Repetăm sau ieșim din tipar?

Alina NECȘULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Natura este plină de ritmuri și tipare abia vizibile care dezvăluie o ordine și o regularitate subiacentă. Ritmurile și tiparele pot fi găsite în fiecare aspect al vieții și ajută la definirea experienței. Oamenii intră în contact cu ritmul inimii mamei înainte de a se naște. Ei se înscriu într-o ordine generațională și parcurg etape de dezvoltare specifice. Tiparele rezonează în mod direct cu corpul prin diferite ritmuri și repetiții și servesc ca o formă de comunicare nerostită. Acestea pot transmite subtil aspecte legate de identitate, pot reflecta afilieri sau pot face trimitere la momente din viață, la caracteristici individuale sau colective. O anumită temă poate fi repetată în mintea și viața cuiva cu un anumit ritm. Repetiția creează o tensiune interioară a tiparului.

Tiparele și ritmurile devin o metaforă a infinitului, a rigidității, a predictibilului și a organizării. Ele constituie indicii mnezice care pot să contureze un traseu pentru înțelegerea subteranului trăirilor. Acestea sînt fondatoare de structură și pot facilita sau inhiba creșterea mentală. Ele pot fi creatoare de muzică, poezie, dans, de gîndire, de sens, sau moduri în care adevăruri dezagreabile sînt băgate sub preșul psihicului. Unele tipare au rol de ornament, altele au rol de protecție. Broderia interioară aduce laolaltă tipare dure, tipare maleabile, tipare care pot fi îndepărtate sau de neschimbat, dar și tipare episodice. Recurența, intervalul, momentul apariției și dispariției lor sînt caracteristici care pot crea supoziții despre viitorul structurii psihice. Relația omului cu tiparele sale vorbește, în subtext, despre relația sa cu realitatea, despre o funcționare pe un principiu al plăcerii sau al realității ca în teoria dezvoltării a lui Sigmund Freud, al iluziei sau al deziluziei ca în perspectiva lui Donald Winnicott sau de pe o poziție schizo-paranoidă sau depresivă în termenii lui Melanie Klein. Acestea pot fi maniere prin care se întoarce spatele realității în totalitate, în fragmente, pentru o perioadă scurtă sau pentru o viață; sau, din contra, pentru a menține o legătură constantă cu realitatea, ca de pildă organizarea vieții cotidiene în funcție de ceas. Oamenii măsoară procesele care se întîmplă înăuntru și le organizează după tipare temporale. Unele tipare pot fi mai primare, ca și cum timpul a stat în loc și psihicul a rămas nemișcat. Altele pot fi transformate în rutine construite la maturitate, care aduc un strop de plăcere la început de zi, cum ar fi cititul ziarului la o ceașcă de cafea.

Tiparele pot fi garnizoane, dar și invadatori ale spațiului intrapsihic și interpersonal. Atunci cînd ordinea exterioară pune presiune înainte de vreme, o persoană poate îmbătrîni prematur și își pierde spontaneitatea, care este o manifestare a vieții, un semn de libertate interioară. Apare chiar riscul de a deveni maniac – obsesie prin care persoana simte „nevoia” ca toate să fie la locul lor. Așa cum există oameni care pierd zilnic mult timp din cauza propriei dezordini, există la fel de mulți oameni care pierd mult timp ca să pună fiecare lucru în parte la locul lui în mod inutil. Aplecarea către ordinea patologică în care se pierde prea mult timp ca lucrurile să fie în ordine arată sterilitatea unei repetiții, deci o funcționare morbidă. Ordinea nu mai are scopul de a economisi timpul și de a facilita viața, ci o consumă păgubos.

Există două tipuri de dezordine. O persoană haotică, ce caută ceva și nu mai știe unde este, are o dezordine interioară care se externalizează. De pe urma acestui gen de dezordine, oamenii suferă. Această dezordine nu este o manifestare a libertății și nu are nimic de-a face cu creativitatea. Este o îngrădire a vieții. Există însă și persoane care sînt foarte dezordonate în concretul vieții, dar care sînt foarte ordonate în gîndire. Aceste persoane au o ordine în dezordinea lor aparentă, iar viața lor este facilitată de acest tipar de funcționare.

„Ieșirea din tipar” sau, cum spun englezii, „thinking outside the box” are legătură cu separarea de o ordine, de un tipar îngrăditor, egodistonic, care ucide libertatea interioară. Acest lucru nu înseamnă că nu mai există tipare de funcționare, ci doar că, pe lîngă cele care fac viața comună posibilă, sînt construite tipare prolifice pentru sine. Asta înseamnă o învățare din propria experiență, din propria istorie, pentru a desluși și așeza în moduri mai adaptate propria viață, atît în prezent, cît și în viitor. Istoria se repetă în mod păgubos doar dacă omul nu învață din propria istorie și nu permite reașezarea reliefului psihic. 

