Repetăm sau ieșim din tipar?

Alina NECȘULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Natura este plină de ritmuri și tipare abia vizibile care dezvăluie o ordine și o regularitate subiacentă. Ritmurile și tiparele pot fi găsite în fiecare aspect al vieții și ajută la definirea experienței. Oamenii intră în contact cu ritmul inimii mamei înainte de a se naște. Ei se înscriu într-o ordine generațională și parcurg etape de dezvoltare specifice. Tiparele rezonează în mod direct cu corpul prin diferite ritmuri și repetiții și servesc ca o formă de comunicare nerostită. Acestea pot transmite subtil aspecte legate de identitate, pot reflecta afilieri sau pot face trimitere la momente din viață, la caracteristici individuale sau colective. O anumită temă poate fi repetată în mintea și viața cuiva cu un anumit ritm. Repetiția creează o tensiune interioară a tiparului.

Tiparele și ritmurile devin o metaforă a infinitului, a rigidității, a predictibilului și a organizării. Ele constituie indicii mnezice care pot să contureze un traseu pentru înțelegerea subteranului trăirilor. Acestea sînt fondatoare de structură și pot facilita sau inhiba creșterea mentală. Ele pot fi creatoare de muzică, poezie, dans, de gîndire, de sens, sau moduri în care adevăruri dezagreabile sînt băgate sub preșul psihicului. Unele tipare au rol de ornament, altele au rol de protecție. Broderia interioară aduce laolaltă tipare dure, tipare maleabile, tipare care pot fi îndepărtate sau de neschimbat, dar și tipare episodice. Recurența, intervalul, momentul apariției și dispariției lor sînt caracteristici care pot crea supoziții despre viitorul structurii psihice. Relația omului cu tiparele sale vorbește, în subtext, despre relația sa cu realitatea, despre o funcționare pe un principiu al plăcerii sau al realității ca în teoria dezvoltării a lui Sigmund Freud, al iluziei sau al deziluziei ca în perspectiva lui Donald Winnicott sau de pe o poziție schizo-paranoidă sau depresivă în termenii lui Melanie Klein. Acestea pot fi maniere prin care se întoarce spatele realității în totalitate, în fragmente, pentru o perioadă scurtă sau pentru o viață; sau, din contra, pentru a menține o legătură constantă cu realitatea, ca de pildă organizarea vieții cotidiene în funcție de ceas. Oamenii măsoară procesele care se întîmplă înăuntru și le organizează după tipare temporale. Unele tipare pot fi mai primare, ca și cum timpul a stat în loc și psihicul a rămas nemișcat. Altele pot fi transformate în rutine construite la maturitate, care aduc un strop de plăcere la început de zi, cum ar fi cititul ziarului la o ceașcă de cafea.

Tiparele pot fi garnizoane, dar și invadatori ale spațiului intrapsihic și interpersonal. Atunci cînd ordinea exterioară pune presiune înainte de vreme, o persoană poate îmbătrîni prematur și își pierde spontaneitatea, care este o manifestare a vieții, un semn de libertate interioară. Apare chiar riscul de a deveni maniac – obsesie prin care persoana simte „nevoia” ca toate să fie la locul lor. Așa cum există oameni care pierd zilnic mult timp din cauza propriei dezordini, există la fel de mulți oameni care pierd mult timp ca să pună fiecare lucru în parte la locul lui în mod inutil. Aplecarea către ordinea patologică în care se pierde prea mult timp ca lucrurile să fie în ordine arată sterilitatea unei repetiții, deci o funcționare morbidă. Ordinea nu mai are scopul de a economisi timpul și de a facilita viața, ci o consumă păgubos.

Există două tipuri de dezordine. O persoană haotică, ce caută ceva și nu mai știe unde este, are o dezordine interioară care se externalizează. De pe urma acestui gen de dezordine, oamenii suferă. Această dezordine nu este o manifestare a libertății și nu are nimic de-a face cu creativitatea. Este o îngrădire a vieții. Există însă și persoane care sînt foarte dezordonate în concretul vieții, dar care sînt foarte ordonate în gîndire. Aceste persoane au o ordine în dezordinea lor aparentă, iar viața lor este facilitată de acest tipar de funcționare.

„Ieșirea din tipar” sau, cum spun englezii, „thinking outside the box” are legătură cu separarea de o ordine, de un tipar îngrăditor, egodistonic, care ucide libertatea interioară. Acest lucru nu înseamnă că nu mai există tipare de funcționare, ci doar că, pe lîngă cele care fac viața comună posibilă, sînt construite tipare prolifice pentru sine. Asta înseamnă o învățare din propria experiență, din propria istorie, pentru a desluși și așeza în moduri mai adaptate propria viață, atît în prezent, cît și în viitor. Istoria se repetă în mod păgubos doar dacă omul nu învață din propria istorie și nu permite reașezarea reliefului psihic. 

