Periculoasa alunecare spre violență a Americii

Richard K. SHERWIN
Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Atacurile armate de amploare care perturbă în mod regulat viața de zi cu zi a Americii nu trebuie privite ca evenimente întîmplătoare. Ele reflectă o dezintegrare constantă a autorității suverane a statului. Suveranitatea, revendicarea supremă a autorității, se bazează pe cel puțin două precepte: indivizibilitatea și monopolul asupra exercitării legitime a forței. Statul e singurul căruia îi este permis, prin puterea polițienească, să facă uz de violență pentru a se apăra (de atacuri străine sau de teroarea și criminalitatea indigene).

Pierderea credinței în puterea poliției de stat e periculoasă, nu în ultimul rînd deoarece încurajează răspunsurile autarhice la o lipsă resimțită de securitate sau la nedreptate. Atunci cînd încrederea în rolul statului de a furniza securitate și dreptate – pentru a menține textura societății – se pierde, răspunsul autarhic reprezintă un potențial rival al suveranității statului.

Istoric vorbind, nașterea mișcărilor politice fasciste a fost însoțită de o creștere paralelă a milițiilor private: „Cămășile negre” ale lui Mussolini, „Cămășile brune” ale lui Hitler, „Cămășile verzi” braziliene și „Cămășile albastre” ale liderului fascist irlandez Eoin O’Duffy.

Astăzi, în SUA, actele izolate de teroare indigenă coexistă cu forme de violență mai bine organizate. Insurecția de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021, creșterea vînzărilor de arme, într-o societate deja saturată de arme, și creșterea și „normalizarea” milițiilor și organizațiilor politice de extremă dreapta sînt cu toate o dovadă a unui declin accelerat al credinței împărtășite în suveranitatea statului.

Teoriile conspiraționiste de extremă dreapta ale „statului paralel” și minciunile partidului republican despre alegerile măsluite au același țel comun: să conteste legitimitatea statului. Pe măsură ce această contestare se propagă pe calea mass-mediei tradiționale și a rețelelor de socializare, sursele de violență non-statale devin tot mai acceptabile. Violența e condamnată și romanțată totodată. Ceea ce reprezintă, din nou, un fenomen binecunoscut, asociat cu apariția fascismului.

Violența generalizată se autoalimentează. Și demonstrează că vechea suveranitate e moartă sau muribundă și, ca atare, incapabilă să mai mențină indivizibilitatea puterii suverane sau monopolul acesteia asupra utilizării legitime a forței. De unde reiese că e necesar ca o forță de contrapondere viabilă să intre în luptă. După cum a spus Donald Trump pe 6 ianuarie, „Dacă nu vă luptați pe viață și pe moarte, o să rămîneți fără țară”.

Inundarea cu arme a pieței bunurilor de consum – sau cu „rahat” a pieței ideilor, după cum propunea fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon (ca strategie de contracarare a „adevăratei opoziții” reprezentate de mass-media, și nu de democrați – n. trad.) – amplifică instabilitatea socială. Pe măsură ce confuzia și teama sporesc, forțele de contrapondere cîștigă teren. Probabil că cei care se tem nu vor fi dispuși să exercite ei înșiși violența, dar îi vor susține în tot mai mare măsură pe cei care sînt dispuși să o facă în locul lor.

Cea mai bună cale de a proteja democrația liberală în fața acestei amenințări în creștere e mobilizarea instituțiilor care încă funcționează: presa, întrunirile pașnice și procesul electoral. Dar asta trebuie să se petreacă rapid, deoarece toate trei se află într-un pericol tot mai mare. Facebook, Twitter și TikTok sînt acum principalele noastre surse de știri; dar, datorită modelului lor de afaceri bazat pe „economia de atenție” (platformele sociale sînt gratuite, dar vînd preferințele sau „atenția” utilizatorilor brand-urilor, guvernelor și ONG-urilor – n. trad.), profitul are prioritate în fața adevărului. Deoarece minciunile se răspîndesc mai rapid și captează atenția pe o durată mai lungă decît faptele, ele sînt mai valoroase pentru companiile care depind de durata atenției pe care utilizatorii o dedică reclamelor.