Experiențele timpurii, curente și cele viitoare sînt într-o continuă relație dialectică. Faptul că putem avea în viață experiențe pozitive și putem experimenta recunoștința pentru ele arată că mai multe procese psihice interconectate sînt suficient de înalt funcționale. Iar funcționarea mentală alimentată de o forță creativă este cea care împinge omul către o viață ce poate fi o experiență a împlinirii. 

Viața este plăcută pentru că omul este fericit și nu invers. Fericirea este determinată de ocuparea completă a locului care reprezintă propria individualitate, propria unicitate, adică de atingerea întregului potențial. Asta nu înseamnă că omul fericit trebuie să fie special. Înseamnă doar acceptarea realității că fiecare persoană este unică. Ieșirea dintr-o funcționare mentală după tiparul „totul sau nimic” deschide șansa de a experimenta plăcerile vieții și poate face din călătoria propriei vieți o bucurie plină de însemnătate.

Alina Necșulescu este psihoterapeut specializat în psihanaliză.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

accident minor mort bobicesti, olt, 15 iulie 2025   foto IPJ Olt jpeg
Un copil de 12 ani, care circula cu bicicleta pe un drum județean, a fost accidentat grav, decedând la spital. A doua victimă în două zile
Un accident rutier grav s-a petrecut marți după-amiază, 15 iulie 2025, pe un drum județean, în județul Olt. Un copil aflat pe bicicletă a fost acroșat de un autoturism. Copilul a decedat la spital.
Călin Georgescu sosește la Curtea de Apel București unde a fost așteptat de susținători. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu rămâne sub control judiciar. Fostul candidat este acuzat de propagandă legionară
Călin Georgescu rămâne sub control judiciar în dosarul în care este judecat pentru declaraţiile sale în care a promovat idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, a decis marţi Tribunalul Bucureşti.
CCR FB jpg
Cei trei judecători care și-au încheiat mandatul la CCR vor primi câte 35.000 de euro până la sfârșitul verii
Cei trei judecători care și-au încheiat mandatul la CCR pe 13 iulie vor primi câte șase indemnizații lunare - adică 35.000 de euro- până la sfârșitul verii.
israelul   bombardamente  siria FOTO Profimedia 2 jpg
Israelul a bombardat tancurile forțelor guvernamentale siriene. Ce se întâmplă în sudul Siriei după încleștările între druzi și beduini
Israelul a bombardat forțele guvernului sirian care se îndreptau spre un oraș majoritar druz din sudul Siriei, după mai multe zile de încleștări interetnice, într-un atac fără precedent asupra forțelor loiale noii conduceri de la Damasc, pe care Ierusalimul o considerase un potențial aliat.
Trump si Zelenski jpg Foto Getty Images
Danemarca și Țările de Jos au dat undă verde planului lui Trump privind înarmarea Ucrainei
Danemarca și Țările de Jos au anunțat marți că intenționează să participe la planul președintelui american Donald Trump prin care Europa va cumpăra arme americane pentru Ucraina, scrie Euractiv.
horoscop august hutterstock 2108178623 jpg
Horoscop miercuri, 16 iulie. Racii ar putea obţine bani dintr-un hobby. Capricornii trebuie să facă ore suplimentare
Lorina, astrologul Click!, ştie ce le-au rezervat astrele tuturor celor 12 semne zodiacale pentru ziua de miercuri, 16 iulie.
abuz sexual pedofilie stokesentinel.co.uk
Un bărbat care și-a violat de mai multe ori fiica de 12 ani a fost arestat după ce s-a lăudat unei cunoștințe
Un bărbat din Timiș, arestat după ce s-a lăudat că și-a violat fiica de 12 ani de mai multe ori. Fata a spus mamei, mama nu a făcut nimic
Din 2016, Lili Sandu merge cu drag la emisiunea care o reprezintă
Lili Sandu își adoră vârsta și își dorește vacanțe liniștite. Ce destinație de vis a ales în loc de Ibiza: „Ceva mai pe chill, pentru că trebuie să-mi și reîncarc bateriile”
Lili Sandu (46 de ani), prezentatoarea carismatică de la Vorbește Lumea, emisiunea de la PROTV care a ajuns deja la 10 ani și s-a aniversat frumos ieri și toată săptămâna aceasta, nu își arată vârsta deloc.
bataie America png FOTO capturi video
Două românce, filmate în timp ce bat o tânără în New York, după o ceartă legată de un loc de parcare
Două românce au devenit protagonistele unui video viral pe internet, după ce au fost filmate în timp ce loveau cu pumnii şi trăgeau de păr o tânără în New York, după o ceartă legată de un loc de parcare.