Experiențele timpurii, curente și cele viitoare sînt într-o continuă relație dialectică. Faptul că putem avea în viață experiențe pozitive și putem experimenta recunoștința pentru ele arată că mai multe procese psihice interconectate sînt suficient de înalt funcționale. Iar funcționarea mentală alimentată de o forță creativă este cea care împinge omul către o viață ce poate fi o experiență a împlinirii. 

Viața este plăcută pentru că omul este fericit și nu invers. Fericirea este determinată de ocuparea completă a locului care reprezintă propria individualitate, propria unicitate, adică de atingerea întregului potențial. Asta nu înseamnă că omul fericit trebuie să fie special. Înseamnă doar acceptarea realității că fiecare persoană este unică. Ieșirea dintr-o funcționare mentală după tiparul „totul sau nimic” deschide șansa de a experimenta plăcerile vieții și poate face din călătoria propriei vieți o bucurie plină de însemnătate.

Alina Necșulescu este psihoterapeut specializat în psihanaliză.

p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.
p 22 sus WC jpg
Cît de încăpător e microuniversul?
„No sabemos qué cosa es el universo” – nu știm care e de fapt natura universului.
image png
Superficialitatea lucitoare
Dintotdeauna, cunoașterea și inteligența au fost asociate cu lumina.
image png
Literatură, trufe, lozinci
Cum să nu te mire puzderia de reclame care cheamă la protecția animalelor, cînd statul, inițiatorul lozincilor, este cel care nu-și respectă propriile îndemnuri...
image png
Statu quo res ante bellum erat1
Anul 2024 va fi un an crucial din punct de vedere politic la nivel global.
image png
Tot un fel de fard
Structura limbii e identică, dar vocabularul e manipulat astfel încît să servească cultura, nu invers.
image png
Vibrații, schimbare și golire de sens
Desigur că uneori este nevoie și de reforme, în mai toate domeniile.
image png
Rita Levi-Montalcini, o artistă a științei
„nu există știință fără creativitate și nici artă fără cunoaștere”.
image png
Acest „ca și”...
În momentul în care Sf. Augustin (secolele IV-V d.Hr.) a surprins un călugăr (Sf. Ambrozie) care practica lectura în gînd, s-a mirat foarte tare.
p 22 jpg
Eu însumi și totuși altul
Căci nu este nimic mai miraculos în viață decît să ajungi să fii ceea ce ai visat tu însuți să fii.
image png
„Un flașnetar cîntă o baladă”
„Că rechinu-și poartă dinții / La vedere, e știut. / Dar Macheath are un șiș / Ce rămîne nevăzut."
image png
A crea pentru a înțelege
„Nu pot înțelege ceea nu pot crea”.
image png
Lupii tineri
În practică, este bine cunoscut că cei mai buni critici ai cuiva sînt discipolii lui, iar cei mai buni dintre discipoli sînt totodată şi cei mai critici.
p 23 WC jpg
În mijlocul omului – sau de ce avem nevoie de cunoaștere –
Cum oare putem merge prin lume fără cunoașterea de sine, altfel decît orbecăind și suferind? Avem nevoie de psihologie și de logică.
image png
Joaca este un lucru serios
Joaca poetizează viața și sufletul punînd la lucru creativitatea și prin aceasta ea devine un precursor al culturii. Prin urmare, joaca nu este naivitate, ci o formă de poezie științifică.
p 22 WC jpg
Principiul precauției între etic și politic
Sîntem îndemnați să nu cădem în catastrofism, să nu dramatizăm exagerat o situație soldată cu o poveste despre victime nevinovate și culpabili neglijenți.
p 7 WC jpg
Buna guvernare e o idee proastă
Agenda bunei guvernări și-a pierdut eticheta, dar continuă să trăiască și a devenit o amenințare existențială.
p 22 adevarul ro jpg
România colonială a anului 1907
Din fondurile obținute drept despăgubiri ar fi apărut conace încă și mai somptuoase decît cele incendiate.
p 22 Sydney Brenner WC jpg
Arta
Știința e arta rezolvabilului
p 23 Constantin Radulescu Motru WC jpg
Despre suveranitate și limitele sale necesare, cu ajutorul lui Constantin Rădulescu-Motru
Adică exact timpul necesar pentru ca posibila ieșire din UE să fie urmată de reorientarea rapidă către Est.
p 21 adevarul ro jpg
Daruri
În ziua de 23 august a.c., fondatorul revistei noastre, dl Andrei Pleșu, a împlinit o vîrstă dintre acelea care cer jubileu.
p 23 Marcel Duchamp, Fintina jpg
„Limba brutală” și sentimentul de realitate
Omul redus la înjurături nu este decît un revoltat dezarmat.
p 21 jpg
De ce eșuează națiunile?
Multă vreme, chiar tîrziu în anii 1980, unii intelectuali din Occident încă pariau pe modelul planificării centralizate ca model de dezvoltare superior mecanismelor pieței libere.

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic