Ritmuri ale locuirii.
Case de muzicieni din București

Mihaela CHIRCĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 984 din 16 februarie – 22 februarie 2023
Casa Aureliei Cionca
Casa Aureliei Cionca

În multiplele planuri ale Bu-cu-reș-tiu-lui se trasează invizibil linii ce u-nesc puncte însemnate – locuri care, legate într-un fel anume, articulează un discurs specific despre oraș și construiesc la nivel mental un atlas urban, personal și colectiv. Atlasul locuirii bucureștene cuprinde felurite forme ale unor arhitecturi trecute, cu semnificații și valori ce depășesc uneori coaja exterioară a clădirilor. Sensurile sînt cîteodată cuibărite în miezul cald al spațiului interior, pot fi regăsite în personajele care au însuflețit odată camerele și în poveștile care au rămas în urma lor, impregnate în ziduri după ce oamenii au plecat. Pentru o vreme, casele vibrează la unison cu cei pe care îi găzduiesc, ritmurile de locuire sînt dirijate de ocupanți și de modurile lor particulare de viață. Atunci cînd vorbim despre casele de muzicieni, aceste euritmii sînt cu atît mai grăitoare pentru a reda relația dintre loc, locuire și locuitor. 

În București, locuirea muzicienilor a avut multiple ipostaze și valențe de la finalul secolului al XIX-lea și pînă astăzi, a suferit metamorfoze interne aliniate marilor preschimbări prin care a trecut orașul și a reflectat realități culturale, sociale, economice, politice. Prima jumătate a veacului al XX-lea a oferit mediu prielnic pentru gesturi largi ale unei arhitecturi rezidențiale nobile, cu spații generoase în care muzica se putea manifesta plenar, neîngrădit. Uneori chiar muzica ajungea să dea forma arhitecturii, să modeleze planuri și volume, așa cum s-a întîmplat cu casa Aureliei Cionca, de pe strada Dr. Mihail Mirinescu, denumită în legendele urbane Casa Pian. În seria de încamerări a reședințelor burgheze, salonul somptuos cu pianul vibrînd reprezenta nucleul casei: aici se forma educația muzicală a tinerelor fete în timpul zilei, aici se legau și dezlegau iubiri în timpul seratelor, aici se compunea febril în nopți cu parfum de tei, aici se desfășurau camerate bucureștene interbelice. Uneori, toată viața clădirii gravita în jurul acestui spațiu. Pe lîngă exuberanța salonului, camerele de studiu și bibliotecile erau locurile intime unde muzica se putea exprima introvertit.  

Casele muzicienilor nu erau doar puncte izolate pe harta orașului, ci exista o „rețea de saloane“ frecventate prin rotație de cercuri de oameni reuniți în jurul instrumentelor. Această efervescență a vieții culturale conținută în forme arhitecturale diverse a conturat un fermecător peisaj bucureștean și o atmosferă evocată recurent pentru a descrie poetic orașul interbelic. Cadrul scenariilor ideale și ușor romantizate s-a deformat aproape integral începînd din anii 1950. Locuirea muzicienilor, evident afectată puternic de condițiile impuse de regimul comunist, și-a pierdut spațiile dedicate, și-a împărțit clădirile între multipli locatari, s-a mutat la bloc și a învățat să fie mai tăcută. A fost nevoită să se restrîngă, să se distorsioneze, să înnobileze camere uneori neconforme și să își improvizeze paradisuri interioare atunci cînd exteriorul a devenit ostil și constrîngător. În unele cazuri, muzica a putut să excedeze spațiile mici apăsate de tavane și pereți subțiri, transformînd locuințele în insule suspendate în care oamenii s-au putut refugia. 

