Războiul lui Putin și modelul economic german

Dalia MARIN
Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
image

Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei? După cum menționam cu ocazia unei recente discuții la Universitatea Harvard, pentru a răspunde la această întrebare ar trebui să revizităm istoria economică recentă.

Economia Germaniei s-a transformat după căderea comunismului din 1989. Liberalizarea comerțului cu vecinii estici ai țării a avut trei efecte majore pe plan intern. Mai întîi, a dus la o formă descentralizată de negociere salarială. În al doilea rînd, a avut un efect nivelator asupra conducerii de tip ierarhic a firmelor germane. Și, în al treilea rînd, a extins rețelele de producție germane în Europa Centrală și de Est.

La o primă vedere, deschiderea Europei ex-comuniste – unde costurile forței de muncă sînt mai scăzute – a afectat echilibrul puterii dintre sindicate și federațiile angajatorilor din Germania. Odată cu pierderea puterii de negociere a sindicatelor, negocierile salariale se mută de la nivelul național la nivelul firmelor particulare.

Din cauza acestei noi moderații salariale structurale (așa-numita Lohnzurückhaltung), costul unitar al forței de muncă a scăzut în Germania cu 30%, între 1995 și 2012. Germania a fost singura țară din Europa care a înregistrat un astfel de declin. Chiar dacă scăderea salariilor germane e pusă adesea pe seama reformelor Hartz ale pieței muncii din 2002-2005, datele arată că ele nu au jucat nici un rol în această evoluție.

Deschiderea țărilor ex-comuniste a introdus de asemenea managementul descentralizat. Pe măsură ce comerțul a devenit mai internaționalizat și mai competitiv, inovația și generarea de noi idei au devenit tot mai importante. Pentru a încuraja creativitatea angajaților, firmele germane au delegat puterea decizională unor niveluri mai scăzute de conducere.

Această abordare s-a dovedit extrem de eficientă. Cultura antreprenorială germană s-a orientat în tot mai mare măsură spre calitate, iar acordarea de putere de decizie nivelurilor mai scăzute de conducere le-a permis firmelor să introducă noi game de produse apreciate de clienți. Firma germană (de mărime mijlocie) tipică a obținut, prin recursul la managementul descentralizat, o triplare a cotei pieței de export, spre deosebire de firmele fidele stilului de management centralizat, care nu au înregistrat astfel de creșteri.

În sfîrșit, deschiderea Europei ex-comuniste a dus la extinderea rețelelor de producție, care a redus costurile și a ajutat Germania să facă față scăderii severe a mîinii de lucru calificate. Vecinii răsăriteni ai Germaniei au pus la dispoziție o rezervă vastă de forță de muncă calificată, cu precădere ingineri. În 1998, 16% din populația acestor țări avea studii superioare, față de 15% în Germania.

Mai mult, creșterea fondului de capital uman al Germaniei (conform unor măsurători efectuate pentru cinci categorii de niveluri educaționale) a scăzut la o rată anuală de 0,18% în anii 1990, față de 0,75% în anii 1980. De aceea, atunci cînd firmele germane au investit în Europa Centrală și de Est, ele au angajat în filiale de trei ori mai mult personal cu studii superioare și cu 11% mai mulți angajați în domeniul cercetării decît în compania-mamă.

Spre sfîrșitul anilor 2000, lanțurile de aprovizionare astfel rezultate au redus costurile și au sporit productivitatea multinaționalelor germane cu mai bine de 20%. Germania a devenit, din beteaga Europei anilor 1990, puterea economică a zilelor noastre.

Va supraviețui această orînduire invaziei rusești din Ucraina? Pentru a răspunde acestei întrebări, ne-ar ajuta să revizităm perioada care a urmat crizei financiare globale din 2008. Chiar dacă lanțurile de aprovizionare transnaționale au fost un motor principal al globalizării – după căderea comunismului și, mai ales, după ce China s-a alăturat Organizației Mondiale a Comerțului în 2001 –, ele au încetat să se extindă după 2008. Creșterea incertitudinii la nivel global a dus la o tendință accelerată de relocare a lanțurilor de producție (reshoring) în țările cu venituri ridicate, inclusiv în Germania. Riscul incapacității de livrare a unor bunuri-cheie a determinat firmele din țările cu venituri ridicate să-și reevalueze rețelele de producție.

Criza financiară mondială a pus capăt hiperglobalizării, dar pandemia de COVID-19 pare să fi declanșat deglobalizarea. Coronavirusul a adus un grad de incertitudine fără precedent, care sporește efectele remanente ale șocului din 2008. Alături de Kemal Kilic de la Universitatea Ludwig-Maximilian din München, estimez că pandemia de COVID-19 a redus lanțurile de aprovizionare globale cu 35%, pe baza cotei reprezentate de bunurile importate din țările în curs de dezvoltare ca parte a importurilor totale.

Acum, războiul lui Putin accelerează deglobalizarea începută de COVID-19. Războiul a propagat unde de șoc pe întinsul întregii economii mondiale și a sporit o dată în plus incertitudinea globală. Mai rău, agresiunea Rusiei pare să fie doar una dintre manifestările violente ale unei tendințe autoritariste mai extinse.