Între timp, dreptul la libertatea de întrunire pașnică e amenințat de noile legi ale anumitor state, care deschid ușa agresiunii împotriva protestatarilor pașnici. În Oklahoma, bunăoară, șoferii care lovesc – sau ucid chiar – pe cineva cu mașina nu vor mai putea fi trași la răspundere în cazul în care „fug de o revoltă… dacă există o convingere rezonabilă că fuga a fost necesară pentru a-l proteja pe conducătorul autovehiculului de o vătămare gravă sau de moarte”. Aceeași lege prevede totodată noi sancțiuni pentru protestatarii care blochează străzile sau traficul auto, incluzînd amenzi de pînă la 5.000 de dolari și nu mai puțin de un an de închisoare.

În mod similar, în Florida și Iowa, persoanele care intră cu mașina într-o mulțime de protestatari pot solicita imunitate civilă, dacă susțin că acționau în legitimă apărare. Pericolul reprezentat de astfel de legi ar trebui să fie evident. O analiză făcută de Ari Weil de la Chicago Project on Security and Threats arată că în 2020, în urma uciderii lui George Floyd de către un ofițer de poliție din Minneapolis, au avut loc, în decursul unei singure luni, 72 de incidente, implicînd șoferi care au intrat cu mașinile în mulțimi de protestatari, în 52 de orașe.

În sfîrșit, procesul electoral e amenințat și el de anumite legile statale care ar putea acorda legislativelor statelor (cu majorități republicane) dreptul să ignore rezultatele alegerilor prezidențiale, înlocuind electorii aleși de votanții respectivului stat cu electorii propriului Colegiu Electoral. În mod îngrijorător, Curtea Supremă a SUA a dat recent semne că ar putea valida o doctrină juridică dubioasă, situată la limita legii electorale, care ar conferi legislaturilor statale imunitate în fața controlului juridic federal sau de stat – ceea ce înseamnă că nu vor exista instrumente legale pentru a bloca voturile substituite de Colegiul Electoral la nivelul legislativului local.

Date fiind acest amenințări în creștere, apărarea instituțiilor democratice centrale – o presă liberă, dreptul la întrunire pașnică, alegerile libere și echitabile – va presupune nu numai o implicare colectivă, dar și curaj real.

Va fi nevoie de acel tip de curaj pe care foștii sclavi l-au arătat în fața lui Jim Crow și în contextul apariției grupării Ku Klux Klan, în urma Războiului de Secesiune. Va fi nevoie de acel curaj care i-a însuflețit pe militanții anilor 1960 în lupta pentru drepturile civile, împotriva segregaționiștilor înverșunați. Și va fi nevoie de curajul femeilor care s-au luptat pentru dreptul de vot și care trebuie să lupte acum, din nou, pentru dreptul de a decide singure în privința opțiunilor de procreare.

De data aceasta, mizele sînt, poate, mai mari decît au fost vreodată, dar lecția rămîne esențialmente aceeași. Într-o republică liberă, drepturile fundamentale trebuie cîștigate din nou, ori de cîte ori autoritatea suverană a statului – întrupare a valorilor centrale care îi unesc pe americani – e amenințată. Violența care erupe astăzi pretutindeni în America exercită o presiune considerabilă asupra zăgazurilor discursului civic și asupra statului de drept, punînd la încercare continuitatea pașnică a luptei pentru identitatea comună, pentru E Pluribus Unum – idealul întemeietor al Statelor Unite.

Richard K. Sherwin e profesor de Drept și director al Proiectului Visual Persuasion la New York Law School. E coeditor (alături de Danielle Celermajer) al lucrării A Cultural History of Law in the Modern Age (Bloomsbury, 2019).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.