Privind parcursul de mai bine de un secol al locuirii muzicienilor se poate reconstitui un strat elocvent al istoriei Bucureștiului și al arhitecturii sale. Dincolo de calitățile fondul construit per se, sensurile orașului pot fi regăsite în „legăturile între măsurile spaţiului şi întîmplările trecutului“ (Italo Calvino, Invisible Cities, trad. William Weaver, Vintage Books, Londra, 2012, p. 15). Și pentru că Bucureștiul își revelează trecutul doar celor care îl caută asiduu, proiectul „Case de muzicieni“ (https://www.casedemuzicieni.ro) își pro-pune re-descoperirea și sublinierea a-ces-tor valori materiale și imateriale, ac-cen-tu-înd în complexa compoziție a Bu-cu-reștiului piese unde arhitectura și muzica s-au intersectat. Memoria orașului se reîncarcă astfel cu noi povești vechi care așteptau de multă vreme să fie descoperite.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

telescaun prabusit jpeg
Accident grav în Spania, după ce un telescaun s-a prăbușit. Zeci de oameni au fost răniți, 17 în stare gravă
Un incident tragic a zguduit sâmbătă stațiunea de schi Astún din munții Pirinei, aproape de granița Spaniei cu Franța. Un telescaun s-a prăbușit brusc, provocând rănirea a zeci de persoane și lăsând peste 80 de schiori suspendați la mare înălțime.
accident dolj listeava 3 ian 2025   foto ipj dolj (2) jpeg
Un polițist a părăsit locul unui accident pe care l-a produs. Apoi a mai provocat unul
Un polițist din Argeș este cercetat penal, dar și intern, în cadrul IPJ Argeș, după ce a provocat un accident și a plecat de la locul impactului, fără să aștepte echipajul care să constate evenimentul rutier, iar ulterior a mai comis un accident. Doi tineri au fost răniți.
Jasmine Dagless, foto Facebook jpg
Povestea tinerei pe care părinţii au botezat-o cu un nume bizar. A fost în şcoală hărţuită pentru că o chema Ikea
Jasmine Dagless, acum în vârstă de 21 de ani, a povestit cum a ajuns să-şi schimbe numele, din cauză că era hărţuită la şcoală pentru proasta inspiraţie a părinţilor săi care i-au ales numele după ce au văzut o reclamă la magazinul de mobilă IKEA.
Alan Houdelette, directorul Departamentului de Politici Publice și Locale din cadrul consorțiului Manergy din Franța jpg
INTERVIU Alan Houdelette, expert francez în politici publice și locale: „Energia nucleară ar putea reprezenta viitorul rețelelor de termoficare“
Pe fondul provocărilor energetice tot mai accentuate și al necesității urgente de soluții sustenabile, energia nucleară redevine o opțiune crucială în tranziția către surse curate și eficiente, deși mulți ani s-a aflat într-un con de umbră.
Interviu Denis Grigorescu Pascal Bruckner jpg
Pascal Bruckner: „Nu trebuie ca România să își piardă tinerii, trebuie să facă ceva pentru ca ei să fie tentați să rămână, asta e marea provocare”
Într-un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul”, scriitorul francez Pascal Bruckner a vorbit despre România de care e foarte atașat, vorbind totodată și despre faptul că trăim într-o societate dominată de frică, mereu aflată în umbra războaielor trecute, dar și viitoare.
image png
Misterul faimoasei expresii „salvat de clopoțel”. Are o proveniență sinistră
Prin diversele expresii pe care românii le folosesc aproape zilnic, se numără una „salvat de clopoțel”. Deseori este utilizată când se anunță pauzele școlare sau în situații în care oamenii sunt puși să ducă o anumită sarcină la îndeplinire, însă orice factor care duce la întreruperea acesteia este
Aurelian Damian, captura video jpg
Propagandă legionară şi pro-Călin Georgescu la ora de religie într-un colegiu din Buzău. „A fost o abordare în virtutea autonomiei personale”
La un important colegiu din Buzău, profesorul de religie a făcut apologia legionarilor şi a predat „fragmente din emisiunile Ancăi Alexandrescu”.
image png
Ce spun preoții despre masturbare. Explicațiile și sfaturile oferite te pot șoca
Este masturbarea un păcat? Află din rândurile de mai jos ce părere au preoții despre acest subiect tabu și extrem de controversat al timpurilor noastre.
De ce trebuie să dormi cu ușa închisă la dormitor de fapt  Îți poate salva și viața jpg