O lume a unor autocrații tot mai manifeste nu e tocmai favorabilă comerțului, lanțurilor de aprovizionare globale și investițiilor străine directe. Iar acțiunile recente ale Chinei sînt cît se poate de îngrijorătoare. China a aplicat sancțiuni pentru importurile din Lituania, pe motiv că țara baltică găzduiește o reprezentanță taiwaneză, și a impus taxe de import pentru Australia, după ce oficiali australieni au criticat blocarea de către China a investigației pentru stabilirea originii pandemiei.

Din păcate, instrumentalizarea comerțului a devenit o practică curentă care, cumulată cu șocul războiului dus de Putin și cu menținerea incertitudinii aduse de pandemie, va prelungi disfuncția lanțurilor de aprovizionare. Cu cît aceste disfuncții vor dura mai mult, cu atît mai mare va fi probabilitatea ca firmele să-și reorganizeze complet lanțurile de aprovizionare. Janet Yellen, ministrul Sistemului Federal de Rezerve al SUA, a sugerat deja că „relocarea în țări prietene” (friend-shoring) ar trebui adăugată pe lista opțiunilor strategice comerciale, alături de relocarea externă (reshoring) și de relocarea „acasă” (onshoring) a producției. În Germania, relocarea în țări prietene are deja loc. Potrivit unui sondaj efectuat de ifo Institut (Institutul Leibniz pentru cercetări economice al Universității München), 50% din companiile germane cu lanțuri de aprovizionare în China își reconsideră în prezent operațiunile.

Modelul economic german nu a murit încă. Dar, prin dependența sa ridicată de comerțul internațional și în contextul unui mediu economic și geopolitic actual fluctuant, Germania e predispusă să se confrunte cu probleme mai mari decît alte țări dezvoltate. Pentru Germania, cea mai bună cale de a-și menține modelul economic adoptat după încheierea Războiului Rece este diversificarea relațiilor comerciale, astfel încît să poată evita expunerea excesivă la instabilitatea unei anumite țări sau regiuni.

Dalia Marin, profesor de Economie internațională la Școala de management a Facultății Politehnice din München, este bursier cercetător la CEPR (Centrul pentru Cercetare în Politică Economică) și bursier nerezident la Bruegel (Brussels European and Global Economic Laboratory).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

Foto: Thyssen-Krupp, Essen, Germania (wikimedia commons)

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

cipsuri de banane shutterstock 2315564687 jpg
O gustare crocantă, de făcut acasă: chipsuri de banane
Dacă ești în căutarea unei opțiuni sănătoase pentru cipsuri, cele de banane sunt soluția perfectă!
image png
SUA afirmă că trimiterea de trupe nord-coreene în Ucraina ar fi o „evoluţie periculoasă"
Statele Unite au afirmat luni că nu sunt în măsură să confirme că soldaţi nord-coreeni au fost trimişi pe frontul ucrainean alături de forţele ruse, considerând, în acelaşi timp, că o astfel de evoluţie ar fi "periculoasă".
lipa facebook2 jpg
Lipă, decăderea profitabilă și asumată a unei legende: ce nu ni s-a spus după scandalul banilor din sport
Dintr-o legendă vie, cu șase participări la Jocurile Olimpice și opt medalii, Elisabeta Lipă (59 de ani) a ajuns acum o șefă tot mai contestată a sportului românesc. „Adevărul“ explică motivele acestei răsturnări de care fosta canotoare n-avea cum să scape.
image png
Fiii baronului drogurilor El Chapo negociază un acord de recunoaștere a vinovăției cu guvernul SUA, confirmă avocatul lor
Ovidio Guzmán și Joaquín Guzmán López pot deveni martori cooperanți în cazul împotriva lordului drogurilor El Mayo.
paleta neagra de cartofi shutterstock 2185717099 jpg
Aceste ustensilele de bucătărie favorizează apariția cancerului
Te-ai gândit vreodată că unele dintre obiectele pe care le folosești în bucătărie ar putea să-ți pună sănătatea în pericol?
image png
Un fost președinte al statului Peru, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru corupție. Suma uriașă primită ca mită
Un tribunal din Peru l-a condamnat pe fostul președinte Alejandro Toledo la 20 de ani și șase luni de închisoare pentru corupție și spălare de bani.
image png
Vremea marți, 22 octombrie. Temperaturi în creștere pe timpul zilei
Vremea se schimbă din nou radical, de la temperaturi aproape de pragul înghețului, vom ajunge din nou la maxime de 22 de grade.
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
Trump, atac murdar la rivala sa democrată Kamala Harris. „Eşti o vicepreşedintă de că...”
Donald Trump acumulează în ultimele zile grosolănii de negândit de milioane de americani - o strategie electorală atent gândită sau doar vorbe aruncate-n vânt în timpul unor divagări de la prompter? se întreabă AFP.
image png
De câte ori trebuie să închidem ușa cu cheia, înainte de a adormi? Metoda aparent banală, dar care ne poate salva viața în caz de pericol
Majoritatea persoanelor care încă se tem de faptul că în casa lor și-ar putea face apariția „musafirii nepoftiți”, trebuie să cunoască acest detaliu despre închiderea ușilor. De câte ori ar trebui acestea încuiate?