzind expresia a school of fish, a tradus „o școală” de pești(ghilimelele fiind prezente în subtitrare). Avem aici de-a face, de fapt, cu două cuvinte separate, cu origini și sensuri diferite, care au avut aceeași formă și evoluție fonetică prin hazardul istoriei: în engleza medievală, school, cu sensul de „școală”, apare ca scole (din latinescul schola care a dat, în engleza veche, scol); tot în Evul Mediu, englezii (care, în engleza veche, avuseseră termenul scolu) împrumută de la olandezi, vestiți navigatori, termenul scole „grup mare de pești și alte animale acvatice”. Interesant e și că, în timp, acest substantiv colectiv își extinde uzul mult dincolo de înotătoare, referindu-se la multitudini de cerșetori, jucători de cărți, funcționari, rațe, gladiatori, pictori, hoți, cîrcotași; se mai referă la insulte și abuzuri verbale (un potop de injurii); sau e folosit cu substantive (mai mult sau mai puțin) nenumărabile, cu sensul de „mult”: teroare, experiență, răbdare, politică.

Jocul „Cum numești un grup de...” este, în prezent, tot mai inventiv, cuprinzînd categorii tot mai largi de elemente grupate, unele sintagme fiind adevărate bijuterii lingvistice prin inteligența concentrată în ele: un nucleu de fizicieniun complex de psihologi, o conjuncție de lingviști, o inundație de instalatori, un set de matematicieni (la acest din urmă exemplu aș putea sugera alternative banale: o mulțime de matematicieni, o adunare de matematicieni). Dacă mă gîndesc bine, aș putea adăuga la listă – nu există încă, dar cine știe – o avalanșă de schiori, o baterie de electricieniun amalgam de stomatologiun conglomerat de geologi, un amestec de bucătari, o strîngere de bancheri, o acumulare de economiști, o concentrare de filozofi... iar pe dumneavoastră vă invit să găsiți un nume pentru grupul mare compus din scriitorii și cititorii revistei Dilema veche.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

Foto: wikimedia commons

p 22 jpg
Împotriva organizării de către licee a admiterii pentru clasa a IX-a
Ce tip de lume este aceea în care se întîmplă asta? Este ceva mai mult decît medieval, este un fapt primitiv și rău, atroce.
980 22 L Cutitaru  jpg
Ești cum scrii?
Așa că subiectul acestui text, scrisul de mînă, destinat mai degrabă a amuza decît a informa, va fi dezvoltat într-o mică serie, în lunile următoare.
p 21 Pierre Nora WC jpg
„Monsieur notă-de-subsol“ face istorie
Nașterea revistei Nouvelle Revue Française a avut loc în timpul unei încrîncenate lupte culturale.
caderea unui dictator jpg
„Cine a tras în noi după 22”? Singura teorie logică și bazată pe dovezi - o discuție cu Andrei Ursu -
Sînt oameni care au fost eroi în mod real și cărora li s-a băgat în cap că de fapt au fost niște unii care nu știau ce fac pe acolo și, în același timp, securiștii, care au pensii speciale, sînt eroizați.
p 22 Taormina WC jpg
Luminile și parcările Taorminei
Și să nu uitam că sîntem colonii Romei la gurile Dunării, printre atîția barbari... am pătimit destule... deve avere importanza in qualche modo”.
p 23 WC jpg
Criptomonedele nu sînt bani
Criptomonedele nu sînt bani, sînt o iluzie a unei lumi care-și caută noi căi acum în noua eră a informaticii și informației.
973 22 Iulia Marin jpeg
De ce Bach?
Doar ecourile unui Du schaffst das m-au ajutat să pot duce piesele la final. Însă în acea zi, nu cred că Johann Sebastian Bach a ajutat multora.
p 23 Lewis Carroll WC jpg
Efemeridele lingvistice
O atitudine normală, veți zice. Poți pretinde drepturi asupra vocabularului?
p 22  James Cooke Brown WC jpg
Dreptul asupra limbii
Vladimir Putin poate, de fapt, să declare că limba rusă e proprietatea sa personală, consecințele legale ale unei astfel de pretenții sînt nule.
RoAlert jpg
Societatea de consum emoțional
De cîte ori ar trebui să sune telefoanele oamenilor într-o zi? Și apoi ce se va mai adăuga pe lista Ro-Alert?
p 22 Nagit WC jpg
Nagîț de pui
Etimologiile acestea „raționale”, dar false nu reflectă simple asocieri formale și sonore între cuvinte.
p 7 FED WC jpg
E inflația, prostule!
Întrucît Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED) a majorat recent rata-țintă a dobînzii, s-ar putea ca inflația să încetinească spre sfîrșitul anului în curs.
Florin Stoian 10 jpg
„Am transformat Oltenia de sub Munte într-un brand” – interviu cu geologul Florin STOICAN
„Mai întîi, trebuie să spun că rețeaua internațională a Geoparcurilor UNESCO a ajuns acum la 177 de geoparcuri din 46 de țări și există un interes atît de mare pentru alte geoparcuri, încît UNESCO a limitat numărul anual de aplicații la maximum 20 și maximum două/țară.”
p 7 WC jpg
Periculoasa alunecare spre violență a Americii
Teoriile conspiraționiste de extremă dreapta ale „statului paralel” și minciunile partidului republican despre alegerile măsluite au același țel comun: să conteste legitimitatea statului.
959 22 LCCutitarupng jpg
A texta, textare, textor & texteză
Lucrări și cărți întregi încep tot mai des să aibă ca subiect această dezvoltare adusă de inventarea computerului. Încotro va merge texteza și unde va ajunge reprezintă o chestiune care, nu mă îndoiesc, va depăși imaginația noastră din prezent.
p 7 WC jpg
America și provocarea chineză
America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența.
p 19 jpg
Hîrtia, ecranul și cititul
Cum rămîne cu argumentele „emoționale” ale unui cititor care nu se poate „debarasa” de cartea tipărită?
p 7 WC jpg
Căderea lui Boris Johnson – și a noastră
În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice.
p 23 ExpoziLŤia Columbian¦â, Chicago, 1893 WC jpg
Ierusalimul de ipsos – Expoziția Mondială de la Chicago, 1893
La Chicago, în 1893, un oraş ideal întreg s-a pogorît pe harta oraşului, condiţionat de sit şi de cultura albă, creştină, „falocentrică” şi „elitistă” care domina acel moment.
p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.
2p 23 Mihail Sebastian jpg
Mihail Sebastian, trădări și accidentări
„În cultură, ca și în parlament, oamenii se înjură la tribună și se împacă la bufet.“

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.