Rita Levi-Montalcini, o artistă a științei

Laura Yvonne GHERGHINA
Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
Rita Levi-Montalcini
Rita Levi-Montalcini

Cercetătoarea, scriitoarea și mai apoi senatoarea Rita Levi-Montalcini a făcut una dintre cele mai importante descoperiri din neurobiologie ale secolului trecut, pentru care a și primit premiul Nobel în 1986. Pînă să ajungă acolo însă, Levi-Montalcini a avut un parcurs tumultuos, pe care l-a povestit în autobiografia sa Elogio dell’imperfezione / Elogiu adus imperfecțiunii (1988; titlul face aluzie la poemul lui Yeats, Alegerea / The Choice în care poetul spune că omul e forțat să aleagă între perfecțiunea vieții și cea a muncii căreia i se dedică). La începutul anilor 1930, Levi-Montalcini era studentă la Medicină la Universitatea de Torino, unde i-a avut colegi de generație pe alți doi importanți cercetători ai secolului trecut, Salvador Luria și Renato Dulbecco, laureați și ei ai premiului Nobel în medicină în 1969 și 1975, respectiv. Alături de colegii ei, Levi-Montalcini lucra și în laboratorul profesorului Giuseppe Levi, care a format multe din mințile tinere de atunci. După 1938, însă, toate activitățile academice ale Ritei Levi-Montalcini au fost întrerupte din cauza noilor legi antisemite promulgate de Mussolini. În ciuda interdicției de a mai lucra în mediul academic, Levi-Montalcini și-a continuat cercetările improvizînd un laborator la ea în cameră, în apartamentul pe care îl împărțea cu familia ei în Torino. Cînd sirenele anunțau un nou bombardament asupra orașului, Levi-Montalcini își strîngea microscopul și specimenele, cărîndu-le cu ea în adăpostul din pivniță. Experimentele pe care le-a făcut în acea perioadă au arătat, printre altele, că celulele nervoase care se extind prin corp mor atunci cînd nu reușesc să își atingă țintele către care încearcă să ajungă. Tot în aceste experimente a inventat o nouă metodă de microchirurgie, folosind ace de cusut pentru a diseca fibrele fine ale nervilor din embrionii de pui, metodă la care s-a referit apoi în glumă ca fiind „à la Renaissance”.

La scurt timp după finalul războiului, Viktor Hamburger, un important cercetător german ale cărui lucrări o inspiraseră pe Levi-Montalcini să studieze unele aspecte ale dezvoltării celulelor nervoase, care se afla în Statele Unite încă dinainte de începerea războiului, i-a trimis o scrisoare. Citind articolele tinerei cercetătoare, pe care aceasta reușise să le publice în timpul războiului în Belgia și la Vatican pentru a evita interdicțiile din Italia, a fost impresionat de rezultatele și de inventivitatea ei, invitînd-o să devină post-doctorandă în laboratorul său de la Universitatea Washington din St Louis. În laboratorul lui Hamburger, Levi-Montalcini a început să studieze un fenomen care o fascina, cel prin care celulele nervoase expuse unei tumori cresc către tumoare, fiind parcă „stimulate” de un semnal venit de la celulele canceroase. Lucrînd cu un alt cercetător, biochimistul Stanley Cohen, au făcut experimente pentru a înțelege în ce fel celulele nervoase cresc și sînt „atrase” de miezul tumorii. Alături de Cohen, Levi-Montalcini a reușit să descopere macromolecula responsabilă pentru această „atracție”, care stimulează înmulțirea fibrelor nervoase, pe care cei doi au denumit-o factorul de creștere a nervilor, nerve growth factor (NGF), descoperire pentru care au primit mai apoi premiul Nobel. 

O persoană importantă din viața Ritei Levi-Montalcini a fost sora ei geamănă, pictorița Paola Levi-Montalcini. Rita spunea că, deși nu avea talentul artistic al surorii sale, fusese puternic influențată de aceasta din urmă, considerîndu-se chiar „mai mult o artistă decît un om de știință”. Prin aceasta nu sugera o nepăsare cu privire la acuratețea cercetărilor sale, ci mai degrabă o abordare pe care o numea intuitivă, evitînd un mod impus de a gîndi. Rita Levi-Montalcini a murit în 2012, la 103 ani – o artistă-om de știință „à la Renaissance”.

Importanța creativității în cercetare e probabil legată de motivul pentru care în acest domeniu se pleacă de la întrebări și nu de la metode, modul de a aborda o întrebare pentru a-i găsi răspunsul fiind strîns legat de ingeniozitate. De exemplu, în 2003, doi cercetători americani care studiau cum se formează ciocurile păsărilor, un model important pentru a înțelege dezvoltarea cranio-facială, au creat himere între embrionii de prepelițe și cei de rațe, transplantînd celulele din zona care avea să devină mai tîrziu ciocul unei rațe într-o prepeliță și viceversa. Obținînd embrioni de rață cu ciocuri asemănătoare celor de prepeliță și prepelițe cu ciocuri asemănătoare celor de rață, au arătat că celulele care vor forma ciocurile „știu” deja ce tip de cioc, de rață sau de prepeliță, trebuie să formeze înainte ca dezvoltarea acestor structuri să fie vizibilă.

Cu privire la raportul dintre știință și artă, biologul și eseistul Stephen Jay Gould a scris în culegerea I Have Landed(2002) despre știința și arta lui Vladimir Nabokov care a fost pasionat toată viața de fluturi. Mai mult decît un amator, Nabokov a publicat articole științifice cu privire la taxonomia fluturilor și a fost cercetător la muzeul de zoologie de la Harvard. Deși fluturii apar uneori în opera sa, Nabokov a insistat că nu au vreun caracter simbolic, ci pur și simplu e vorba de niște fluturi din peisaj. Deși separa în acest fel știința sa de arta sa, neacceptînd o variantă simplă prin care una devine cealaltă, în ceea ce privește relația dintre cele două Nabokov a spus într-un interviu că „there is no science without fancy, and no art without facts” – „nu există știință fără creativitate și nici artă fără cunoaștere”.

Laura-Yvonne Gherghina este doctorand în Departamentul de Fiziologie, Dezvoltare și Neuroștiințe la Universitatea din Cambridge.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.